Vücudunuzla İlgili Yanlış Bildiğiniz 7 Bilgi
Hayatımız boyunca ailemiz ve çevremiz tarafından vücudumuzla ilgili şeyler öğreniriz. Fakat bu bilgilerden bazıları yanlış olabilir.
Pek çoğumuz soğuk havalarda dışarı çıkmanın hastalıklara neden olduğunu düşünürüz fakat bunun yanlış olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Virüsler ve mikropların soğuk havalarda daha çok yayıldıkları doğrudur ama dışarıda olmak hastalık kapma ihtimalini artırmaz. Hatta kapalı bir alanda hasta olma ihtimaliniz daha yüksektir.
Çocukken pek çoğumuza yemek yedikten en az yarım saat sonra denize girmemizi, yoksa sindirimden dolayı kramp girip boğulabileceğimizi söylemişlerdir. Fakat bu tamamen yanlıştır. Sindirim işlemi sadece yarım saat değil, saatlerce sürer. Ayrıca sindirim, vücudu yoran bir işlem olsa da kramp girme ihtimali, gölde bir balinanın gelip sizi yemesi ihtimalinden daha düşüktür.
Bu efsanenin ortaya çıkış nedeni damarlarımızın mavimsi bir renkte görünmesidir. Ama biyoloji dersi görmüş olan herkes kanın mavi olmadığınını bilir. Kandaki alyuvarlar ve taşıdıkları hemoglobin, kana kırmızı rengini verir.
Yutulan bir sakızın sindirim sistemimiz tarafından sindirilemediği doğrudur. Fakat bu yıllarca midemizde kaldığı anlamına gelmez. Yutulan sakız, sindirilmeden dışkı yoluyla vücuttan çıkar. Yine de fazla sakız yutmamalıyız çünkü kabızlığa ve başka sağlık sorunlarına neden olabilir.
Genellikle erkeklerde tıraş olduktan sonra kılların daha hızlı ve daha kalın çıktığı iddiası vardır. Fakat bu tamamen yanlıştır. Kılları kesmek, onların uzamam hızını ve kalınlığına etki etmez. Bunu böyle görmemizin sebebi kıl diplerinin kesildikten sonra bize daha anormal görünmesidir.
Uyurgezer bir insanı uyandırmak, onun şok nedeniyle beyin hasarı görmesine veya kalp krizi geçirmesine neden olur diye düşünülür. Ancak onları uyandırmamak daha kötü olabilir çünkü büyük kazalar geçirebilirler.
Bu efsane, televizyonun icadından kısa bir süre sonra ortaya çıkmıştır ama tamamen doğru değildir. Televizyon, bilgisayar gibi aletler radyasyon yayar fakat bu asla körlük veya şaşılık gibi durumlara neden olmaz. Ekranlara uzun süre bakmak tabii ki gözünüzü yorar ancak kalıcı göz bozuklukları oluşması için çok çok uzun süreler gerekir. Uzun süre televizyona veya bilgisayara bakmak en fazla çocukları etkiler, yine de düşündüğünüz kadar çok değildir.
Hayatımız boyunca ailemiz ve çevremiz tarafından vücudumuzla ilgili şeyler öğreniriz. Fakat bu bilgilerden bazıları yanlış olabilir. Bu yazıda bu yanlışları ve doğrularını sizinle paylaşacağım.