Turkcell 20 Yaşında

Türkiye’nin ilk GSM operatörü Turkcell, 20. yaşını doldurdu.

Turkcell 20 Yaşında

Rakamlarla Turkcell’in 20 yılı

  • 566 milyar SMS gönderildi. (Gönderilen SMS metinleriyle 250 sayfalık yaklaşık 91 milyon kitap yazılabilirdi)
  • Yaklaşık 73 milyar MMS gönderildi.  (Her biri 50 resimlik 1,5 Milyar fotoğraf albümü dolardı)
  • Toplam 177 milyar MB veri alınıp gönderildi. (Yaklaşık 38 milyon DVD dolabilirdi)
  • Turkcell aboneleri 20 yılda 600 milyar dakika konuşma yaptı (Yaklaşık 1.1 milyon yıl)
  • Turkcell Türkiye’deki 957 ilçe merkezinin tamamında 3G hizmeti veren ve tüm 3G istasyonlarında ilk ve  en yaygın  43.2 Mbps desteği olan tek operatör.
  • Türkiye’deki toplam 1.977 beldenin tamamı, nüfusu 1.000 ve üzerindeki 4.680 yerleşimin tamamı kapsama alanında

Turkcell, 20. yılını müşterileriyle kutlayacak

Yıl boyunca sürecek kutlamalar kapsamında Turkcell’liler, her ayın 20’sinde özel hediyeler kazanacak. 20. yıl şerefine, konuşma, mesajlaşma, internet ve hayatı güzelleştiren Goller Cepte, Turkcell TV, Turkcell Müzik, Akıllı Depo gibi farklı servisler, 18 Nisan Cuma günü itibariyle 2222’ye SURPRIZ yazıp  mesaj atarak kayıt olan Turkcell’lilere hediye edilecek.

20.Yıl kutlamaları, Anadolu’da  yapılacak etkinliklerle devam edecek. Anadolu’daki 20. Yıl etkinlikleri kapsamında 20 yıl boyunca Türkiye’de iletişime damga vurmuş teknolojik ürünlerin, reklamların ve Turkcell’in teknolojiyle sağladığı katkının sergilendiği Turkcell Çadırı, teknoloji tanıtımları ve birçok eğlenceli aktivite ve yarışma Turkcell müşterileriyle buluşacak. Etkinlikler 30 Nisan Çarşamba günü ilk olarak Bursa’da başlayacak ve Anadolu’nun farklı illerinde devam edecek. Turkcell’in tüm 20. yıl sürprizleri 18 Nisan Cuma gününden itibaren www.turkcell.com.tr’den takip edilebilecek

 1397745252_20.-yil-cellocan1.jpg

Süreyya Ciliv: “Çok daha büyük başarılara imza atmaya hazırız. Asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor.”

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 20 yaşına gelen Turkcell’in gelecek 20 yılda daha büyük başarılara imza atacağına inandığını söyledi:

“Bugün bizim gurur günümüz. Turkcell’in 20 yıllık başarı öyküsü, bizler için olduğu kadar tüm Türkiye için gurur vesilesi. Milyonlarca insanı birbirine bağlayan, teknolojisiyle yeni bir dönemin kapılarını açan Turkcell, müşterilerine daima en iyi, en üstün hizmeti vermek için çalıştı. Turkcell ekipleri uzak yakın, kar kış demeden dağın başına, denizin ortasına, iletişimin gücünü taşıdılar. Bu sayede artık Türkiye’de mobil ve fiber iletişim altyapısı, dünyanın en iyilerinden biri oldu. Turkcell tam 20 yıldır, Türkiye’ye ve insana kattığı değeri her gün daha da iyiye götürmek için durmaksızın çalışıyor.

