Türk Telekom, 3 kıtada 18 ülkeyi birleştiren denizaltı kablo sistemine dâhil oldu

Türk Telekom'dan dev proje!

Türk Telekom, 3 kıtada 18 ülkeyi birleştiren denizaltı kablo sistemine dâhil oldu

Türk Telekom Grubu’nun uluslararası toptan ses ve data altyapı satış ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu şirketi Türk Telekom International, SEA-ME-WE-5 denizaltı kablo sistemine tam üye oldu.

En yeni ve gelişime açık teknolojilerin kullanılacağı kablo sistemi 2016 yılı sonunda hizmete girecek. Tasarım kapasitesi saniyede 24 terabit olarak belirlenen sistem Güneydoğu Asya’dan Avrupa’ya 20 bin kilometreden uzun bir mesafede 18 ülkeyi birbirine bağlayacak.

Türk Telekom International’ın konsorsiyuma katılması ile birlikte Muğla’nın Marmaris ilçesi, SEA-ME-WE-5 denizaltı kablo sistemine bir istasyon olarak eklenecek. Sistem, kablo üzerindeki diğer operatörler için, hem Türkiye üzerinden diğer ülkelere ulaşım, hem de Batı Avrupa ve Afrika yönünde alternatif bir rota sağlayacak.

Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, yıldan yıla katlanarak artan ses ve data trafiğinin kıtalararası transferini en etkin şekilde sağlayan denizaltı kablo sistemlerinin önemine dikkat çekerek “Bu proje Türkiye’yi önemli bir küresel iletişim ve veri merkezi haline getirerek ülkemize kısa ve uzun vadede stratejik avantajlar sağlayacak. SEA-ME-WE-5 kablo sistemi, Batı Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya ve Güneydoğu Asya pazarlarını birbirine bağlayan en gelişmiş denizaltı kablo sistemi olacak. Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde kapasitemizi daha da güçlendirecek olan bu konsorsiyuma katılmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

1424357343_denizalti-kablo-sistemi-5.jpg

Türkiye, Batı Avrupa’dan Güneydoğu Asya’ya uzanan bir telekomünikasyon köprüsü olacak

Türk Telekom International CEO’su Cengiz Öztelcan ise, konsorsiyuma katılımın, Türk Telekom International’ın Türkiye’nin Batı Avrupa’dan Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan bir telekomünikasyon köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “SEA-ME-WE-5 kablo sistemi ile 3 kıtayı birbirine bağlayan güçlü karasal şebekemizi, denizaltından da destekleyerek, bölgeye en hızlı ve sağlam altyapı ile en yenilikçi, güvenilir ve kapsamlı servisleri sunmaya devam edeceğiz.”

Konsorsiyumun adı olan “SEA-ME-WE-5”, Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Batı Avrupa kelimelerinin İngilizce baş harflerinin kısaltmalarından oluşuyor.