Uçak yolculuklarında radyasyona maruz kalıyor muyuz?
Radyasyonlar üzerine araştırmalar yapan bu site üzerinden de bakabileceğiniz ve aldığınız radyasyon oranını hesaplayabildiğiniz araçlar bulunmaktadır.
Radyasyonlar üzerine araştırmalar yapan bu site üzerinden de bakabileceğiniz ve aldığınız radyasyon oranını hesaplayabildiğiniz araçlar bulunmaktadır.
Aldığımız radyasyona etki eden faktörler; Uçuş süreleri, Yükseklik, Uçuş Rotaları ve güneşin aktivitesi olarak tanımayabiliriz.
Ne kadar uzun ve yüksekten uçarsak o kadar fazla radyasyona maruz kalırız.
Ekvator ve kutuplardaki radyasyon oranları birbirinden farklıdır ve aynı rotadan ve yükseklikten giden 2 uçağında aldığı radyasyon oranları birbirinden farklıdır.
Radyasyonun hamile ve çocuklarda zararları normalden daha fazladır.
Doç. Dr. Metin Güden, gebeyken alınan radyasyon, bebek üzerinde ne gibi olumsuzluklar yaratabildiğini ise üç başlık altında açıklıyor:
Birincisi; ölü doğumlar ve düşüklerdir. Bunlar genelde gebeliğin ilk üç ayında radyasyondan etkilendiklerinde oluşur.
İkincisi bebekte organ anamolisi olmasıdır. Bu da genelde gebeliğin ikinci üç ay döneminde radyasyondan etkilendiklerinde oluşur.
Üçüncüsü de zekâ geriliği ve gelişim bozukluğudur. Son üç aylık dönemde alınan radyasyon ise ölü doğum veya organ anomalisine sebep olmaz ancak zekâ geriliği ve gelişim bozukluğu yapabilir.
Maalesef ki yapılan araştırmalar sonucu güneşteki kozmik ışınların vücudumuza tahmin ettiğimizden daha fazla zararı var.
Tabi ki burada endişelenmemiz gereken zaman belirli bir saatin üzerinde ve uçuş irtifa yükseliğinde yapılan hesaplamalar ile ortaya çıkıyor.