1397745317_ec8637.jpg

Bugüne dek dünyada ve ülkemizde birçok ilke imza atarak, ilk günden bu yana Türkiye’de sektörün lideri olduk. Bununla yetinmedik, 9 ülkede 71 milyonu aşan müşterimize hizmet götürerek bölgenin de lideri olduk. Lider olmanın sorumluluğunu hiçbir zaman unutmayarak altyapı ve teknolojiye yaptığımız yatırımların yanında insana ve ülkeye de yatırım yaptık. “İşimiz teknoloji, işimiz insan” dedik.

İlk günden bu yana sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorluklarla yarattığımız değer 620 milyon TL’ye ulaştı, milyonlarca kişiye dokundu. Kardelenler Projemiz ile maddi yetersizlikleri nedeniyle eğitimine devam edemeyen on binlerce kız çocuğuna destek verdik. Ekonomiye Kadın Gücü Projemiz ile mikro kredi, teknoloji, satış, pazarlama ve eğitim desteği verdiğimiz dar gelirli kadın girişimcilerimizi ekonomiye kattık. Geleceği Yazanlar Projemiz ile Türkiye için yerli mobil yazılım seferberliği ilan ederek öğrencilere, yazılımcılara, sektör profesyonellerine daha fazla eğitim, gelişim ve istihdam fırsatı sunduk. 5 ayda 17 bin gencimiz projeye dahil oldu. Geleceğe Koşanlar ve federasyon işbirliklerimizle bireysel spor dallarında başarısının çıtasının yükselmesine katkıda bulunduk.

Bugün mutlulukla görüyoruz ki 5 yıl önce yaptığımız 3G, fiber internet ve mobil servis yatırımları bugün devam eden büyümemizin temel nedeni olmuşlar. Bu yatırımlar sayesinde Turkcell son 2 yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen telekom grubu olmayı başardı. Gelecekteki başarımız için de bugün eğitim, sağlık, finans gibi alanlara odaklanarak müşterilerimize daha fazla değer yaratmak için çalışıyoruz. 

Geçmişe gururla, geleceğe ise büyük bir umutla bakıyoruz. Turkcell, daima en yeni, en ileri teknolojinin Türkiye’deki adresi olacak. Dünyaya damgasını vuran ilklerde Turkcell imzasını görmeye devam edeceğiz.

Tüm müşterilerimize ve bu 20 yıllık başarı öyküsünde emeği geçen tüm çalışanlarımıza Turkcell adına şükranlarımı sunuyorum. Çok daha büyük başarılara imza atmaya hazırız. Asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor”

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, 1994 yılında cep telefonundan ilk kez iletişim kurabilmemizi sağladı. İlk Alo’nun ardından geçen yıllar, Türkiye’nin teknoloji tarihi için çok kritik kilometre taşlarıyla dolu:

Murat Vargı/MV Holding

“Turkcell’in kuruluşu için bu projeye 1988 yılında Thorsten Press ile birlikte başladım. Türkiye’de insanları bu yatırıma inandırmak için çalmadığım kapı kalmadı, çünkü büyük bir projeydi. İnsanlar inanamıyordu. Avrupa da çok cesaret edemiyordu. Macera Ocak 1993’te başladı. 10 senede Türkiye’de abone sayısının kötümser bir tahminle 300 bin, iyimser bir tahminle 600 bin olacağı düşünülüyordu.  
İnsanlar fani ama şirketler yaşıyor. Benim dileğim, Turkcell’in Türkiye’ye hizmet etmeye daha nice nice 20 yıllar boyunca devam etmesi.”

Mehmet Emin Karamehmet/Çukurova Holding

“Fikrin sahibi Murat Vargı bazı arkadaşlarla birlikte geldi, bir toplantı yaptık ve çok kısa zamanda, aşağı yukarı aynı gün karar verdik. Ondan sonra işin ihale kısmı başladı. 3-4 kez ihaleye girdik. Birinci gelen şirket imzalamakta tereddüt etti. Bizi davet ettiler. İlk 100 bin aboneye ulaşmak 1 yıl gibi bir biraz zaman aldı ama ardından hızla büyüdük. Bizim yatırımlarımız daha fazla olduğu için daha hızlı büyüdük ve Turkcell’in başarısından çok mutlu olduk.”

