Akıllı kilit seçerken bunlara dikkat edin!
Akıllı kilit seçerken dikkat etmeniz gereken 5 önemli kriteri sizler için araştırıp derledik.
Akıllı televizyonlar, akıllı buzdolapları, akıllı klimalar hatta akıllı perdeler derken kapılarımızdaki kilitler de dijitalleşme trendinden nasibini aldı. Ancak eviniz için sayısız marka ve çeşidin arasından eleme yaparak doğru akıllı kilit sistemini seçmeye çalışmak detaylı bir araştırma yapmayı gerektiriyor. Akıllı kilit üreticilerinden biri olan Mul-T-Lock'ın hazırladığı bir çalışmada seçim yaparken dikkat edilmesi gerekenleri aktarıyor. İşte Yüksek güvenli kilitleme sistemlerinde hayatınızı kolaylaştıracak akıllı kapı açma çözümü seçerken dikkat etmeniz gereken 5 kriteri sizler için sıraladık.
Akıllı kilit sistemi ile binalara giriş ve çıkışların daha güvenli hale getirilerek yabancı kişilerin, dilencilerin, hırsızların binaya girmesi engellenmektedir.
Almayı düşündüğünüz kilidin sizi ve evinizi gerçekten güvende tutacağına emin olun. Sadece kilidin temel özelliklerine değil, kimlik belirlemeleri ve raporlamaları nasıl yaptığını özenle incelemelisiniz.
2. Kurulumunun kolay olmasına dikkat edin. Çoğu kişi akıllı kilit seçerken kapısıyla direkt uyum sağlayıp sağlamayacağını düşünmez. Halbuki bu kritik bir faktördür. Seçeceğiniz kilit kolay bir şekilde kurulmalı ve kapınızda bir değişiklik yapmayı gerektirmemelidir. Kapınızı tamamen değiştirmenizi gerektirecek ya da kapınızın estetiğini bozacak bir kilit, bu çabanıza ya da yeni bir kapıya harcayacağınız paraya değmeyebilir.
3. Kilidin batarya gücünü göz önünde bulundurun. Akıllı kilidinizin şarjının tam ona ihtiyaç duyduğunuz anda bitmesi hayal kırıklığı yaratabilir. Yeni bir batarya almak ya da bataryaları sık sık şarj etmek de rahatsız edicidir. Bu nedenle sürdürülebilir özellikte ve kısa sürede şarj olan bir batarya aramalısınız.
4. Birden fazla ve kolay erişim seçeneği barındırdığından emin olun. Doğru kilidi ararken sadece sizin için değil, aile bireyleriniz ve ziyaretçileriniz için de kullanımının kolay olup olmadığını önemseyin. Günümüzün akıllı kilitleri, kod girmek için dijital ve dokunmatik ekranlar, uzaktan kontrol cihazları, bir tıklamayla açılan telefon uygulamaları, parmak izi okuması ve geleneksel anahtar delikleri gibi özellikler sunar.
5. Diğer akıllı cihaz ve uygulamalarla bağlantısını kontrol edin. Eğer diğer akıllı cihazlarınızla bağlantı kuramıyorsa akıllı kilidiniz gerçekten akıllı sayılamaz.
Akıllı kilidinizin özellikle eviniz için kullandığınız diğer uygulamalarla bağlantı içinde olduğundan emin olun. Bu durum size evinize dair daha bütüncül bir koruma sağlar ve daha iyi bir yaşam tarzı sunar.
Akıllı kilit sistemi nedir? Ne işe yarar? Son yıllarda artan hırsızlık olayları, apartmanlarda, binalarda, lojmanlarda ve sitelerde yaşanan soygunlar ve hırsızlıklar son birkaç senedir artış göstermiş olup, hemen hemen günde 4 – 5 ev soyulur hale gelmiştir. Bu olaylara sebep olan en önemli unsurlardan bir tanesi de bina giriş ve çıkış kapılarının güvensiz olması, kilitlerinin bozuk, çalışmaz olması ve herkes tarafından rahat bir şekilde açılması söz konusudur.
Anahtarlı sistem kilitlerinin çok ve çabuk yıpranması sebebiyle kapı girişlerinde anahtarların çalışmaması, kapıların sürekli olarak açık kalması ve yabancıların binaya girişleri çok kolay olmaktadır. Binaların gelinde güvenlik zafiyeti olduğundan ötürü bu tür olayların yaşanması sıklaşmış ve git gide artmaktadır.
Akıllı kilitlerin bina giriş kapılarına takılmasında kapılar otomatik olarak kapanıp kitlenmektedir. Kapı açmak için kapı kilidine tanımlanmış olan kart ve çiplerin okutulması yeterli olacaktır. Bina giriş için izini olmayan veya tanımlı kart ve çipi olmayan giremeyecektir.
Tanımlı kartları olan ise kartlarını kilide okuttuktan sonra kilit otomatik olarak açılacak ve giriş izini sağlanmış olacaktır. Kaybolan kart ve çipler için cihazdan silme özelliği olan ve yeni kart tanımlanması için de master kart olmadan işlem yapılamayacak güvenlik aşaması olan bir sistemdir.
Binalara ve sitelere uygulanmaya başlayan ve bina sakinlerinin memnun kaldığı, güvenlik zafiyetinin olmadığı sistemdir.