Turkcell Global Bilgi “İlaç Kumbarası Projesi” teşekkür plaketi aldı.
Turkcell Global Bilgi “İlaç Kumbarası Projesi” ile insan sağlığını, doğayı ve ekonomiyi korumayı hedefliyor
Türkiye’nin müşteri deneyimi merkezi Turkcell Global Bilgi’nin kısa bir süre önce Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından yürütülmekte olan “Akıllı İlaç Kullanımı” uygulamaları kapsamında geliştirdiği “İlaç Kumbarası Projesi”ne, İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği’nin 21-23 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği, yerli ve yabancı ilaç sanayi temsilcileri ile Sağlık Bakanlığı, SGK ve üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı toplantıda teşekkür plaketi verildi.
Turkcell Global Bilgi’nin İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi tarafından başlatılan ‘’İlaç Kumbarası Projesi’’ ilaç kullanımı konusunda bir bilinç oluşturarak insan sağlığını ve ilaç atıklarının evsel atıklarla karışmasını önleyerek doğayı korumayı hedeflerken aynı zamanda gereksiz ilaç kullanımı önlenmeye çalışılarak da ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.
5 ayda 5 bin kutu atık
Turkcell Global Bilgi’nin alanında uzman kişilerden eğitim ve görüş alarak ilk önce 5 lokasyonunda kendi çalışanları arasında yürüttüğü “İlaç Kumbarası Projesi”yle sadece 5 ayın sonunda 5 bin kutu atık- son kullanma tarihi geçmiş ilaç- toplandı ve doğru imha için İZAYDAŞ’a(İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A. Ş.) gönderildi. Elde edilen kullanılabilir durumdaki ilaçların da hayvan barınaklarında ilgili kişilere teslim edildiği proje sayesinde şirket çalışanlarının ilaç yazdırma ve kullanma oranında %30 oranında düşüş yaşandı, 18 ayrı kategoride 5 bin kutudan fazla ilaç toplandı. Şu an 13 lokasyonda devam ettirilen proje kapsamında toplanan ilaçların çoğunluğunun sindirim sistemi ilaçları, ağrı kesiciler ve antibiotiklerden oluştuğu görüldü.
Oğur: “Farklı iletişim kanallarıyla projenin yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz.”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Turkcell Global Bilgi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Dilara Oğur: “Turkcell Global Bilgi olarak sosyal sorumluluk bilinciyle çalışmalarımıza yön veriyor, ülkemiz için katma değer sağlayacak projeler geliştirmeye gayret ediyoruz. Şimdiye kadar imza atığımız en anlamlı çalışmalardan biri de tüm firmalara örnek olabilecek nitelikteki İlaç Kumbarası Projesi oldu. Yapılan araştırmalar ilaç israfında dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda olduğumuzu gösteriyor. Bu sadece ekonomimize değil, kendi dışımızda birçok canlıya ve doğaya zarar veren durum. Şirket olarak bu israfı önlemeye ve sürdürülebilir sağlık sistemini korumaya yönelik çalışmalarımıza ilk olarak kendi çalışanlarımızı bilinçlendirerek başladık. Binlerce çalışanımıza gerekli bilgilendirmeyi ve duyuruları yaptık. Çok kısa sürede önemli sonuçlar aldık. Şimdiki hedefimiz bu projeyi sadece şirket çalışanlarıyla değil, farklı iletişim kanalları kullanarak daha geniş katılımcılarla sürdürmek. Çok kıymet verdiğimiz bu projemizin İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği’nin dikkatini çekmesi ve bir teşekkür plaketiyle onore edilmesi bizi çok mutlu etti.Projemizin gelişmesini sağlayan tüm çalışanlarımıza bu konuda göstermiş oldukları hassasiyet için ve teşekkür plaketi ile projemizi onurlandıran İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği’ne teşekkür ediyoruz ” dedi.
Şirket içi eğitim
İlaç israfını en aza indirmek ve akılcı ilaç kullanım kültürünü yerleştirebilmek için şirket içerisinde düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin sağlık kısmına akılcı ilaç kullanımını ekleyen Turkcell Global Bilgi, çalışanları için hazırladıkları e-learning eğitim konularından birini de ” Akılcı İlaç Kullanımı” olarak belirledi.
Foroğraf Altı(Soldan sağa)
Prof.Dr. İsmail Balık/ İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Sağlık Bakanlığı İlaç Ruhsatı Komisyonu Başkanı
Prof. Dr. İrfan Şencan/Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
Dr.Arzu Kıroğlu/Turkcell Global Bilgi İş sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi