Türkiye'de geliştirilen yazılım projeleri çöpe gidiyor
Agile Turkey Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre, bilişim alanındaki yazılım projelerinin yarısı çöpe gidiyor.
Agile Yaklaşımını (yazılım geliştirme) ülkemizde yaymak için kurulmuş Agile Turkey Derneği, bilişim alanında geliştirilen projelerinin başarısını ölçmek için Agile Turkey.org internet sitesi üzerinden bir araştırma yaptı.Araştırmaya 50 farklı şirketten, yazılım departmanında görev alan 400'ün üzerinde personel katıldı.
Agile yaklaşımını Türkiye'de yaymak için kurulan Agile Turkey Derneği, bilişim alanındaki yazılım projelerinin başarısını ölçmek adına bir araştırma yaptı. AgileTurkey.org üzerinden yapılan araştırma sonucunda yazılım projelerinin yarısının başarısız olduğu tespit edildi.
Gerçekleştirilen anketin verilerine göre; Ülkemizde gerçekleştirilen yazılım projelerinin yarısı, yüzde 50'nin altında bir başarı yakalayabilmiş. Geliştirilen projelerde yüzde 70'in üzerinde başarı sağlamış olan şirketler Agile Yaklaşımları kullanıyor. Gelecekte Türkiye'deki şirketlerin yaklaşık yüzde 64'ü yazılım projelerinde Agile Yaklaşımları kullanmayı planlıyor.
Agile Turkey Dernek Başkanı Mehmet Yitmen, gerçekleştirdikleri anket çalışması hakkında yaptığı açıklamaya göre; " Agile Yaklaşımların dünyadaki tahmin edilen yüzde 80'lik kullanım oranıyla kıyaslandığımızda Türkiye olarak önemli bir rakama ulaşılmış durumda. Bu rakam doğrultusunda son yıllarda Türkiye'de de Agile dönüşümün hızlandığını ve hızlanarak devam edeceğini söylemek mümkün. Fakat yine de bu türdeki araştırmalar bize gösteriyor ki, yazılım projelerinde harcanan emek, ayrılan bütçe, yapılan masrafların yarısı çöpe gidiyor. Dernek olarak gelin bu israfı durduralım diyoruz. Bunun yöntemi için, dünya çapında başarısı kanıtlanmış ve gittikçe yaygınlaşan Agile Yaklaşımlarını öneriyoruz." Açıklamasında bulundu.