Teknoloji devlerinin isimlerinin hikayeleri biliyor musunuz?
Yahoo!1 mart 1995 yılında Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulan Yahoo! ismi aslında bir kısaltma. “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” Türkçe karşılığı ise “Henüz başka bir tane hiyerarşik işgüzar kahin” şeklinde. Anlamsız bir cümle gibi görünse de Yahoo! kelimesinin kulağa hoş gelmesinden dolayı bu ismi seçtiler, kelimenin sonuna ise telaffuzundaki heyecanı göstermesi için ünlem koydular.
Yahoo! 1 mart 1995 yılında Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulan Yahoo! ismi aslında bir kısaltma. “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” Türkçe karşılığı ise “Henüz başka bir tane hiyerarşik işgüzar kahin” şeklinde. Anlamsız bir cümle gibi görünse de Yahoo! kelimesinin kulağa hoş gelmesinden dolayı bu ismi seçtiler, kelimenin sonuna ise telaffuzundaki heyecanı göstermesi için ünlem koydular.
Twitter 15 temmuz 2006 tarihinde kurulan mikro blog sitesi Twitter ismini İngilizce bir kelimeden aldı. Twitter İngilizcede “cıvıltı” anlamına geliyor. Twitter kuşu ise bu cıvıltıyı temsil ettiği için özellikle seçildi. Twitter’da kuşların yerine kullanıcılar cıvıldıyor.
IBM 1911 yılında ABD’de kurulan IBM’in açılımı “International Business Machines” Türkçe karşılığı ile “uluslararası iş makineleri” şeklindedir.
HP 1939 yılında Palo Alto’da bir garajda kurulan HP şirketi garajda kurulan ilk teknoloji firması olma özelliğini de taşıyor. Hewlett Packard’ın kısaltması olan HP ismi kurucuları Bill Hewlett ve David Packard’ın soy isimlerinden geliyor.
Oracle Yazılım firması Oracle şirketinin kurucularından Larry Ellison Ampex firmasında çalışırken CIA tarafından finanse edilen Oracle isimli bir projede görev aldı. Ellison 1977 yılında kurucuları arasında olduğu şirkete Oracle ismini önerdi ve diğer iki kurucu ortağının da bu ismi beğenmesi ile Oracle markası doğdu. Oracle, eski Yunan ve Roma´da gaipten haber veren kahinlere verilen bir isimdi.
Dell 4 kasım 1984 yılında kurulan Dell ismini kurucusu Micheal Dell’in soy isminden aldı.
Microsoft Bill Gates ve Paul Allen tarafından 4 nisan 1975 tarihinde kurulan Microsoft ismini “microcomputer” (mikrobilgisayar) ve “software” (yazılım) kelimelerinden alıyor. İlk yıllarda Micro-Soft olarak kullandıkları ismi daha sonra aradaki tire işaretini kaldırarak Microsoft olarak kullandılar.
SAP 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından kurulan Alman yazılım şirketi SAP almanca “Systemanalyse und Programmentwicklung” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Türkçe karşılığı ise “Sistem analizi ve program geliştirme”.
Motorola 25 eylül 1928 tarihinde kurulan ABD merkezli telekomünikasyon şirketi ilk yıllarında otomobiller için radyo üretimi yapıyordu. “Motor” kelimesi ve o dönemin ünlü müzik pikapları “The Viktrola” markasından esinlenerek Motorola ismi bulundu ve 1930 yılında marka tescili yapıldı.
Apple 1976 yılında kurulan Apple’in ismini nasıl seçtiği konusunda birçok iddia bulunmaktadır. En çok kabul göreni ise kurucularından Steve Jobs’ın sıkı bir Beatles hayranı olduğu ve efsane müzik grubu Beatles’in plak şirketi Apple Corps’un isminden etkilenip şirketine Apple ismini verdiği iddiasıdır. Apple markası için Apple Inc. ve Apple Corps arasında yaklaşık 30 sene süren bir dava süreci yaşandı. Dava 2007 yılında Apple Inc. lehine sonuçlandı. Apple logosundaki kenarından ısırılmış elmanın bilgisayar biliminin kurucusu kabul edilen Alan Turing´in siyanur zehiri sürdüğü elmayı ısırarak intihar etmesini temsil ettiği ise başka bir iddia.
