Tüm dünyada sembolleşen fotoğraflar
Ve işte 16 yaşındaki Samuel.. Tüm dünyada sembolleşen fotoğraflar
Ve işte 16 yaşındaki Samuel.
8 Haziran 1972’de, Kuzey Vietnam’da saklandıkları tapınağa bir Amerikan uçağından dört napalm bombası atıldı. Sağ kalan çocuklar, elbiseleri, saçları, vücutları yanık içinde, çığlıklar atarak kaçışırken, foto muhabiri Nick Ut kendisine Pulitzer ödülünü getirecek olan o kareyi çekti...
1982’de bir Alman gazeteci “Resimdeki Kızın” peşine düştü ve kızın adının Kim Phuc olduğu ortaya çıktı. Bütün vücudu yandığı için Saigon’da 14 ay hastanede yatmış, yanık derisi ayıklanırken her seferinde acıdan bayılmıştı.
1995 senesinde Washington’da Vietnam Savaşı’nı anmak için yapılan törende Kim Phuc da vardı. Kürsüde konuşurken, “O bombaları atan pilotla karşılaşsam, ona “Geçmişi değiştiremeyiz…” derdim,”Ama bugün ve yarın, barışa hizmet etmek için elimizden geleni yapabiliriz!”
Phuc, salondan sessizce ayrılıyordu ki, eline bir kağıt sıkıştırdılar ve göndereni işaret ettiler. Kim Phuc önce dönüp adama baktı. Sonra elindeki notu okudu, “Kim, o adam benim!” yazıyordu.
8 Haziran 1972 günü, Vietnam’daki o mabede napalm atan uçağın pilotu John Plummer’di orada duran. Savaştan sonra yıllarca kendine gelememiş, ne yapacağını bilememiş, din adamı olmuş, “O küçük kızın” resmini gazeteden kesip her an cüzdanında taşımıştı. Kim bir an adama baktı, sonra kollarını açarak ona doğru koştu…
"Sadece bir fotoğraf dünyayı değiştirebilir mi?" İşte dünya gazetecilik tarihine geçen ve unutulmayan fotoğraflar... Suriyelilerin 4 yıldır yaşadığı dram, bir fotoğrafla tüm dünyanın bakış açısını değiştirdi. Ölü bir çocuğun fotoğrafı sığınmacı krizinin sembolü oldu. Nilüfer Demir'in fotoğrafı tüm dünya basınının manşetlerinde yer aldı. İngiltere Başbakanı David Cameron fotoğraftan bir gün önce göçmen istemiyoruz derken fotoğrafın yayınlanmasından sonra mültecilerle ilgili söylemlerini 180 derece değiştirerek "mültecileri kabul edeceğiz, bu sorunu çözeceğiz" açıklamalarında bulundu.
11 Eylül saldırısının ardından çekilen fotoğrafıyla sembol haline gelen 'Toz Kadın' lakaplı Marcy Borders
1969 yılında Pulitzer kazanan bu fotoğraf, Güney Vietnam'lı polis şefi generalin, VietKong generalini infazını gösteriyor. Fotoğrafçı şu kelimeleri kullandı: “Albay, tutsağı öldürdü, ben de fotoğraf makinemle albayı öldürdüm.”
22 Kasım günü seçim kampanyası için eşi Jakie Kennedy ile birlikte Dallas’ı ziyaret eden Amerikan Başkanı John F Kennedy öğlen saat 12:30'da araç konvoyu ile geçerken yolun iki tarafında kendisini ve eşini görmek için toplanan kalabalığa selam veriyordu. Üstü açık limuzinin arka koltuğunda eşi ile oturan Kennedy, Teksas okul kitapları deposunun altıncı katındaki penceresinden açılan ateşle kafasından ve boynundan yaralandı. Kennedy’nin hemen önünde oturan Texas valisi ise göğüsünden yaralandı. 1,5 saat sonra ise, kaldırıldığı hastaneden Kennedy’nin öldüğü haberi geldi.
Bu ikonik fotoğraf 2. Dünya Savaşı'nın en ünlü ve kanlı muharebelerinden birinin meydana geldiği Tokyo'nun yaklaşık 1000km açıklarında bulunan Iwo Jima adasında çekildi ve Amerikan halkı için büyük bir moral oldu.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56'da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.
Irak'ın devrik başkanı Saddam Hüseyin'in, harap bir şekilde saklandığı yerden yaka paça çıkarıldığı anı gösteren fotoğraf herkesin hafızasına kazındı.
Savaş sonrası ülkesine dönen Amerikalı askerin bir hemşireyi öptüğü fotoğraf 2. Dünya Savaşı'nın bitişini simgeleyen en ünlü karelerden biri...
Sudan'da açlıktan ölmek üzere olan küçük bir çocuk ve arkasında bekleyen Akbaba.... Pulitzer ödüllü Kevin Carter bu anı fotoğrafladıktan sonra akbabanın kaçtığını ancak küçük kıza yardım etmediğini açıkladı. Çünkü bölgeye giden gazeteciler bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hasta insanlara dokunmamaları konusunda sıkı biçimde uyarılıyorlardı. Bu olaydan sonra ağır depresyona giren Kevin Carter egzoz verdiği kamyonetinin içinde Walkman ile müzik dinleyerek intihar etti.
Amerikan Napalm bombası, Vietnam Savaşı sırasında My Lai Köyü'ne isabet edince; küçük Vietnamlı bir kız çırılçıplak korku içinde koşuyor... Tarihe My Lai Katliamı adıyla geçen bu fotoğraf, Associated Press muhabiri Nick Ut'a Pulitzer ödülü, fotoğraftaki küçük kız Kim Phuc'a ise şöhret getirmişti. Fotoğraftaki kızın ismi Kim Phuc. Bu fotoğraf dünyaya servis edildikten sonra ABD’nin Vietnam’da sivillere yönelik saldırıları ciddi protesto gösterilerini tetikledi. ABD 2 yıl sonra Vietnam’dan çekildi,
Bu fotoğraf, 1989 yılında Tiananmen Meydanı’ndaki ayaklanma sırasında Çin tanklarına karşı ayakta duran genç bir Çinliyi temsil ediyor. Fotoğrafta Jeff Widener’in imzası bulunuyor. Üstlerinin verdiği talimata rağmen, tank sürücüsü gencin üzerine tankı sürmeyi reddetmişti
- ABD'li kadın asker Lynndie England Iraklı tutuklulara işkence ederken.
Kamptaki esirler üzerinde tıbbî deneyler yürüten eski kamp doktoru Dr. Fritz Klein toplu mezarda cesetler arasında duruyor. 15 Nisan 1945 sonrası, Bergen-Belsen, Almanya
Bu fotoğraf, anne karnında 21 haftalık fetusa operasyon ile müdahale edilmesi sırasında, bebeğe müdahaleyi yapan doktorun elini tutarak kendisinden güven ve yardım bekleyişinin olağanüstü görüntüsü olan yorumlanmıştı.
Pek çok yerde paylaşılan bu fotoğrafın gerçek kahramanı büyüdü.