Yeryüzünün sonu! İşte dünya tam burada sona eriyor işte nedeni...
"Yeryüzünün bittiği nokta" olarak kabul edilen Nullarbor Uçurumları, Avustralya'nın güneyinde bulunuyor.
Latincede, ağaçsız anlamına gelen Nullarbor, yaklaşık 200.000 km² lik bir alan kapsadığı söyleniyor.
Kültürel olarak çok önemli
En geniş noktasından ölçüldüğünde yaklaşık 1100 km uzunluğunda olan bu düzlük bölgeyi bir baştan bir başa geçmek, Avustralyalılar açısından kültürel bir öneme sahip.
Nullarbor Uçurumları, coğrafi açıdan da çok önemli bir yer. Dünyanın en geniş karstik kireç taşı oluşumlarına ev sahipliği yapıyor.
Dünya üzerinde öyle yerler bulunuyor ki, adeta görenleri büyülüyor. Bu anlamda Avustralya Kıtasında yer alan bir bölge için de, “Dünyanın bittiği yer”, “Yeryüzünün sonu” gibi ifadeler kullanılıyor. Benzersiz bir coğrafi oluşum olan Nullarbor Ovası ve Nullarbor Uçurumları konusunu yakından inceleyeceğiz.
Nullarbor bölgesi nerede?
Avustralya’nın güney bölümünde yer alan ve 270.000 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Nullarbor Ovası ve bu ovanın bitiminde denizle buluştuğu yer olan Nullarbor Uçurumları, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Nullarbor, en geniş noktasında yaklaşık olarak 1100 km uzunluğa sahip bir düzlük olarak uzanıyor.
Nullarbor bölgesinin önemi nedir?
Nullarbor belgesinin coğrafi açıdan en büyük önemi, bu bölgenin dünyanın en büyük kireçtaşı bölgesi olmasından kaynaklanıyor. Tamamen benzersiz bir faunaya sahip olan bu devasa düzlükte, iki yüz elliden fazla kireçtaşı mağarası bulunuyor.
Bu büyük bölgede adında da geçtiği gibi ağaçlık alan ya da herhangi bir yüzey suyu yer almıyor. Şu anda üzerinde herhangi bir ağaç bulunmayan bu ovanın, tarihsel süreç içerisinde ormanlık bir alan olduğuna ilişkin bazı araştırmalar bulunuyor.
Bu kapsamda Melbourne Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, bölgede eksi çağlarda var olan sakız ve okaliptüs ağaçları ile banksia çalıları ve çiçekli bitkilerden oluşan örtü, yaklaşık olarak beş milyon yıl önce ortaya çıkan iklimsel bir dönüşüm ile şimdiki kurak halini aldı.