Yerli otomobilin en yeni fotoğrafları!
Yerli otomobilin tanıtımı, Gebze Bilişim Vadisi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün gerçekleşti. Biz de yerli otomobile ait en yeni fotoğrafları siz değerli okuyucularımız için bir araya getirdik.
Türkiye’nin 60 yıllık hayali olan yerli otomobilin tanıtımı, Gebze Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilerek ilk defa bugün dünya sahnesine çıkarıldı. Tanıtım Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.
İlk olarak Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu sunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu hissedarları, İş dünyası temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 2 bin kişilik bir davetli topluğuyla gerçekleşen buluşmanın sonunda sahneye çıkan Türkiye’nin ilk otomobilleri büyük bir coşku ve beğeni ile karşılandı.
Etkinlikte konuşan ve yerli otomobil ile ilgili ilk detayları paylaşan TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, 2030 yılına kadar 5 model sunulacağını açıkladı.
İlk olarak C-SUV ardından bir C-Sedan modeli geleceğini söyleyen Karakaş, bu modellerin ardından C-Hatchback, B-SUV ve C-MPV modellerinin sunulacağının bilgisini paylaştı.
TOBB Başkanı ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, törende yaptığı konuşmada ''Neden Türkiye’nin otomobili diyoruz biliyor musunuz?'' sorusunun cevabını şu sözlerle açıkladı;
''Türkiye’nin Otomobili, sadece yerli marka araba yapmak değildir. Türkiye’nin Otomobili bir otomobilden daha fazlasıdır. Türkiye’nin Otomobili meydan okumadır.Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, küresel markadır, 20 bin ilave istihdamdır, 7,5 milyar dolar daha az cari açıktır.''
Yerli otomobil 200 bg ve 400 bg olmak üzere iki alternatifle sunulacak.
Arkadan itişli ve ya çift motor 4 çeker sistemi sunulacak.
Hızlı şarj ile 30 dakikanın altında şarj imkanı sağlayan model, 500 kilometre menzile sahip olacak. Yerli otomobilin şarj teknolojisinin tamamen Türkiye’de geliştirildiğini de ayrıca belirtelim.
Yerli otomobilin 200 bg'lik versiyonu, 0-100 km/s hızlanmasını 7.6 saniyede tamamlayabilecek.
400 bg'lik versiyon ise 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniyede tamamlayacak.
Akıllı sistemlerle donatılan otomobilin sistemlerinin ve yazılımının güncellemesi, internet üzerinden yapılacak.
Araç, seviye 3 otonom özellikler barındıracak.
Türkiye'nin yerli otomobilinin sedan sürümü ise 2023 yılında çıkacak. Aracın üretimi ise Bursa'da yapılacak.
Fiyat anlamında resmi bir açıklama yapılmayan yerli otomobilin, giriş seviyesindeki arkadan çekişli sürümünün 200 bin TL civarında olması bekleniyor.
Yerli otomobil hakkında açıklamalar yapan TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
"Lisans almayacağız, lisans satacağız, montaj yapmayacağız montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız. Kendi patentimiz için başka mühendisleri çalıştıracağız."
Hisarcıklıoğlu yerli otomobil için toplam 22 milyar TL yatırım yapılacağını kaydetti.
Yerli otomobilin 4,300'ü doğrudan olmak üzere yan sanayi ile birlikte 20 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, 2021 yılında üretim fabrikasının kurulumunun tamamlanacağını ve 2022'de ilk aracın banttan ineceğini kaydetti.
Tanıtımın son konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapmış olduğunu konuşmada, fabrikanın Bursa Gemlik'te Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 4 milyon metrekarelik alanın 1 milyon metrekarelik bölümü üzerine kurulacağını belirtti.
"Avrupa gibi yakın pazarlardan başlayarak tüm dünyada bu otomobili yollarda gördüğümüz gün hedefimize ulaşmış olacağız." açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, 2022 yılında tüm Türkiye'de şarj altyapımız hazır olacağını ifade etti ve yerli otomobile ait ilk ön siparişi kendisinin vereceğini söyledi.
Türkiye çapında farklı özel şirketlerin halihazırda şarj istasyon ağları bulunuyor olsa da bunların sayısının şu an için yeterli olmadığı biliniyor.
Ayrıntılar geldikçe siz değerli okuyucularımız ile paylaşmaya devame edeceğiz.