Uber'den kanuni düzenleme açıklaması
Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ve korsan taşımacılık yapanlara ciddi yaptırımlar getiren kanuni düzenleme ile ilgili olarak Uber cephesinden açıklama geldi.
Uygulama üzerinden şöförlü araç hizmeti sunan Uber, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlarak yürürlüğe giden yeni bir düzenlemeye göre, korsan internet uygulamalarına taşıtını kullandıranların belgesi iptal edilecek ve faaliyetleri 2 yıl boyunca yasaklanacaktı.
Bu yeni düzenleme ile gözler Uber'e çevrilmişti. Bu düzenlemenin Uber'i etkileyip etkilemeyeceği henüz belli olmadan firmanın Türkiye biriminden resmi bir açıklama geldi. Oldukça kısa olan açıklamayı noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz:
Türkiye'deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla tüm ilgili yerel paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istiyoruz ve uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye'ye sonuna kadar bağlıyız.
Saygılarımızla,
Uber
Genel hatlarıyla suya sabuna dokunmayan metin, Uber'in Türk yetkililerle işbirliği içinde çalışacağının ipuçlarını veriyor. Anlaşılan bu konuda henüz net bir durum yok ve yapılan düzenlemenin Uber'i nasıl etkileyeceği konusunda net bir görüş bulunmuyor.
Yasa ne diyor?
Resmi Gazete’nin 25 Mayıs tarihli sayısında Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Taşıtını çeşitli korsan internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde, karşılaşacakları yaptırımların yer aldığı bir mevzuat düzenlemesi yapıldı.
Değişiklik maddesinde; karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak için belge alanların, kendi taşıma kapsamları dışında çalışmaları veya belgesi olmayanlara taşıtlarını kullandırmaları durumunda, belge sahiplerine çeşitli cezalar verilecek.
Yeni düzenlemeyle araçlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. Bu uyarılar 3.000 TL yatırılarak kaldırılabilecek. 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.