1994- İlk cep telefonu sinyali

28 Şubat 1994’te Turkcell ilk sinyalini verdi. Bundan 20 yıl önce, Türkiye’nin cepten ilk “Alo”su, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den gelmişti.

1995-İlk SMS

Konuşmanın yanı sıra mesajlaşma da hayatımıza girdi ve ilk SMS gönderildi. Finans Hattı, Faks Data gibi yenilikçi ürün ve servisler kullanıma sunuldu.

1996- 73 ilde hizmet

Turkcell kısa süre içerisinde 73 ilde ve yapılan roaming anlaşmalarıyla 32 ülkede hizmet vermeye başladı.
1996’da Turkcell gözünü yurt dışındaki fırsatlara da çevirdi ve ilk olarak Azarbeycan’da lisans alarak operasyona başladı.

1997- 1 milyonuncu abone

Kuruluşundan 3 yıl sonra Turkcell artık 1 milyon aboneye ulaşmıştı.

1998- 25 yıllık lisans sözleşmesi

1998'de T.C. Ulaştırma Bakanlığı ile Turkcell arasında imzalanan 25 yıllık GSM lisans anlaşması, gazetelere “Türk özelleştirme tarihinde en büyük adım” olarak yansıyacaktı. Bu tarihte Turkcell’in Tepebaşı’ndaki Çağrı Merkezinde 250 kişi çalışıyordu.

1999- İlk Hazır Kart

Türkiye’de ilk kez faturasız cep telefonu hattı sunan Turkcell, Hazır Kart ile abone sayısını hızla ve önemli ölçüde artırdı. 1999 yılı aynı zamanda Turkcell’in Kazakistan (bugün 14,3 milyon aboneyle lider) ve KKTC’ye açıldığı yıl olacaktı (bugün 400 bin abone).

Bir Turkcell Grup şirketi olan Turkcell Global Bilgi, 1999 yılında kuruldu. Türkiye’nin lider müşteri ilişkileri yönetim merkezi Turkcell Global Bilgi, Türkiye’de 19, Ukrayna’da 5 ve Belarus’ta 1 olmak üzere toplam 25 lokasyonda, 12 bine yakın çalışanı ve 7 bin 500 masa kapasitesiyle hizmet veriyor.

2000- New York borsasına kote ilk Türk şirketi oldu

2000 yılı hem Turkcell hem de Türkiye için bir ilke sahne oldu. 11 Temmuz 2000 tarihi itibarıyla ilk kez Türkiye’den bir şirket, Turkcell, New York Borsası’nda (NYSE) işlem görmeye başladı. Turkcell hisseleri aynı gün BIST’de de işlem görmeye başladı.

Turkcell, 2000 yılında Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk konusunda öncü projesi Kardelenler’i başlattı. 2000 yılından bu yana proje dâhilinde 29.000 kız öğrenciye Turkcell bursu verildi. 17 bin Kardelen lise, 1800 Kardelen üniversite mezunu oldu.  Kardelenler projesiyle verilen burs sayısı 100 bine ulaştı.

Şubat 2000’de WAP servisi kullanıma açıldı. Böylece cep telefonu üzerinden internete bağlanma hayâli Türkiye için gerçek oldu.

2001-İnteltek kuruldu

 Nisan 2001'de kurulan Inteltek, faaliyetlerini Turkcell Grubunun ve dünya şans oyunları pazarı lider şirketlerinden Intralot'un ortaklığı ile sürdürüyor.

2002-İlk MMS

Türkiye, 2002 yılında MMS (multimedya mesaj servisi) ile tanıştı. Cep telefonundan fotoğraf göndermek mümkün hale geldi.
2002 yılında futbol ve basketbol milli takımlarına destek vermeye başlayan Turkcell, bugün millilere verdiği ana sponsorluk desteğini geliştirerek sürdürüyor.

