Teknolojinin yeşil yalanları
"Geri dönüştürülebilir materyalleri kullanıyoruz"Motorola, Renew model cep telefonunun, geri dönüştürülebilir materyallerden imal edildiğini belirtiyor. Plastikten imal edilmeyen bu telefon, kullanılmış su şişelerinden üretilmiş. Her ne kadar su şişelerini topraktan uzak tutmak yerinde bir tutum olsa da, bu tür ürünlerin ağır metallerle iç içe olduğu bir gerçek. Bu nedenle bu tip ürünlerin geri dönüştürülebilmesi ve tekrar kullanıma sunulması pek de mümkün değil.
"Geri dönüştürülebilir materyalleri kullanıyoruz" Motorola, Renew model cep telefonunun, geri dönüştürülebilir materyallerden imal edildiğini belirtiyor. Plastikten imal edilmeyen bu telefon, kullanılmış su şişelerinden üretilmiş. Her ne kadar su şişelerini topraktan uzak tutmak yerinde bir tutum olsa da, bu tür ürünlerin ağır metallerle iç içe olduğu bir gerçek. Bu nedenle bu tip ürünlerin geri dönüştürülebilmesi ve tekrar kullanıma sunulması pek de mümkün değil.
"Ürünlerimizin içerisinde zehirli bir parça yok" Elektronik ürünlerin ağır metal gibi toksinlerin olmaksızın imal edilmesi oldukça güçtür. Apple ve Dell, birkaç yıl öncesinde ürettikleri bilgisayarlarının cıva kullanmayan LED ışıkları kullandığını ifade etmişti. Ancak şirketler ne iddia ederse etsin; toksin maddelerinin az olsa bu ürünlerde bulunduğu bir gerçek ve bu tür ürünlerin toksinlerden tamamen arındırılabilmesi söz konusu değil
"Daha az toksin kullanıyoruz" Daha az civa kullanan LCD ekran serileri, teoride oldukça faydalı bir ürünmüş izlenimi veriyor. Ancak bu ekranların imal edilirken fazlasıyla bu tür ağır metalleri kullandığını bilmemiz gerekiyor.
"Ürünlerimiz tamamen doğal" Bazı cep telefonlarının ya da elektronik cihazların bakterilerden ayrışabilen yapıda olduğu ve doğaya zarar vermediği gerekçesiyle tamamiyle doğa dostu mamüllerden üretildiği söylenir. Kulağa oldukça inandırıcı gelen bu söylemler aslında pratikte söylendiği gibi değildir. Bu nedenle bu tip tamamiyle plastik mamülden imal edilen ürünlerin e-atık kutusuna atılması yerinde olacaktır. Ancak ülkemizde bu tip bir sistemin bulunmaması ise ayrı bir tartışma konusudur.
"Paketlememiz çok daha fazla doğa dostu" Fuji'nin EnviroMAX isimli bataryaları, özellikle çocuklar da hesap edilerek hazırlanmış ve kaplamasında daha az ağır metal kullanılmış; en azından firmanın iddiası bu yönde... Ancak bu tip ürünlerin hemen hepsi zaten toprağa zararlı olmayan kaplamayı kullanıyor ve geri dönüşümlü çöp kutularına bu bataryaların atılması tavsiye ediliyor. Ancak bu bilince sahip olmayan insanların gelişigüzel bataryaları dışarı atmalarına çözüm bulunmadıkça bu söylemin de bir önemi kalmıyor.