Türk ordusunun sahip olduğu silahlar
G-3 Piyade Tüfeği Heckler & Koch G3, 7,62 mm'lik otomatik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME işbirliğiyle geliştirilmiştir. Türkiye de G3 kullanan ülkeler arasındadır. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu(MKE), G3A7 adlı tüfeğin lisansını alarak üretmektedir ve bu tüfek TSK tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
G-3 Piyade Tüfeği Heckler & Koch G3, 7,62 mm'lik otomatik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME işbirliğiyle geliştirilmiştir. Türkiye de G3 kullanan ülkeler arasındadır. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu(MKE), G3A7 adlı tüfeğin lisansını alarak üretmektedir ve bu tüfek TSK tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
HK-33 Piyade Tüfeği Türk Silahlı Kuvvetleri için MKEK tarafından lisans altında üretilen HK33, G3 piyade tüfeği üzerinde geliştirilmiştir. 5,56 x 45 mm olan HK33'ün otomatik atışlardaki isabet oranı G3'e göre önemli ölçüde arttırılmıştır. Standart olarak 30 fişeklik bir şarjör ile birlikte kullanılan tüfeğin, 25 ve 40 fişeklik şarjör opsiyonları da mevcuttur.
AK-47 Piyade Tüfeği 7.62x39 mm'lik mermi kullanır. Dünya üzerinde geliştirilmiş türevi olan AKM'lerle birlikte 100 milyondan fazla AK-47 vardır.
Colt M4 Piyade Tüfeği M4 Karabina, ABD'li Colt firması tarafından geliştirilmiş M16A2 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nin standart piyade tüfeği olan M16'dan sonra en çok kullanılan tüfektir. Türk Silahlı Kuvvetleri dahil birçok ordunun envanterinde bulunan bu silah, özel kuvvetlerin en çok tercih ettiği silahlardandır. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır.
Colt M16 Piyade Tüfeği M16 5.56mm'lik hava soğutmalı, gaz işlemeli ve şarjör beslemeli hafif bir tüfektir. Gazın ani tepme esasına göre çalışır. Kullanıdığı 5.56mm'lik mermi hedefi M16 doğrudan sıkışma gaz operasyonu ile çalıştırılan bir döner cıvata ile hafif, 5.56 mm, hava soğutmalı, gaz ile çalışan, dergi beslenen saldırı vardır. Tüfek çelik, 7075 alüminyum alaşım, kompozit plastik ve polimer malzemeden yapılmıştır. XM16E1 gibi versiyonlarıyla üzerinde geliştirmeler ve bomba atarlı versiyonu yapılmıştır.
HK MP5 1966'da hizmete giren MP5'ler geniş kullanım seçenekleri, özel operasyonlar için birçok ek donanıma ve farklı çeşitlemelere sahip olmasından ötürü özel kuvvetler, güvenlik güçleri, istihbarat elemanları ile kolluk görevlileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. MP5'lerde tekli, çiftli, üçlü ve tam otomatik atış modları bulunur. Kullandığı mermi 9x19mm Parabellum'dur. Ancak .40 S&W (MP5/40) ve 10mm Auto (MP5/10) mermilerini kullanan versiyonları da vardır.
Tavor TAR-21 Piyade Tüfeği İsmini İsrail'in Tavor dağından alan bir piyade tüfeğidir. İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan M16, M4 ve IMI Galil piyade tüfeklerinin yerini alması amacıyla üretilmiştir.
FN P90 FN Herstal tarafından üretilen bir kişisel Yarı otomatik savunma silahı (SDW)'dır. 45 adet 5.7x28mm mermi alan şarjörü silahın üzerine yatay biçimde yerleştirilmiştir.
FN P90 FN Herstal tarafından üretilen bir kişisel Yarı otomatik savunma silahı (SDW)'dır. 45 adet 5.7x28mm mermi alan şarjörü silahın üzerine yatay biçimde yerleştirilmiştir.
FN MINIMI Manga Destek Silahı 1974 yılında Fabrique Nationale (FN) tarafından üretilmiştir. Düşük kalibreli silah, 400 - 600 metrelik etkili menzili nedeniyle manga seviyesindeki birimlerin desteklenmesi amacıyla uygundur. MINIMI, daha önce kullanımda olan 7,62 mm makineli tüfekler ile piyade tüfekleri arasındaki boşluğu dolduran yeni bir silahtır. Daha çok Amerikan askerleri tarafından tercih edilen silahlardan biridir. TSK'nın kullandığı silanlardan biridir.
MG-3 Ağır Makineli Tüfek hava soğutmalı, mayon serit beslemeli 7.62 x 51mm çapında mermi kullanan Alman yapımı genel amaçlı makineli tüfektir. MG3 ve türevleri Dünya'da 30'dan fazla ülkenin ordusu tarafından kullanılmaktadır. İtalya ve İspanya (MG42/59), Pakistan (MG1A3), Yunanistan, İran, Sudan ve Türkiye tarafından lisans altında üretilmektedir.
PKM (Bixi) Makineli Tüfek Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Halen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri, M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.
JNG-90 Keskin Nişancı Tüfeği Jandarma Genel Komutanlığı ve MKE'nin çalışmalarıyla BORA-12 (JNG-90) modeli Türk tasarımı bir keskin nişancı silahı geliştirilmiştir. Jandarma Lojistik Komutanlığı'nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 sonrasında MKE'yle yapılan müşterek çalışmaların sonucunda günümüzdeki halini almış ve seri üretime geçilmiştir. 7,62 mm çapında 1200 metre etki mesafesine sahip bir keskin nişancı tüfeğidir.
Dragunov (Kanas) Keskin Nişancı Tüfeği Yakın ve orta mesafeli savaş için tasarlanmış olan hafif makineli silah ve piyade tüfeklerinin kullanımı askeri birliklerin uzun menzilli gereksinimlerini karşılamadığı için Evgeniy Fedorovich Dragunov tarafından 1958-1963 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde tasarlanmıştır. Zorlu doğa ve çevre koşullarında test edilerek yapılan yarışma sonucunda Sergey Simonov ve Aleksandr Konstantinov'un tasarımlarını alt ederek 1963 yılında seri üretime geçilmiştir. AK sınıfı silahlar gibi zorlu doğa koşullarında sorunsuz bir şekilde çalışır.
Accuracy İnternational AWM Birçok polis-asker özel kuvvetleri tarafından kullanılan Accuracy International firmasının orta menzilli keskin nişancı tüfeği. Ad sonuna eklenen AWM ise Arctic Warfare Magnum'un kısaltması.
Robar RC-50 Keskin Nişancı Tüfeği Etkili keskin nişan tüfeklerinden biridir. Anti-materyal özelliğe sahiptir.
Barrett M82A1 Yüksek Kalibreli Keskin Nişancı Tüfeği (50 Cal) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ordu tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m , M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogramdır
M-200 Keski Nişancı Tüfeği Amerikalı tüfek üreticisi CheyTac LLC tarafından üretilmektedir. Bir keskin nişancı tüfeği olmaktan ziyade komple bir sistemdir. Bu sitemin en önemli bileşenlerinden diğer ikisi özel .408 TAC fişekleri ve balistik bilgisayarıdır. Balistik bilgisayarı bilinen birçok fişeğin verilerini tutar ve karşılaştırır. Doğru ayarlamaları yapma konusunda son derece yardımcı olur. Bu sayede kusursuz bir atış yapılmasını sağlar. M200 tek seferde kusursuzluğu yakalamıştır. 2,500 m mesafede insan büyüklüğündeki bir hedefi 3 kez ard arda vurmayı başarmıştır.
Rpg-7 Sovyetler Birliği yapımı bir geri tepmesiz tanksavar silah olup, dünyada en çok kullanılan tanksavar silahıdır. Etkili menzili 400 metredir.
Terör örgütü PKK’ya karşı Silopi-Cizre-Sur’da başarılı operasyonlar gerçekleştiren TSK’ya aktif mücadele için yeni teknoloji silahlar geliyor. Kırsalda operasyon yapmaya alışkın olan TSK şehir içinde mücadele için lojistiği güçlendirme kararı aldı.
Bunun için bir köşe arkasından görünmeden gözlem yapmak ve hedefi etkisiz hale getirmekte kullanılan cornershot için (köşe atışı) sipariş verildi.
İsrail ordusunun sıkça kullandığı cornershot sayesinde asker ve polisler kendisini tehlikeye atmadan mücadele edebilecek. Sisteme göre silah köşeden çıkacak ancak silahın sahibi köşede güvende olacak.
Silahın kamera sistemi de istenilen görüntüyü vermesi için ayarlanabiliyor. Termal, uzun-mesafe kısa mesafe gibi kameralar silah sistemine ayrı ayrı monte edilebilecek.
Köşe silah sisteminde lazerli belirleyiciler de bulunuyor. Kablosuz televizyon görüntüsü eş zamanlı olarak bütün takıma iletilebiliyor. Üzerinde yer alan ateşli silah, hedef pozisyonuna göre sağ ve sol yönde konumlandırılabiliyor. Sistemin TSK’da öncelikle Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat Timleri ve Polis Özel Harekat timleri tarafından kullanılması planlanıyor.
Söz konusu silah sistemi Eylül 2003’te Ankara’da tanıtılmıştı. Türkiye o dönemde bu silah sisteminde ilk aşamada 100 - 200 adet almayı planlamış ancak daha sonra bu karar hayata geçirilememişti.
Stinger Uçaksavar Roketi alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS (Omuzdan atılarak) kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir.
Eryx Anti-Tank Roketi ERYX Avrupalı bir firma olan MBDA tarafından üretilen kısa menzilli seyrüsefer sistemi olarak SACLOS güdümle sistemini kullanan kablo güdümlü bir tanksavar füzesidir. En fazla Kanada Ordusu, Fransız Ordusu ve Norveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Silah tanksavar özelliğinin yanında sığınakların imhasında da kullanılır. Bazı durumlarda alçaktan uçan helikopterlere karşı uçaksavar olarak kullanılabilir.
Leopard-2 Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Alman ordusunun bünyesine katılmış ve Leopard (şimdiki adı Leopard 1) tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır.
Leopard-1 Leopard 1 Alman yapımı 2.nesil bir Ana Muharebe Tankıdır. İlk olarak 1965 yılında Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiştir. Alman Kraus Maffei Weggman firması tarafından seri üretimine 1965 yılında başlanıp 1984 yılına kadar üretimi sürdürmüştür. Almanya'nın haricinde İtalya'da da üretimi yapılmıştır. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiştir.
Sabra Sabra Ana Muharebe Tankı, IMI (Israel Military Industries)'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin ağır silahlar departmanı tarafından tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zırhla geliştirilen M60A3 tankının modernize edilmiş bir uyarlamasıdır. Sabra geliştirme paketinin tümünde gözlem aygıtı programları, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleştirilir.
M-60 Patton Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri'nin ana savaş tankıdır. Soğuk Savaş'ta NATO ve ABD'ye yakın ülkeler tarafından kullanılmıştır. Yerini M1 Abrams aldığı halde M60 dünya boyunca halen servistedir. Şu anda en büyük kullanıcısı 1.700 kadar tankla Mısır, sonraki kullanıcı 900'den fazla geliştirilmiş tankla Türkiye
Dünyanın en büyük ordularından olan Türk ordusunun envanterinde birbirinden farklı işlevlere sahip onlarca silah yer almaktadır.
