Uzay aracı asteroide çarptırılarak patlatıldı! İşte o anlar...
NASA'nın, küçük uzay aracı DART'ı yönünü değiştirmek istediği bir asteroide çarptırdığı anın görüntüleri ilk kez yayınlandı.
NASA'nın bir uzay aracını 11 milyon kilometre derinlikte bir asteroide başarılı bir şekilde çarptırdığı DART görevinin çarpma öncesini ve sonrasını gösteren yeni uydu görüntüleri yayınlandı.
İtalyan Uzay Ajansı, 15 gün önce serbest bırakılmasına kadar DART'a yol arkadaşlığı yapan küçük Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids (LICIACube) uzay aracından çekilen, kritik çarpma anını (yukarıdaki kare) ve çarpışmanın sonrasını gösteren ilk görüntülerini yayınladı.
İtalya'daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nün (INAF) Bilim Ekibi Lideri Elisabetta Dotto düzenlediği basın toplantısında, "Bir çarpma öncesi ve bir çarpma sonrası görüntü. DART'ın etkisiyle ortaya çıkan parlamayı görebilirsiniz" dedi.
Conferenza stampa su @LiciaCube:
— Agenzia Spaziale ITA (@ASI_spazio) September 27, 2022
Elisabetta Dotto, Science Team Lead di Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF): "Una immagine pre impatto e una post impatto. Si vede il flash prodotto dall’impatto di Dart"
Crediti FOTO ASI/NASA
Segui la diretta su ASITV: https://t.co/XTDIlfMNrh pic.twitter.com/1MjgWBLMo1
Türünün ilk örneği olan ve mürettebatsız bir uzay aracının, Didymos adlı 780 metrelik daha büyük bir asteroidin yörüngesinde dönen, sadece 160 metre çapında küçük bir gövde olan asteroid uydusu Dimorphos ile çarpışmasını içeren DART görevi Pazartesi günü hedefine ulaştı. LICIACube, olaya kuşbakışı bakmak için ana araç ile beraber gönderilmişti.
İtalyan Uzay Ajansı Program Müdürü Simone Pirrotta, "Herkes bunun çok riskli bir görev olduğunu biliyordu" diye ekledi.
İnanılmaz bir şekilde, uzay aracı asteroide hedeflenenden sadece 17 metre uzaktan vurmayı başardı. 11 milyon kilometreden fazla yol kat eden ve saniyede 6,6 kilometre hızla çarpışan bir nesne için bunun hiç de küçümsenemeyecek bir başarı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.