Türkiye'nin kullanacağı CoronaVac aşısı hakkında 10 önemli bilgi
Türkiye, 50 milyon sipariş verdiği CoronaVac aşısını konuşuyor. Biz de aşı hakkında merak edilenleri 10 maddede sıralıyoruz!
Koronavirüs belasından kurtulmak için önümüzde çok az seçenek bulunuyor. Bunların en başında ise hiç şüphesiz ki aşı geliyor. Tüm insanlık umudunu bu konuda yapılan çalışmalara bağlarken, şu günlerde aşı bulma yarışı yerini aşı siparişi yarışına bırakmış durumda. Hali hazırda Moderna, AstraZeneca, Sinovac, Pfizer gibi şirketlerin geliştirdiği aşılar ön plana çıkıyor. Türkiye'nin bu konudaki tercihi ise büyük oranda Sinovac aşısından yana olmuş gibi duruyor. Biz de Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac isimli aşıyı sizler için mercek altına alıyoruz.
CoronaVac, Çinli ilaç şirketi Sinovac ile Brezilya merkezli Butantan enstitüsünün iş birliği sayesinde geliştirildi.
Eski bir yöntem olarak bilinen inaktif virüs tekniğine göre hazırlanan bu aşıda, zararsız ancak bağışıklığı tetikleyebilecek virüs vücuda enjekte ediliyor. Moderna aşısı ile Pfizer ve BioNTech ortaklığında geliştirilen aşı ise yeni bir teknik sayılan mRNA yöntemi ile üretiliyor.
CoronaVac, diğer aşılar ile benzer olarak iki doz halinde kullanılıyor. Aşının etkili olabilmesi için ilk dozdan 14 gün sonrasında ikinci dozun uygulanması gerekiyor.
Bu aşının ilk ve ikinci faz çalışmaları tamamlansa da, üçüncü faz çalışmaları henüz tamamlanmadı. Testler Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Çin, Bangladeş, Filipinler, Suudi Arabistan, Şili ve Endonezya'da da tüm hızı ile devam ediyor.
CoronaVac aşısının dezavantajı eski usül ile üretildiği için diğerlerine göre üretim kapasitesinin çok daha düşük kalması. Yani bir başka deyişle Moderna ve Pfizer aşıları çok daha hızlı şekilde üretilebiliyor.
Avantajı ise buzdolabı sıcaklığında rahatlıkla saklanabilmesi olarak gösteriliyor.
Time dergisi tarafından yapılan habere göre Çin'in Pekin şehrinde 300 dolar veren herkes bu aşıyı yaptırabiliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise diğer aşıların kısa vadede iyi etkiler gösterdiğini ancak uzun vadede ne gibi bir etki bırakacağını bilemediklerini ifade ediyor. Bu da Türkiye'yi Sinovac tarafından geliştirilen aşıya yönlendirmiş gibi gözüküyor.
Denemelerde aşının ağır bir yan etkisine henüz rastlanmadı.
Gelen bilgilere göre Türkiye 2020 sonuna kadar 10 milyon, 2021 yılında ise 40 milyon olmak üzere toplamda 50 milyon adet aşı siparişinde bulundu.