LG 1947 yılında Lak-Hui (ingilizce lucky olarak telaffuz ediliyor) ismiyle kurulan Koreli şirket 1958 yılında Koreli Goldstar şirketi ile birleşti. Her iki şirketin baş harfleri ile LG markası doğdu.
Nokia Finlandiyalı Nokia’nın kökenleri 1865 yılına kadar uzanmaktadır. Nokianvirta nehri kıyısında yer alan Nokia kasabasında kurulan şirket ilk yıllarında kereste işi yapıyordu. 1898 yılında kurulan Finnish Rubber Works ve 1912 yılında kurulan Finnish Cable Works şirketleri 1967 yılında Nokia adı altında birleştiler. 1992 yılında ilk GSM telefon görüşmesini gerçekleştirerek telekomünikasyon alanında yıldızı parlayan Nokia, ismini şirketin 1865 yılında faaliyet gösterdiği Finlandiya’daki Nokianvirta nehri kıyısında yer alan Nokia kasabasından aldı.
Sony 1946 yılında Japonya’da “Totsuko” ismi ile kurulan şirketin kurucularından Akito Morita Amerikalıların bu ismi söylemekte zorluk çektiğini görünce farklı bir isim arayışına girdi. Tokyo Teletech ismini kullanmaya karar verdi ancak ABD’de Teletech isimli başka bir şirket olduğunu öğrenince yeni bir isim arayışına girişti. Latince sonic (sesle ilgili) ve sound (ses) kelimelerinin kökü olan “sonus” ve 1950’li yıllarda ABD’de erkek çocuklarını çağırmak için kullanılan “sonny” kelimelerinden oluşturulan Sony markası 1958 yılında resmi olarak kullanılmaya başlandı.
Nikon 1917 yılında en büyük üç optik cihaz üreticisinin bir araya gelerek kurdukları Nippon K
Samsung 1938 yılında Lee Byung-chull tarafından kurulan Samsung ilk yıllarında kurutulmuş meyve, sebze ve balık ihracatı yapan bir şirketti. 1960’lı yılların sonunda elektronik sektöründe de faaliyet göstermeye başlayan Samsung bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olmayı başardı. Samsung Korece “üç yıldız” anlamına geliyor.
Intel Robert Noyce ve Gordon E. Moore 1968 yılında kurdukları şirketlerine kendi soy isimlerinden oluşan Moore Noyce ismini vermeyi düşündüler ancak telaffuzda more noise (daha çok gürültü) olarak anlaşılabileceğini ve bunun bir teknoloji şirketi için olumsuz bir algı yaratacağını düşünerek bu isimden vazgeçtiler. Şirketlerine kendi soy isimlerinin baş harflerinden oluşan NM Electronics adını verdiler ve bu ismi yaklaşık bir yıl kadar kullandılar. NM Electronics yerine “Integrated Electronics” ve kısaltması olarak 'Intel' kullanmaya karar verdiler. O yıllarda Intel bir otel zincirine ait tescilli marka idi ve sonraki yıllarda markanın haklarını satın alan Integrated Electronics dünyanın en büyük işlemci markası olacak Intel’i kendi adına tescil ettirdi.
Canon 1937 yılında Kwanon ismiyle kurulan şirket 1947 yılından itibaren ismini Canon olarak değiştirdi. Budizm’de merhamet tanrıçası olarak kabul edilen Guanyin Japonya’da Kannon olarak bilinmektedir. Canon’un ismi de bu Kannon’dan gelmektedir.
Beko İsrailli yatırımcı Bejerano ile Koç Grubu bir salça ve konserve fabrikası yatırımı için 1954 yılında kurdukları şirkete soy isimlerinin ilk iki harflerinden oluşan Beko (Bejerano-Koç) ismi verdiler. Bu ortak yatırım gerçekleşmedi ve Beko şirketi kurulmasına rağmen faaliyete geçemedi. O yıllarda, General Elektrik ampullerinin satış ve bayiliğini alan Koç Grubu salça ve konserve şirketinin adını Beko Ticaret A.Ş. olarak değiştirdi. Beko ismi daha sonraki yıllarda beyaz eşya markası olarak kullanılmaya başlandı.
HTC 1997 yılında Tayvan’da kurulan HTC “High Tech Computer Corporation” Türkçe karşılığı ile “yüksek teknoloji bilgisayar şirketi” kısaltması ile oluşturuldu.
Siemens 1847 yılında Werner von Siemens tarafından Berlin’de kurulan şirket ismini kurucusunun soyadından aldı. İlk yıllarında telgraf makineleri üreten Siemens günümüzde birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji markası olmayı başardı.
Cisco Len Bosack ve Sandy Lerner Stanford Üniversitesinde bilgi sistemleri servisinde çalışan evli bir çift iken üniversiteden ayrılıp 1984 yılında Cisco’yu kurdular. Cisco şirketi ismini kurulduğu şehir olan San Francisco’dan alıyor. Cisco logosu da San Francisco´daki Golden Gate köprüsünden esinlenilerek tasarlandı.
JVC 1927 yılında Yokohama´da kurulan JVC´nin açılımı Japanese Victory Company (Japon Zafer Şirketi). JVC´nin kökleri Victor Talking Machine Company´e uzanıyor. İlk yıllar fonograf üretimi yapan şirket, daha sonra VHS video kaydedici ve TV pazarına girdi.
Toshiba 1939 yılında Japon Shibaura Seisakusho ve Tokyo Denki şirketleri birleşerek Tokyo Shibaura Denki (Tokyo Shibaura Electric) şirketini kurdular. 1978 yılında ise şirketin isminde kısaltmaya gidildi ve Toshiba Corporation olarak şirketin ismi yenilendi.
Panasonic 1918 yılında Japonya´nın Osaka şehrinde kurulan şirketin adı Matsushita olarak 2008 yılına kadar kullanıldı. Panasonic ismi şirketin 1955 yılında ihraç ettiği hoparlörlere verdiği isimdi. Panasonic markasının ilgi görmesi ve şirketin isminin önüne geçmesi ile birçok üründe Panasonic markası kullanıldı. 2008 yılında ise şirket adı ve global markası Panasonic olarak kabul edildi.
Sharp 1912 yılında Tokuji Hayakawa tarafından Japonya´da kurulan Sharp, faaliyetlerine elektronik dışındaki alanlarda başladı. 1915 yılında ürettikleri ´Ever-Sharp´ (daima sivri) isimli kurşun kalem markanın isimine de esin kaynağı oldu. 1925 yılında tüketici elektroniği pazarına giren Sharp, 1964 yılında ilk transistörlü hesap makinesini üretti. Sharp markası bugün dünyanın önde gelen elektronik markalarından birisi olan kabul ediliyor.
Facebook 4 şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook ismini ABD üniversitelerinde öğrencilerin, öğretmenlerin ve çalışanların doldurduğu “paper facebook” formlarından alıyor. Tek sayfalık paper facebook formu okula kayıtlı kişinin temel bilgilerini içeriyor. Mark Zuckerberg Facebook’u kurarken “facebook papers” dan esinlendi.
Google Stanford Üniversitesi’nde okuyan iki arkadaş Larry Page ve Sergey Brin tarafından 4 eylül 1998 yılında kurulan ve bugün dünyanın 1 numaralı arama motoru olmayı başaran Google ismini matematikte 10^100 (10 üzeri 100) sayısı için kullanılan googol kelimesinden almıştır. Larry Page ve Sergey Brin googol sayısından esinlenerek arama motorlarına Google ismini verdiler.