Twitter'a girenlerin banka şifreleri çalınabilir!
Türkiye'de dünyada fenomen halini alan Twitter'in kullanımının yasaklanması nedeniyle vatandaşların bu sosyal ağa bağlanmak için kullandıkları VPN uygulamaları internet bankacılığı işlemleri için ciddi bir risk oluşturuyor.
Türkiye'de dünyada fenomen halini alan Twitter'in kullanımının yasaklanması nedeniyle vatandaşların bu sosyal ağa bağlanmak için kullandıkları VPN uygulamaları internet bankacılığı işlemleri için ciddi bir risk oluşturuyor.
Twitter'e bağlanmak için kullanılan VPN uygulaması ile Türk vatandaşları yurtdışındaki bu uygulamayı sağlayan şirketler vasıtasıyla sosyal medyaya bağlanıyor.
Ancak VPN uygulamalarına izin verilen programlar, kullanıcıların şifrelerini kırmak için uygun programlar.
Bu nedenle bilgisayarınıza indirdiğiniz bu program açıkken yaptığınız herhangi bir bankacılık işleminde şifrelerinizin kopyalanması olasılığı var.
Bankalar da yurtdışından gelen bu tehlikeye karşı bir şey yapamıyor.
Bu tehlikeli işlemin önlenmesi için en sağlam yol ise VPN ayarlarını sadece Twitter'e girerken kullanmak.
Diğer zamanlarda özellikle bankacılık işlemlerini yaparken kapatmak.
Bunun için ayarlar kısmından girip manuel (elle ayar) menüsünü seçmek ve ayarları kapatmak yeterli.
MAİL İLE GELEN LİNKİ AÇMAYIN Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, VPN uygulamalarını indirirken müşterilerin çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
Başer, "Müşterilerimiz nereden bağlanırsa bağlansın SSL şifrelemesiyle yapıldığı için bizim sistemlerimiz gayet güvenli." diyerek şu uyarılarda bulundu:
"Bizim öyle bir şifrelememiz var ki bunun kırılması çok zor."
"Ama VPN uygulamalarını indirirken mutlaka dikkatli olunmalı. Aksi halde üçüncü sahışların kötü niyetli kullanımlarına açık olur."
Müşterinin şifrelerini kendisinin koruması gerektiğini kaydeden Başer, bunun için VPN internet erişimi açıkken internet bankacılığı yapılmamasının doğru olacağını bildirdi. Başer ayrıca işlemle VPN hizmeti sağlayan şirketlerin resmi sitelerinden yapılması gerektiğini kaydederek özellikle gelen bir mailin linkinin tıklama yoluyla yapılacak işlemlerin tehlikeli olabileceğini belirtti.
Twitter kapatıldıktan sonra vatandaşlar VPN hizmeti sağlayan şirketler üzerinden yurtdışından dolaşarak sosyal medyayı kullanmaya başladı.
Ancak VPN hizmeti sağlayan bu uygulamalar açıkken yapılan bankacılık işlemleri tehlike arzediyor.