Tüm zamanların en büyük 10 dahisi
9. Galileo Galilei (IQ 185)Galileo, hareket ve astronomi bilimlerine, maddelerin kuvvetine ve bilimsel yöntem üzerine temel niteliğinde çalışmalar gerçekleştirmiş İtalyan doğa filozofu, astronom ve matematikçidir.
9. Galileo Galilei (IQ 185) Galileo, hareket ve astronomi bilimlerine, maddelerin kuvvetine ve bilimsel yöntem üzerine temel niteliğinde çalışmalar gerçekleştirmiş İtalyan doğa filozofu, astronom ve matematikçidir.
8. Bobby Fischer (IQ 187) Amerikalı satranç ustası,1958 yılında büyük usta unvanını kazanan tarihteki en genç isim oldu.
7. Ludwig Wittgenstein (IQ 190) Wittgenstein'ın iki büyük yapıtı; 1922 yılında yayımlanan “Tractatus Logico-Philosophicus'da” ve 1953 yılında ölümünden sonra yayımlanan, "Felsefi Soruşturmalar"da, geniş bir ikincil literatüre ilham verdi ve özellikle analitik geleneğin içinde gelişen felsefenin sonraki gelişmelerinin şekillenmesinde önemli etkisi oldu.
6. Blaise Pascal (IQ 195) Pascal olasılıklar teorisinin modern temellerini attı. Pascal yasası olarak bilinen basınç yasasını formüle etti. Tanrı’nın akıl yoluyla değil kalp yoluyla deneyimlenebileceğini öne süren dinî doktrinini yaydı. Sezgiciliğin ilkelerini ortaya koyarak kendinden sonra gelen Jean - Jacques Rousseau ve Henri Bergson gibi filozoflarla aynı zamanda Varoluşçu filozofların üzerinde etki bıraktı.
5. John Stuart Mill (IQ 200) Mill, bir gazeteci olarak 19. yüzyılın reform çağının önde gelen isimlerindendi. Kalıcı ilgisi ise mantık ve etik teorisyenliği oldu. Kendi hayatını ise aşırı denebilecek bir sadelikte yaşadı. Ne onun yapıtlarının çağdaş İngiliz düşüncesi üzerinde yaptığı etki kolayca göz ardı edilebilir ne de onun kendi zamanının ele aldığı önemli sorunlarının özgürlükçü ve sorgulayıcı ruhunun değeri hakkında şüphe duyulabilir. Ancak bunun dışında, felsefesinin kalıcı değeri hakkında kayda değer ölçüde görüş farklılıkları mevcuttur.
4. Gottfried Wilhelm von Leibniz (IQ 205) Eserlerini Fransızca ve Latince yazan Sırp kökenli Alman matematikçi ve felsefeci. Hukuk ve felsefe eğitimi aldı. Biri görevi esnasında İngiliz Kraliyet Ailesi olan soylu ve büyük iki Alman hanesinde kahya olarak hizmet etti. Leibniz kendi devrinde Avrupa diplomasisi ve siyasetinde başlıca bir rol oynadı. Hem felsefe hem matematik tarihinde eşit derecede önemli bir yer işgal etmektedir. Diferansiyel ve integral hesabı Newton’dan bağımsız olarak keşfetti. Formülü o zamandan beri en genel kullanımda olanlardan biridir. Ayrıca neredeyse tüm modern bilgisayar mimarilerinin temeli olan ikili sistemi keşfetmiştir. Felsefede ise en çok iyimserlik düşüncesi ile hatırlanır. Onun vardığı sonuca göre tek Tanrı, olası evrenlerin en iyisini yaratmıştır.
3. Emanuel Swedenborg (IQ 205) Emanuel Swedenborg İsveçli bilim adamı, Hıristiyan mistik, filozof, teolog. İncil’in Tanrı kelamı olarak muazzam bir verimlilikte dolaysız yorumlarını yazdı. Ölümünün hemen ardından onun düşüncesi üzerine çalışmaya kendini adamış sadık takipçileri Swedenborgcu topluluklar kurdu.
2. Leonardo Da Vinci (IQ 205) Muhtemelen Dâhi İtalyan ressam, tasarımcı, heykeltıraş, mimar, mühendis Leonardo Da Vinci’den başka hiç kimse Rönesans’ın hümanist idealinin ondan daha büyük bir örneği olamaz. Onun Son Akşam Yemeği (1495-1498) ve Mona Lisa (c. 1503-1506) tabloları Rönesansın en popüler ve en etkili resimleri arasındadır. Onun not defterleri bilimsel araştırmanın ve mekanik mucitliğin ruhunu kendi zamanının yüzlerce yıl önünde olduğunu meydana çıkardı.
1. Johann Wolfgang von Goethe (IQ 210) Goethe, Alman şair, oyun yazarı, romancı, bilim adamı, devlet adamı, tiyatro yönetmeni, eleştirmen ve amatör sanatçı, modern çağın en büyük Alman edebiyat figürü olarak kabul edilir. Goethe uluslar arası düzeyde büyük kabul edilen ve çeşitlilik gösteren Alman filozof ve bestecilerin dengi olarak görülebilecek yegâne Alman edebiyatçıdır. Almanca konuşulan ülkelerin edebî kültüründe önemli bir yere sahiptir ve eserleri 18. yüzyılın sonundan itibaren “klasik” olarak nitelendirilmiştir. Avrupa açısından ise Romantik akımın merkezi konumunda bulunan, geniş düzeyde anlaşılan, eşsiz bir temsilcisi olarak görülür.
10. Madame De Staël (IQ 180) Tam ismiyle Anne-Louise-Germaine Necker, Baronness de Staël Holstein, bilinen ismiyle Madame de Staël Fransız-İsviçreli bir yazın insanı, siyasî aktivist, düşünce tarihinde Avrupa kültürünü neo-klasizmden romantizme ulaştıran köprüye kendi zamanında örnek teşkil eden bir şahsiyetti. Ayrıca devrin önde gelen düşünür ve yazarlarına yönelik toplantılara hamilik etmesiyle de ün kazanmıştı.