2003-İlk mobil ödeme

Türkiye’de ilk kez alışverişlerde cep telefonuyla ödeme yapma imkanı oluştu.

2004- Turkcell Superonline’ın tohumları atıldı

2004 yılında günümüze Turkcell Superonline ismi ile ulaşan Tellcom kuruldu.

2005-Doğu’ya ilk teknoloji yatırımı

26 çalışanla Erzurum’da başlayan pilot proje büyük bir başarı kazandı. Bugün 2500 kişiye ulaşan istihdamla Türkiye’nin çağrı merkezi üssü haline geldi.

Aynı yıl, gençlere marka avantajları, indirim fırsatları ve özel faydalar sunan Türkiye’nin en büyük gençlik kulübü gnçtrkcll kuruldu.

2005 yılında Turkcell, Süper Lig’e ismini vererek 5 yıl boyunca süren sponsorluğa imza attı.

2006-Global Tower kuruldu

Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın ise 3. büyük kule ve altyapı operatörü Global Tower, yüzde 100 Turkcell iştiraki olarak kuruldu. 2006 yılında sektöre kule hizmetleri sunarak giren Global Tower, bugün, GSM ve sabit hat operatörleri, TV ve radyo kanalları, servis sağlayıcılar gibi müşterilerinin saha ihtiyaçlarını karşılıyor.

2007- Turkcell Teknoloji kuruldu

Turkcell yönünü Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi olmaya çevirdi. Turkcell, 2007 yılında Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin açılışını yaptı. 44 mühendisle kurulan Turkcell Teknoloji’de 700’e yakın yüksek nitelikli mühendis görev yapıyor. Türkiye’de tek lokasyondaki en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri olan Turkcell Teknoloji, yalnızca Turkcell’in değil, tüm Türkiye’nin teknoloji üssü haline geldi. 2013 sonu itibariyle 238’si ulusal, 49’u uluslararası olmak üzere toplam patent başvuru sayısını 287’ye çıkardı. Şirketin tescilli patent sayısı ise 43 oldu.

Aynı yıl, dünyada bir ilk olan ve yasal olarak ıslak imza yerine geçen Turkcell Mobil İmza uygulaması hayata geçirildi.

2008- 3G İhalesinde Turkcell A Tipi lisans aldı

Dünyada ekonomik krizin etkisini artırdığı bir ortamda gerçekleşen 3G ihalesinde, Turkcell, KDV dâhil 422 milyon Euro (yaklaşık 1 milyar TL) ile en yüksek teklifi vererek A tipi lisans aldı.

2008 yılında başlatılan Gönül Köprüsü projesi ile 81 ilden 140.000 öğrenci Türkiye’nin farklı bölgelerini ziyaret etme imkânı buldu.

Turkcell Superonline, Türkiye’ye ilk kez ADSL’den yaklaşık 100 kat daha hızlı olan fiber internet ağını kurmaya başladı. Bugün 14 şehirde 1000 Mbps hızında fiber internet hizmeti evlere kadar sunuluyor.

2009- Türkiye 3G ile tanıştı

Turkcell’in Türkiye ile tanıştırdığı 3G teknolojisi hayatımızı değiştirdi. Bilgiye her an her yerden erişim, mobil uygulamaların hayatımıza kattığı zenginlik, bankacılıktan alışverişe tüm işlemleri cep telefonundan gerçekleştirebilme kolaylığı mobil interneti kısa sürede vazgeçilmez hale getirdi. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 86.17’sine Turkcell hızında 3G hizmeti götüren Turkcell, Türkiye’deki 957 ilçe merkezinin tamamında 3G servis veren ve tüm 3G istasyonlarında ilk ve  en yaygın  43,2 Mbps desteği olan tek operatör.

2009 yılında Türkiye’de ilk kez paralimpik bir dal olan Görme Engelli Bisiklet Turkcell Geleceğe Koşanlar projesi ile hayata geçti. Spora destekte bir adım daha ileri giden Turkcell öncülüğünde FairPlay Ligi kuruldu.

