Yarın akşam gökten yeryüzüne taş yağacak!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi araştırmacısı Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, yarın gece gök taşı yağmurunun en yüksek seviyeye ulaşacağını açıkladı.

Yarın akşam gökten yeryüzüne taş yağacak!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi araştırmacısı ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak da bilinen gök taşı yağmurunun yarın gece en yüksek seviyiye ulaşacağını söyledi.

Esenoğlu, 10 binlerce parçanın güneş ışınları ve çekimin etkisiyle "Swift - tuttle" adlı kuyruklu yıldızdan koptuğunu, bunun da gökyüzünde "görsel şölene" yol açacağını kaydederek, şunları ifade etti:

1407785735_img20140811223050.jpg

"Kopan parçaların bazıları çakıl taşı büyüklüğünde yeryüzüne düşecek. Uluslararası Göktaşı Organizasyonu'nun internet sitesinden kaç tane göktaşı görüldüğü yazılarak bilime katkıda bulunulabilir. Bu veriler dünyanın her yerinden toplandığı için bilgi değeri taşıyor. Bu doğal gök olayı, seyretmemiz, ilgilenmemiz gereken bir olay. Uzaydan gelen böyle görsel bir şölene hayır dememek lazım.

Gök taşı yağmuru gelecek yıl da aynı günlerde izlenebilecek. Gökyüzündeki bu görsel şölenin kuzeydoğu yönünde az ışık alan yerlerden iyi bir şekilde gece boyunca görülebilecek. Gök taşı yağmuru saniyede ortalama 60 kilometre hızla ilerleyecek. Yılda 130'dan fazla gök taşı yağmuru meydana geldi. En etkileyici olanları ise şunlardır;

Ocak ayının ilk haftası'nda Quadrantid, Nisan'da Lyrid, Mayıs'ın ilk haftası Eta Aquarid, Temmuz'da Delta Aquarid, 20-21 Ekim'de Orionid, 17-18 Kasım'da Leonid, 13-14 Aralık'a ise Geminid gök taşı yağmuru."