Yeryüzündeki En Korkunç 11 Çukur
Türkiye'deki belediye çukurlarından hallice tehlikeli; hayal ettiğinizden ise oldukça büyükler.
9. Chuquicamata (Şili) Yeryüzündeki En Korkunç 11 Çukur Listemizin dokuzuncu sırasında, insan eliyle açılmış olan bir çukurla karşı karşıyayız. Şili'de hala aktif bir bakır madeni olarak kullanılmaya devam eden Chuquicamata, 850 metre derinliği ile belki dünyanın en derin maden çukuru değil; ama şüphesiz ki en korkunçlarından.
8. Dean'in Mavi Deliği (Bahama Adaları - ABD) Yeryüzündeki En Korkunç 11 Çukur Deniz altında keşfedilmiş olan en derin çukur, Bahama Adaları'nda bulunan Dean'in Mavi Deliği. Dalgıçların rekor denemelerine sürekli şahit olan, ve bu denemeleri genelde başarısızlıkla sonuçlandıran çukur; 202 metre derinliğinde. Dean'in Mavi Deliği'nde oksijen tüpsüz rekor, 101 metre ile dalgıç William Trubridge'e (2010) ait.
7. Şeytanın Obruğu (Teksas - ABD) Kazara içine düşseniz, kendinizi küçük Bruce Wayne gibi hissedeceğiniz garantili olan çukur, Teksas'ta bulunuyor. 15 metre genişliğinde ve 106 metre derinliğinde olan Şeytanın Obruğu, ekolojik olarak Teksas'da büyük önem taşıyor. Bölgeye özgü olan Meksika Serbest Kanatlı Yarasa türünün barınağı olan çukurun milattan önce 4000-2500 yılları arasında oluştuğu sanılıyor.
6. Kızıl Göl (İmotski - Hırvatistan) Yeryüzündeki En Korkunç 11 Çukur Yaklaşık 735 (281'i su üzeri, devamı gölün derinliği) metre derinliğinde olan Kızıl Göl Deliği, yeryüzünde bulunan en derin üçüncü obruk. Çevresindeki kayalar yüzünden 'kızıl' adını alan Kızıl Göl'ün tam derinliği, kayaların araştırmaları elverişsiz kılması yüzünden hala belirlenemedi
5. Kimberley Çukuru (Güney Afrika) Şu ana kadar insan eliyle kazılan en büyük delik olma özelliğine sahip olan Kimberley Madeni, artık kullanılmıyor ve içi su dolmuş durumda. 1871'de kazılan, 1914 yılında kapatılan bu madenden çıkarılan elmaslar, 1900'lerin başında De Beers adlı elmas kartelinin dünya gündemine düşmesine sebep oldu. Tam 1097 metre derinliğinde.
4. SonDoong Mağarası (Vietnam) Jules Verne'in efsanevi romanı Dünyanın Merkezine Gezi'yi ziyaretçilerine yaşatacağının garantisini veren SonDoong Mağarası, aslında birkaç mağaradan oluşan bir sistem. Henüz 2009 yılında yerli bir çiftçi tarafından keşfedilen mağara, 80 metre derinliğinde; ve içinde bir bambu ormanı barındırıyor.
3. Darvaza Gaz Krateri (Türkmenistan) Yeryüzündeki En Korkunç 11 Çukur Cehennemin kapısı. 1971 yılında Sovyetler zamanındaki kazılarda rastlanan bu krater, bilim adamlarının yanlış kararı sonrası gerçekten de cehennemin kapısına dönüşmüş. Açığa çıkan doğal gazları enerjiye dönüştürmek yerine, yakarak yok etmeyi planlayan bilim adamlarının planları yolunda gitmemiş olmalı ki; delik tam 44 yıldır yanmaya devam ediyor. Kimse cehennemin kapı komşusu olmak istememiş ki, bölgede artık yerleşim yeri de mevcut değil.
2. Samwill Deliği (Bahama Adaları - ABD) Yeryüzündeki En Korkunç 11 Çukur Sudaki bulanıklık azaldığında ve sis kalktığında, suyun dibinde gördükleriniz yosun değil, taş değil, balık değil. Tamamen hayvan kemikleri... 1000 yıl önce oluştuğu tahmin edilen Samwill Deliği, Bahama Adaları'nda bulunuyor, ve bilim adamlarının uğrak noktası. Çünkü o zamana kadar Amerika'da yaşadığı tahmin dahi edilemeyen birçok hayvanın fosilleri bu obruğun içinde bulundu; dev kaplumbağa fosilleri gibi.
1. California Glory Hole (Amerika Birleşik Devletleri) Monticello California'da bulunan bu delik, saniyede tam 1370 metreküp su yutuyor arkadaşlar. Monticello Barajı'nın yapımından sonra kontrolsüz olarak ortaya çıkan bu delik, yalnızca sabahın ilk saatlerinde gözlemlenebiliyor. Kıyıya yalnızca 8.5 metre uzaklıkta olan bu delik, 22 metre çapında. Derinliği ise yaşamsal tehlikeler yüzünden ölçülemiyor.
11. Büyük Mavi Delik (Belize) Güney Amerika'nın küçük ülkesi Belize'nin sakinleri, başkentlerine isim koyma konusundaki kolaycılığı (Belize), bu delikte de sergilemişler ve bu korkunç deliğin adı Büyük Mavi Delik olmuş. Buzul Çağı'nda mermer katmanlı bir mağara olduğu tahmin edilen doğal yapı, suların yükselmesi ile 450 metre genişliğinde ve yaklaşık 180 metre derinliğinde bir çukur halini almış.
10. Sibirya Çukurları Sibirya'daki ren geyiği çobanları tarafından henüz çok yeni keşfedilen (Eylül 2013) Sibirya Çukurları, yan yana üç çukurdan oluşuyor. Yaklaşık 4 metre genişliğinde olan üç çukurdan biri 50, biri 15, sonuncusu ise tam 100 metre derinliğinde. Sibirya Çukurları'nın şu ana kadar nasıl gözden kaçtığı, yeni oluştuysa da nasıl oluştuğu hakkında bilimsel bir açıklama yapılmadı.