2010-Diyarbakır’da Paris’ten 4 kat hızlı internet

Turkcell, 2G’de 7,5 yılda gerçekleştirdiği şebeke yatırımını 3G için bir yılda gerçekleştirdi ve dünyanın en hızlı 3G şebekelerinden birini kurdu. 3G’nin birinci yıldönümünde basın huzurunda Diyarbakır ve Paris’te yapılan testler sonucunda Diyarbakır’daki Turkcell’lilerin Paris’te yaşayanlara göre 4 kata yakın daha hızlı mobil iletişim olanağından faydalandıkları görüldü.

2010 yılında Turkcell’in ana sponsoru olduğu Bursaspor Turkcell Süper Lig Şampiyonu olarak lig tarihinde ilk şampiyon olan Anadolu takımı oldu. 

“Kardelenler” Birleşmiş Milletler’de örnek proje seçildi.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Dünya Basketbol Şampiyonası’nın ana sponsoru Turkcell’di. Yine Turkcell’in sponsor olduğu milli takımımız bu şampiyonada dünya ikincisi olarak büyük bir başarıya imza attı.

Turkcell ilk kez piyasaya kendi markasıyla bir telefon sundu. Turkcell T10 ile başlayan T serisi akıllı telefonlar bugüne kadar 1,2 milyondan fazla sattı.

2011-İki kat hızlı internet

Turkcell, 2011 yılında, Çift Taşıyıcı teknolojisi ile iki kat hızlı mobil internet teknolojisine geçen dünyadaki ilk 13 şirket arasında yer aldı. Türkiye’nin yüzde 99’unu bu teknoloji ile kapsadı.

Dünyanın önde gelen telekom altyapı sağlayıcı şirketi Ericsson'ın  2011 yılında 53 ülkede gerçekleştirdiği "Uluslararası 3G Şebeke Kıyaslama Raporu”'nda, Turkcell; Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Asya Pasifik ve Amerika'dan katılan operatörleri geride bırakarak data indirme hızında dünya birincisi oldu.

Turkcell 3G abone sayısı iki yılda 15 milyona ulaştı.  24 ay sonunda mobil internet kullanımı 34 kat arttı. Turkcell aynı yıl 3G altyapısını, Türkiye'nin tamamında HD ses (AMR WB) kalitesini destekleyecek şekilde yeniledi ve HD Ses'i Türkiye çapında ilk olarak hayata geçirdi.

2011 yılında yüzme ve atletizm federasyonlarının ana sponsoru olan Turkcell, Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde her iki branşa yönelik başlattığı yeni projelerle spora katkı sağlamaya devam ediyor.

Kardelenler, World Communication Awards’da (Dünya İletişim Ödülleri) sosyal sorumluluk alanında büyük ödülün sahibi oldu.

2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında Van’da gerçekleşen depremlerin ardından Van’da eğitim seferberliği başlatıldı. TEV (Türk Eğitim Vakfı) işbirliğinde MEB himayesinde Van için Türkiye Kumbarası projesi hayata geçti. Turkcell, Turkcell Kumbara’ya 5 milyon TL atarak Van için eğitim seferberliğini başlattı. Tüm Türkiye’den gelen desteklerle Türkiye Kumbarası’nda biriken para 9,5 milyon TL’ye ulaştı.

2011 Superonline, 2004 yılından beri yüzde 100 iştiraki olduğu Türkiye'nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell ile güçlerini birleştirerek, müşterilerine "Turkcell Superonline" markası ile hizmet vermeye başladı. Turkcell Grup'un müşterilerine daima en son teknolojiyi en kaliteli hizmetle sunma stratejisi doğrultusunda yeni markasıyla birlikte evlere kadar 1000 Mbps hizmetini de sunmaya başladı.