Altay Türkiye'nin geliştirdiği 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Şu anda detaylı tasarım aşamasındadır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Fahrettin Altay'a ise soyismi Altay Spor Kulübü'nden esinlenerek Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir. Altay adının asıl kökeni ise Orta Asya'da bulunan sıradağlardır. Bu isim Ural-Altay dil ve etnik ailesini niteleyen başlıca iki kelimeden birisidir.
UH-60 Karaşahin Sikorsky UH-60 Kara Şahin, birçok görevde kullanılır. 11 tam teçhizatlı askeri veya 1.170 kg yükü taşıyabilir. Ayrıca halatla 4.050 kg yükü çekebilir. Kara Şahinler yangın söndürme, kurtarma ve ambulans olarak da kullanılabilir.
AH-1 Kobra AH-1 Kobra, Bell Helicopter firması tarafından üretilen tek ve çift motorlu taarruz helikopteri. Türünün öncülerindendir ve modelleri bugün dünyanın birçok ordusu tarafından hâlâ kullanılmaktadır. Yüksek performans ve ateş gücünü küçük bir gövdeye sığdırmış nadir savaş helikopterlerindendir.
T-129 T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövdesinin çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi.
UH-1 Bell firması tarafından üretilen askeri amaçlı taşıma helikopteri. UH-1 Iroquois adıyla bilinir. Türkiye'de halk arasında Pat Pat olarak anılır.İlk başta askeri amaçlarla üretilmiş bir helikopter olsa da beklenenden çok daha büyük bir ilgi görmüş ve sivil amaçlar için de kullanılmıştır.
F-35 Lightning ll savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan bir savaş uçağıdır. ABD programın birincil müşterisi ve destekçisidir. Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Birleşik Krallık programa toplam 4.375 milyar $(ABD Doları) katkıda bulunmuştur.
F-16 Fightning Falcon Hafif avcı olarak tasarlanmış, başarılı birçok amaçlı avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı, olağanüstü manevra kabiliyetiyle kendini kanıtlamış ve başarısıyla birçok ülkeye ihraç edilmiştir. F-16 büyük Batı kökenli avcı projesi sonucunda üretimi 1976 yılında onaylanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası uçaklar içinde MİG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom_II'den (5195 ) sonra en çok üretilen 3. savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.
Airbus A400M Atlas Airbus A400M Atlas dört turboprop motorlu, Avrupa ülkeleri ordularının askeri havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus Military tarafından tasarlanmış bir uçaktır.
KC-135R-CRAG Stratotanker Boeing KC-135 Stratotanker, Boeing firması tarafından üretilen, Türk Hava Kuvvetleri'nin de kullandığı havada yakıt ikmali yapan uçaktır. Bir F-16'nın deposunu havada en fazla üç dakika içinde doldurabilir. Bu uçakları Türkiye dışında Amerika ve İsrail de kullanmaktadır, üretimi durmuştur.
F-4 Phantom McDonnell Douglas F-4 Phantom II Amerikan McDonnell Douglas Corporation tarafından üretilen çok amaçlı avcı-bombardıman uçağıdır.
Tip 209 T2 Denizaltı Gür Sınıfı, Federal Almanya'nın Howaldtswerke Deutsche Werft AG firmasının Tip 209 T2. 1400 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 2004 yılında hizmete giren denizaltı sınıfıdır. Gür sınıfı halen silah, muhabere ve atış kontrol sistemleri açısından Türk Donanması'ndaki en gelişmiş denizaltılardır
MEKO 200 TN II-A fırkateyn Barbaros sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait MEKO 200 TN II-A fırkateyn sınıfı.
Dünyanın en büyük ordularından olan Türk ordusunun envanterinde birbirinden farklı işlevlere sahip onlarca silah yer almaktadır.
MPT-76 Piyade Tüfeği MPT-76, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında üretilmiş bir piyade tüfeğidir.