Ülkelerin son teknoloji savunma sistemleri!
Ülkelerin son teknoloji savunma sistemlerini sizler için bir araya getirdik. Her an savaşa hazır olan ülkeler, haliyle savunma sistemlerinde son teknoloji kullanmaya özen gösteriyor.
RUSYA - Tunguska - Uçaksavar 9K22 Tunguska Kundağı motorlu hava savunma sistemidir.Proje 8 Haziran 1970'te başlamıştır.2007'den itibaren Pantsir S-1 sistemi ile yer değiştirilmektedir.
RUSYA - Tor-M2 - Kısa menzilli hava savunma sistemi Her türlü hava koşulunda çalışabilen Tor-M2’nin ihracat müşterileri arasında Azerbaycan, Belarus, Ukrayna, Çin, Venezuela yer alıyor.
RUSYA - Pantsir-S1 - Kısa ve orta menzilli hava savunma sistemi Pantsir-S1, bir Rus kısa ve orta menzilli karadan havaya füze ve uçaksavar topçu sistemidir. Sistem, 2K22 Tunguska'nın gelişmiş bir modelidir ve hedef belirleme ve izleme için fazlı dizi radarları kullanmaktadır.
RUSYA - Buk - Kısa menzilli hava savunma sistemi Buk, Rusya'nın Suriye'de konuşlu hava savunma sistemi olarak kullanılmaktadır. yalnızca kendi birimlerini korumak için konuşlandırılıyor.
RUSYA - Morfei - Kısa menzilli hava savunma sistemi Rusya'nın yine elinde bulundurduğu hava sistemlerinden biri. Sadece kendi üslerini korumak amacıyla konuşlandırılmaktadır.
RUSYA - Vityaz - Orta menzilli hava savunma sistemi. 120 km menzilli 9M96E2 füzelerin konuşlandırıldığı bir hava savunma sistemi ile dikkat çeken Vityaz, mesafe konusunda sıkıntı yaşamıyor oluşuyla Rusya'nın göz bebeklerinden diyebiliriz.
RUSYA - S-500 - Uzun menzilli hava savunma sistemi. Her türlü aerodinamik ve balistik hedefi imha etmek için tasarlanan uzun menzilli S-500 Prometey sistemlerini bu sınıftaki diğer sistemlerden farklı kılan başlıca özelliği, çok uzaklardaki hedeflere kilitlenebilmesi. S-500’ler bu özelliğiyle aynı sınıfta yer alan ABD yapımı THAAD sistemlerinden 2-3 kat üstün.
ABD - THAAD Patriot PAC-3 Bölge koruma dizaynı ile istenilen alanları anında ortadan kaldırmasıyla ünlü olan THAAD Patriot PAC-3, ABD'nin göz bebeklerinden.
ABD - Deniz bazlı Aegis 5.1 hava savunma sistemi. Romanya ve Polonya’ya kurulması hedeflenmiştir. Gemilerinin üzerinde konuşlu olan SPY-1 radarları ile yine bu gemilerde bulunan ABM (anti-balistik füze) olan SM-3 füzelerinin bu iki ülkede karaya konuşlandırılması projesidir. Böylelikle SPY-1 radarının Akdeniz’de ki gemilerde gösterdiği performans Rusya ve Orta-Doğu’ya yakın iki ülkede de gösterilecek ve Avrupa’nın BMD (Balistik Füze Savunma) sisteminin belkemiğini oluşturacak.
ABD - Airborne ABL - Anti balistik lazer savunma uçağı Edwards Hava Üssü’nde yapılan ABL’nin, ilk aktivasyon testini başarıyla gerçekleştirmesi üzerine kıtalar arası ve taktik balistik füzeleri etkisiz hale getirmede kullanılmakta. Uçağının hızlılığı ve hafifliği bütün balistik füze çeşitlerinin uçuş sırasında imha edilmesinin en önemli amaç olduğu kaydediliyor.
NATO - THAAD - Kısa menzilli hava savunma sistemi. Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması veya kısaca THAAD, kısa ve orta menzilli tehdit unsurlarına karşı geliştirilmiş, ABD kara kuvvetlerine ait bir balistik füze savunma sistemidir.
ÇİN - KT-1 İran'da bulunan petrol rafinerilerini yok etmek için zamanında kullanılan füzeler, 130 ile 1500 kilometre arasında değişen füzeleri ile nükleer, biyolojik ve kimyasal olarak 3 farklı savaş başlığı taşıyabilecek biçimde tasarlanmıştır.
ÇİN - Dong Ning-2 - Anti uydu ve füze sistemi. Menzili ve hızlı olması ile hedeflerini anında ortadan kaldıran Dong Ning 2, Çin'de yaygın olarak kullanılan deneme füzelerinden biridir.
ÇİN - S-300PMU S-300PMU füzeleri özellikle uzun menzilli füzeler olması sebebiyle birçok kez ismini duymuş olduğumuz füze sistemlerinden bir tanesidir.
JAPONYA - Patriot PAC-3 Patriot, orta irtifaya kadar hava soluyan uçak ve benzeri hava araçları ile seyir füzeleri ve SRBM/SSRBM (kısa ve çok kısa menzilli balistik füze) yani hedef füze menzilin 600+ km’ye kadar olduğu füzeleri önlemek için üretilmiş bir uçak ve füzesavar füze sistemidir.