Android kullanıcıları telefonlarındaki bataryalardan izlenebiliyor!
Android telefonların GPS ya da kablosuz internet bağlantısı olmadan da sadece pil kullanımlarına bakılarak izlenebileceği ortaya çıktı.
Akıllı telefonlar, baz istasyonlarından uzaklaşıldıkça daha çok pil tüketiyor. Aynı şekilde, sinyal ararken karşılaşılan engeller de pil tüketimini artırıyor. Araştırmacılara göre, algoritmalarla diğer aktivitelerden kaynaklanan ilave pil tüketimini ayırmak mümkün.
ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden uzmanlar, enerji tüketimiyle ilgili veri toplayacak bir uygulama geliştirdi. Uzmanlar, makalelerinde, "Kötü amaçlı telefon uygulamalarının ne GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) ne de yerel internet sağlayıcılarının kablosuz internet ağına girme izni var. Bizim çalışmamız, cep telefonu şebekesi ve pil kullanımı verilerine girilmesi esasına dayanıyor. Ve bunlar, uygulamalar için çok yaygın olarak alınan ve kullanıcının şüphesini çekmeyecek izinler" dedi. Ayrıca uzmanlar halihazırda Android uygulama mağazası Google Play'de bu bilgiler için izin isteyen 179 uygulamanın mevcut olduğunu söylüyor.
İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'nden siber güvenlik uzmanı Prof. Alan Woodward araştırmayla ilgili olarak şunları söyledi:
"Cep telefonlarının artık her yerde olması bizi izlemek için kullanılabilecekleri bu kadar çok yöntemin olması rahatsız edici. Bazen insanlar, akıllı telefonlarının jiroskoplardan GPS'lere pek çok sensörle, kamera ve mikrofonlarla dolu olduğunu unutuyorlar. Bu son çalışma, pil tüketimi gibi basit bir karakteristiğin bile, mahremiyetimizi ihlal etmek için kullanılabileceğini gösteriyor."
Öte yandan Woodward, en güvenli yolun cep telefonların pillerini çıkararak kullanmak olduğunu söylüyor. Ancak tümleşik bataryası bulunan cihaz kullanıcılarının bu durumdan nasıl kurtulacakları hala cevap bulmuş değil.