Uzaydaki En İlginç 10 Şey
Çok hızlı bir uzay geminiz olunca mutlaka gidip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.
2. NGC 1976(Orion Nebulası): Orion kuşağının güneyindeki nebuladır. En parlak bulutsulardan olan Orion Nebulası 15 ışık yılı çapındadır. Dünyadan yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıktadır. Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklık 8 ışık dakikasıdır. Bu sonuca göre dünyamıza olan uzaklığını ve büyüklüğünü siz tahmin edin. İçine milyonlarca dünya sığabilir.
3. NGC 3372(Karina Nebulası): Buradan bakınca oyuncak ayıya veya patilerini havaya kaldırmış bir köpeğe benziyor değil mi? Hayal gücümüzün sınırı yok. Daha çok şeye benzetebiliriz. Ama bu bizden 9000 ışıkyılı uzaklıkta olan dev bir bulutsudur. Bizden çok uzaklarda olmasına rağmen çıplak gözle görebiliriz. Fakat insan gözü sönük renklere karşı hassas olmadığı için Karina Nebulası'nı sadece beyaz renkte görebiliriz.
4. NGC 6302(Kelebek Nebulası): Adının hakkını veren bir bulutsu değil mi ? Bu kelebeğin kanat genişliği 3 ışıkyılının üzerinde. Oldukça büyüleyici bir bulutsu. Keşke bir kaç ışıkyılı yakından seyretme imkanımız olsa fakat bizden tam 4000 ışıkyılı uzaklıkta şimdi yola çıksak bir kaç bin seneye orda oluruz.
5. DEM L 190: Bu ürkütücü görüntü ise binlerce yıl önce patlayan bir Süpernova patlamasında ölmüş bir yıldızın kalıntısıdır. Allah rahmet eylesin iyi bir yıldızdı ama geride kirlenmiş bir galaksi bıraktı.
6. MyCn 18 (Kum Saati Bulutsusu): Kum saatinden çok bir gözü anımsatıyor. Dünyamıza sadece 8.000 ışıkyılı uzaklıkta olan bu yeşil gözlü bulutsuyu, efsane oyun Final Doom oynadıysanız yıllar önce görmüş olmanız muhtemel.
7. NGC 4594 (Sombrero Gökadası): Bu hoş görünümlü galaksinin adı Meksika kültüründeki Sombrero şapkasından geliyor. Eskiden baktığınız resimde tek bir galaksi olduğu düşünülüyordu. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalarla iç içe geçmiş 2 galaksiden oluştuğu ortaya çıkmıştır.
8. Eta Carinae Yıldızı ve Homunculus Bulutsusu: Yaklaşık olarak 7.500 ışık yılı uzaklıkta bulunan devasa bir yıldız ve etrafını saran bulutsudan meydana gelen bir sistem. Yıldızın bileşik bolometrik aydınlatma gücü Güneş'in 5 milyon katıymış. Etrafını saran Homunculus Bulutsusu yüzünden fazla ışık saçamıyor garibim. Ama ikisi bir araya gelince güzel bir görüntü ortaya çıkmış.
9. Arp 273: Çarpışmak üzere olan iki galaksi. Yapmayın gençler başımıza iş açmayın.
10. Yaradılış Sütunları: Bu güzel sütunlar aslında 6000 yıl önce yok oldu. "O zaman nasıl görüyoruz kardeşim" dediğinizi duyar gibi oldum. Bu toz ve gaz bulutlarından meydana gelen sütunlar 6000 yıl önce bir supernova(yıldız patlaması) sonucu dağıldı. Fakat gezegenimize o kadar uzak ki ışık hızı yüzünden yokoluşlarını izlememize daha birkaç bin yıl var.
Sizler için Evren'de gözlemlenen en ilginç ve en büyüleyici 10 oluşumu bu galerimizde bir araya getirip, kısa kısa bilgiler verdik. Resimlere bakarken dalıp gitmemek elde değil. Gerçekten muazzam ve büyüleyici. Haydi başlayalım...
1. NGC 5194 (Girdap Gökadası): Gökyüzünün en ünlü sarmal gökadalarından biridir. Bu gökada ve ona eşlik eden NGC 5195 Gökadası amatör gözlemciler tarafından kolayca gözlemlenebilir.