Turkcell New York borsasındaki 10. yılını, NYSE’de gerçekleştirilen gong töreniyle kutladı. Bu tarih itibarıyla Turkcell 10,5 Milyar USD piyasa değeriyle NYSE’de işlem gören tüm şirketler içinde en yüksek değere sahip ilk yüzde 20’lik dilim içerisinde yer alıyordu.

2012- Ekonomiye Kadın Gücü

Turkcell, mobil iletişim sektörünün en itibarlı ödüllerinden olan Global Mobil Ödülleri’nde, dünyada bir ilk olan TıklaKonuş servisi Müşteriye Hizmet İçin En İyi Ürün/Çözüm dalında birinci oldu.

2012 yılında Turkcell, ekonomik üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde teknolojisi ve iletişim gücü seferber edilerek Ekonomiye Kadın Gücü sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdi. Bu seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikro-finans kuruluşuyla ortak  ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirdi. Ekonomiye Kadın Gücü, IPRA Altın Küre Ödülleri’nde “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” kategorisinde birinci oldu ve ödül alan diğer 29 kategori içinde de IPRA Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Projeyle halen 68 bin dar gelirli kadına mikro kredi desteği veriliyor. Hedef, önümüzdeki iki sene içinde 100 bin kadına ulaşmak.

Dünyanın en gelişmiş ve inovatif mobil ödeme platformlarından biri olan Turkcell Cüzdan hayata geçirildi. Turkcell Cüzdan’ın kullanıcı sayısı bugün 1 milyonu aşmış durumda.

2013- İlk yerli telefon

Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından yapılan "Evrensel Hizmetler kapsamında Mobil Kapsama Alanı Bulunmayan Yerleşim Yerlerinde Mobil Haberleşme Altyapısının Kurulması ve İşletilmesi" ihalesinde Turkcell, 312.773.000 TL bedelle en düşük teklifi verdi. Böylece nüfusu 1-500 arasında kalan ve mobil kapsama bulunmayan 1.799 yerleşimde yaşayan 300 bine yakın vatandaşımızı daha GSM hizmetlerine kavuşturmak için çalışmalara başladı.

Turkcell 2013’te aynı zamanda 4G-LTE Advanced teknolojisi ile 900 Mbps’e varan hızlara ulaşarak Türkiye’nin hız rekorunu kırdı.

Bu yıl ilk Turkcell markalı tablet olan Maxi IQ piyasaya sunuldu ve Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu Turkcell T40’ın üretimine başlandı. Aralık ayında “Made in Turkey” damgalı ilk T40’lar üretim bandından çıktı.

Turkcell’in Üçlü SIM kartıyla; standart, mikro ve nano SIM kartlar, dünyada bir operatör tarafından ilk kez “üçü bir arada” tasarımıyla sunuldu.

Ekonomiye Kadın Gücü projesi Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterildi.

2013 yılının Eylül ayında Van’da yapımı tamamlanan 192 kişi kapasiteli öğretmen kampüsü ve 132 öğrencinin barınacağı yurdun açılışı yapıldı.

Yine 2013 yılında Turkcell’in deprem sonrasında Van’da ilk 72 saat içerisinde kesintisiz iletişim sağlamak yönünde aldığı aksiyonlar ve Van İçin Türkiye Kumbarası kapsamında bölgeye yönelik çalışmaları Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterildi.

2013’te ülkemizde düzenlenen U-20 Dünya Kupası’nda FIFA tarihinde ilk kez Turkcell tarafından geliştirilen Mobil Bilet futbolseverler tarafından kullanıldı.

Türkiye’de ilk defa ulaşımda cepten ödeme uygulaması hayata geçirildi. Turkcell, Belsan ve Asis’in Şanlıurfa Belediyesi desteğiyle gerçekleştirdikleri iş birliği kapsamında toplu ulaşımda kullanılan Urfakart, Turkcell Cüzdan platformuna entegre edildi. 

2013 yılında Turkcell, Türkiye’nin mobil yazılım potansiyelini harekete geçirmek için Geleceği Yazanlar projesini lanse etti.