Yanlışlıkla keşfedilip zengin eden icatlar
Harry Coover - Sıvı yapıştırıcı Hemen herkesin kullandığı yapıştırıcı sıvıların icadı oldukça ilginç. Amerikalı kimyager Harry Coover; cyanoacrylate adını verdiği bir plastik tabanca üretmeye çalışırken; deneyi amacından saparak sıra dışı bir başarısızlığa uğradı. Hoover deneyin sonunda plastik tabanca yerine sıvı yapıştırıcıyı bulmuştu.
Harry Coover - Sıvı yapıştırıcı Hemen herkesin kullandığı yapıştırıcı sıvıların icadı oldukça ilginç. Amerikalı kimyager Harry Coover; cyanoacrylate adını verdiği bir plastik tabanca üretmeye çalışırken; deneyi amacından saparak sıra dışı bir başarısızlığa uğradı. Hoover deneyin sonunda plastik tabanca yerine sıvı yapıştırıcıyı bulmuştu.
Roy Plunkett - Teflon 1938'de Roy Plunkett (ABD) tarafından tesadüfen keşfedildi. Plunkett, toksit olmayan soğutucu gaz üretmeye çalışıyordu ve bir tüp dolusu tetrafloroetilen gazı hazırlamış olduğunu düşünmekteydi, ama asistanı Jack Rebok (ABD) tüpün kapağını açtığında, içinde gaz bulunmadığını gördü. Tüpü testereyle ikiye ayırınca tabanında inanılmaz özellikler sergileyen yağlı, beyaz bir toz buldular. Isı ya da elektrikten etkilenmiyordu, en güçlü asitler ve çözücülerle bile aşınmıyordu, dahası sürtünme katsayısı, o güne dek üretilmiş maddeler içinde en düşük olanıyd
McVicker - Play-Doh Oyun Hamuru 1950'lerin başında Joe McVicker'ın baldızı kendisine çocukların okullarında silgi olarak kullanmaları için zehir içermeyen hamur fikrini açtı. Bu fikrin, ilgi çektiğini fark eden McVicker, çevredeki bütün okullara hamuru yollamayı önerdi; zaten silgiden ziyade oyuncak olarak kullanıldığını fark etmeleri uzun sürmedi.
Arthur Fry Post-It Notları Çıkarılıp, yeniden yapışabilen bir not kâğıdı fikri Arthur Fry’ın aklına kilise korosunda ilahi söylerken geldi. Fry’ın ilahi kitabının sayfalarını işaretlemek için kullandığı kağıt parçaları kitabının arasından düşüyor ve işaretlediği sayfayı kaybetmesine neden oluyordu. Fry, meslektaşı Silver’ın bulduğu yapışkanı bir kağıt parçasına sürerek kitapta istediği sayfaları işaretlemede kullandı.
Percy Spencer Mikrodalga Fırın, Mikrodalgalarla pişirme fikri ilk kez Percy Spencer tarafından, radar olarak kullanılması planlanan "magnetron"un keşfedilmesiyle 1945'li yıllarda başlamıştır. Percy Spencer, radar dalgaları ile deney yaparken cebindeki çikolatanın erimesi ile mikrodalga enerjisinin yiyecekleri ısıtabildiğini keşfetti. 1947'de bu buluşunun patentini aldı ve ilk mikrodalga fırını 1,8 metre boyunda ve 340 kg ağırlığında tasarladı.
George de Mestral - Cırt Cırt İsviçreli mühendis George de Mestral, cırt cırtı ilk köpeği sayesinde buldu. Mestral köpeği ile ava çıktığı sırada çoraplarına ve köpeğinin tüylerine yapışan garip bir bitkiyi laboratuarına götürdü. Bitkinin mikroskopik kancaları olduğunu gören mühendis, cırt cırtı keşfetti
Otomobil Sileceği | Mary Anderson Otomobiller ilk yıllarında sileceksiz olarak kullanıldı. 1900'lerin başlarında, kar veya yağmur yağdığında, sürücüler sık sık otomobillerini durdurup camları temizlemek zorunda kalıyordu. Mary Anderson, otomobillerin bir hayli az olduğu 1903'te, sileceği keşfetti. Bazı insanlar Anderson'ın bu buluşuna dikkat dağıtıcı olabileceğini öne sürerek karşı çıktılar ancak bu keşif tüm otomobillerde standart haline gelmişti bile. 1917 yılında, manuel sileceğin geliştirilmişi olan otomatik cam sileceğinin patenti de bir kadına ait: Charlotte Bridgwood'un "Storm Windshield Cleaner"ı.
Dr. Maria Telkes - Güneş Enerjisi İle Ev Isıtma Sistemi Macaristan doğumlu biyofizik uzmanı Telkes evlerde kullanılabilen güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin mucidi. 1925 yılında yerleştiği ABD'de vatandaşlık alan Telkes Westinghouse Electric şirketinde araştırmacı mühendis olarak çalıştı
Henry Perkin - Sentetik kimyasal boya İngiliz kimyager Henry Perkin 18 yaşında ilk sentetik kimyasal boyayı buldu. Perkin, sıtma tedavisi için bir ilaç bulmaya çalışırken yanlışlıkla sentetik kimyasal boyayı üretmeyi başardı.
Frank Epporson - Lolipop 1905 yılında Frank Epporson isimli bir çocuk su ve toz soda dolu bir karışımı cam bir çubuğun içinde verandasına bıraktı. Epporson o sıralarda bunun farkında değildi ancak lolipop'u keşfetmişti. Ancak 1923 yılına kadar bu fikri hayata geçirmeyi düşünmedi. 1923 yılında açtığı limonata standında "Eppicles" adını verdiği dondurulmuş limonata çubukları sattığında ilk lolipop fikrini ilk kez ticari hayata geçirmiş oldu.