TOÇEV'in ''Özgürlüğüm'' projesi çocuklarımıza umut veriyor.

TOÇEV, ceza infaz kurumunda anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen “Özgürlüğüm” Projesi’nin sonuçla

TOÇEV'in ''Özgürlüğüm'' projesi çocuklarımıza umut veriyor.

TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ceza infaz kurumunda kalan 0-6 yaş çocuk ve anneleri için, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Siyasi Kriterler Hibe Programı kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve WIF (Worldview Impact Foundation) iş birliğiyle hayata geçirdiği “Özgürlüğüm” isimli projesinin sonuçlarını Point Hotel Taksim’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı.

Ceza infaz kurumlarında anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması, enerjilerini doğru kullanabilecekleri oyun alanlarının geliştirilmesi ve annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amaçlı “Özgürlüğüm” projesi 15 ay sürdü. Proje, Bursa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, Denizli D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu,Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Kocaeli Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda gerçekleştirildi. Proje kapsamında yedi ceza infaz kurumu her ay düzenli olarak ziyaret edilerek ceza infaz kurumunda çocuğu ile birlikte kalan anneler ve ceza infaz kurumunda çalışma hayatına devam eden infaz ve koruma memurları ile eğitim çalışmaları gerçekleştirildi.

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş basın toplantısında yaptığı konuşmada, ekip olarak çok heyecanlı olduklarını ve gerçekten faydalı olduğuna inandıkları bir proje gerçekleştirdiklerini belirterek “Türkiye’de eğitimle ilgili önemli projelere imza attığımız 20 yılı geride bıraktık. 21. yılımızda devam eden çalışmalarımıza ek olarak beş yıldır hayalini kurduğumuz ve ön keşiflerini yaptığımız ‘Özgürlüğüm’ projesini, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında aldığımız hibe ile gerçekleştirdik” dedi.

1453378802_1.jpg

10 ayda 608 anne, 610 çocuk, 364 infaz ve koruma memuru eğitim aldı, proje boyunca 17.850 km yol yaptık”

Mermertaş, projedeki en temel hedeflerinin öncelikle, anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmeleri, annelik becerilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmeleri olduğunu belirtti. Proje boyunca uzmanlar tarafından hazırlanan, çocuğun tüm gelişim alanlarını kapsayan eğitim içeriklerinin yanı sıra eğitimler devam ettikçe, anne ve çocuklarla aralarında bir güven bağı oluşturduklarını vurgulayan Mermertaş “Bu güven bağı sayesinde hem çocukların hem de annelerin bize açtıkları ihtiyaç tablosu ile her ay yaptığımız eğitimlerin içeriklerini güncelledik” dedi. Mermertaş, infaz ve koruma memurları ile de çalışmalar yürüttüklerini belirterek “Onlarla çalışmalar yaptığımız tükenmişlik, stres düzeyi, öfke yönetimi ve çocukla iletişim konulu başlıklar aslında onların hem çalışma ortamında hem de özel yaşamında faydalanacakları eğitimler oldu” dedi.

Projenin sonuçları hakkında bilgiler veren Mermertaş, 10 ay boyunca 17 bin 850 km. yol yapılarak; 608 anne, 610 çocuk, 364 infaz ve koruma memuru ile eğitimler yapıldığını söyledi. Kocaeli Kadın Açık Kapalı İnfaz Kurumu ve Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’na hediye ettikleri iki oyun parkı ile çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Mermertaş sözlerine şöyle devam etti: “Projemizde birlikte çalıştığımız Uzman Psikolog Özlem Mumcuoğlu, Uzman Psikolog İnanç Sümbüloğlu, Psikolog Dilara Köktürk Erden ve Psikolog Ceyda Demirbaşoğlu ile ceza infaz kurumlarında yürüttüğümüz eğitim başlıklarının birkaçı hakkında da bilgi vermek isterim. Bunlar: Dil Gelişimi: Çocukla Etkili İletişim (Kukla Canlandırmayla), Sosyal Duygusal Gelişim: Çocuğun Toplumsal Uyum Becerisi (Çocuk Şarkıları ve Çocuk Oyunları ile), İlişki Kalitesinin Önemine Vurguda Bulunmak (Çocuk Tekerlemeleri ve öyküleri, Canlandırmalar ile), Şiddetin Gelişime Olumsuz Etkisi, Bağlanma Stilleri-Güven İlişkisi-Oyun Araçları, Zihinsel Gelişim: 5 Duyu Eğitimi ve Farkındalık, Fiziksel Gelişim: Motor Becerilerini Geliştirmek.”

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş “Özgürlüğüm” projesinin altı aylık bir süreç sonrasında, etki değerlendirme raporlarından yararlanılarak eğitim veren uzman kadrosu ve gönüllü akademisyenler tarafından da bilimsel yayınların çıkmasını planladıklarını söyledi. Bu yayınlar arasında;Cezaevinde Annelik: Özgürlüğüm Projesi Anne Destek Grupları Bir Model Önerisi, Cezaevinde Çalışma Yaşamı: Özgürlüğüm Projesi Çalışan Destek Grupları Bir Model Önerisi, Cezaevinde Yaşam: Çocuğun Öznel Deneyimi gibi başlıklardan oluşması planlanıyor.

1453378829_2.jpg

Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nın 4. dönemi kapsamında aldığımız hibe ile bu yolda gelişerek devam edeceğiz”

Bu projeyi Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve İngiltere’den WIF (Worldview Impact Foundation) ile ortaklaşa hayata geçirdiklerini belirten Mermertaş sözlerine şöyle tamamladı: “Projemizin sonuna gelmiş olsak da bu yola baş koyduk ve müjdeli haberi sizlerle paylaşarak yine Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen  ‘Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nın 4. Dönemi’ kapsamında aldığımız hibe ile bu yolda gelişerek devam edeceğimizi bildirmek isterim.”

Proje ortaklarından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Emrullah Özger ise “TOÇEV'in göstermiş olduğu bu duyarlılık ve iş birliğinden ötürü ve projeyi hayata geçiren, proje süresince görev alan tüm vakıf yetkililerine, kurumlarımızda görevli kurum idarecilerimize ve personelimize teşekkür ederiz” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Çocukların gelişim alanlarının desteklenmesi için yapılan yatırımlar, atılan her bir doğru adım çocuklarımızın öğrenme sürecine destek olmakta, okul başarısını, psiko-sosyal gelişimini etkileyerek geleceğe umutla, kararlılıkla bakmamızı sağlamaktadır. Bu kapsamda yaşamının ilk yıllarını ceza infaz kurumunda geçirmek durumunda olan ve annesinin yanında kalan çocuklar için eğitim olanaklarının arttırılması, psiko-sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, çok daha fazla önemli olmaktadır. Ceza infaz kurumlarında annesinin yanında kalan 0-6 yaş grubu çocuklara sunulacak her türlü hizmetin bir ayağında kamu kaynakları varsa diğer önemli ayağında sivil toplum kuruluşları vardır. Böylece bu bütünlükçü yaklaşım sosyal politikalara da yansımaktadır. Annesinin yanında kalan çocuklar ile ilgili sağlanan bu iş birliğinin, çocuklarımıza, geleceğimize, ülkemize sunulan büyük bir hizmetin önemli bir adımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.”

Projenin ortaklarından WIF (Worldview Impact Foundation)’dan Proje Direktörü Dr. Bremley W. B. Lyngdoh ise tüm ortaklara teşekkür etti. Konunun çok önemli olduğunu vurgulayan Lyngdoh “Çünkü ceza infaz kurumlarında ki çocuklarla çalıştık. Gençler ilerideki liderler olacak. Bu yüzden onların ihtiyacını şimdiden karşılamak ülkelerin geleceğini etkileyecek. Eğer şimdi ceza infaz kurumunda annesiyle birlikte kalan çocuklara bir şey yapmazsak ileride çok önemli sorunlarla karşılaşabiliriz. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün TOÇEV’le işbirliği yapmasından çok mutluyum” dedi.

Özgürlüğüm Hakkında

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) WIF (Worldview Impact Foundation) tarafından gerçekleştirilen proje, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu III Siyasi Kriterler Hibe Programı kapsamında hibe desteği alındı. Proje kapsamında, ceza infaz kurumlarında anneleri ile birlikte yaşayan 0-6 yaş çocuklara eğitimlerin dışında, mama, bebek bezi, oyuncak, oyun parkı gibi temel ihtiyaçlarda aynı zamanda sağlanmış oldu.

TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) hakkında

TOÇEV, Türkiye’nin çeşitli illerinde maddi yetersizlik nedeniyle okuyamayan çocuklara bütün eğitim hayatları boyunca maddi-manevi destek vermekte ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 1994 yılında kurulan TOÇEV, Türkiye genelinde 1 ulusal proje yürütmektedir. Yaşasın Okulumuz, Bir Şey Değişir Her Şey Değişir, Günebakan, İlk Yardıma İlk Adım,  Parlak Gülüşler Parlak Gelecekler, Evimdeyim, Yarının İzleri, Paylaşmayı Seven Parmak Kaldırsın, İyi Beslenmek İyi Gelecek, Temiziz, Kütüphaneler, Enerjimiz Çocuklar İçin, Benergenim, YBO, Özgürlüğüm, Kahvaltılı Sabahlar Sağlıklı Yarınlar, Benim mahallem TOÇEV’in yürüttüğü projelerdir. TOÇEV faaliyetleri ve projeleriyle beş milyon çocuğa dokunmuştur.