Siber güvenlikte yeni nesil çözümlere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın iştiraki STM’nin Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda konuştu.

Siber güvenlikte yeni nesil çözümlere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın iştiraki olan STM, 30-31 Ekim 2015 tarihlerinde ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’na (ISC Turkey 2015) katıldı. Konferansın “Siber Güvenlikte Yerli Çözümler” başlıklı panelinde bir konuşma yapan STM Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, 2015 yılı içinde dünya genelinde yapılan siber güvenlik harcamalarının 76,9 milyar ABD Dolarına ulaşacağını ve harcamaların yıllık artış hızının %8,2 olduğunu söyledi. Korkut, “Siber güvenlikte, geleneksel tedbirler yanında, bulutun ve mobil ortamın güvenliğini sağlayacak çözümlere, tehditleri uygulama seviyesinde tespit edip önleyecek yeni nesil güvenlik duvarlarına ve büyük veri teknolojileri destekli veri analitiği yöntemlerini kullanan karar destek uygulamalarına ihtiyaç var. Bu tür yenilikçi çözümlerin önümüzdeki üç yıl içinde 15-20 milyar ABD Dolarlık bir pazar payı elde edeceği tahmin ediliyor” dedi.

Siber Güvenlik masaya yatırıldı

Bilgi Güvenliği Derneği tarafından düzenlenen, Türkiye’de siber güvenlik alanındaki bilimsel ve endüstriyel çalışmaların paylaşıldığı, üniversite-kamu-endüstri işbirliğinin geliştirildiği konferansa, siber güvenlik ve kriptoloji konusunda çalışma yapan çok sayıda kamu ve özel kuruluşun temsilcileri yanında üniversitelerden de katılım sağlandı. ISC Turkey 2015 Konferansı, bilgi güvenliği ve kriptoloji kavramlarının; toplumun bireyleri tarafından özümsenmesine yardımcı olmak, ülkemizde bu alanda bilimsel bilgi birikiminin arttırılmasına katkılar sağlamak, kurumlar ve sektör arasındaki işbirliğini arttırmak amaçlarını taşıyor.

Hem Millî, hem de kişisel güvenliğin bir parçası olarak siber güvenlik

STM Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, konferanstaki konuşmasında siber güvenliğin, günümüzde millî güvenliğin bir parçası hale geldiğini, siber alanının korunmasının, fiziksel ortamda sınırlarımızı, karasularımızı ve hava sahamızı korumayla eş değer olduğunu söyledi. Korkut, “Nesnelerin İnterneti uygulamalarının yaygınlaşmasıyla, 10 sene içinde evimizdeki birçok cihaz İnternete bağlanacak ve tehditlere açık hale gelecek. Bu durumda bugün kullanılanlardan farklı siber güvenlik çözümlerine ihtiyaç olacak. Siber güvenlik, millî güvenliğin olduğu kadar kişisel güvenliğin de bir parçası haline gelecek” diye konuştu.

1446453821_144644899211.jpg

Nitelikli insan gücüne ihtiyaç var

Kurum olarak siber güvenlik alanında çalışacak nitelikli insan gücü bulma konusunda zorlandıklarını belirten Ömer Korkut, bunun tüm dünyanın sorunu olduğunu, ABD’de bu konuda açık kadro sayısının 209.000’i bulduğunu ve bu açığın son 5 yılda %74 arttığını ve 2018’e kadar da %54 oranında artacağını ifade ederek, “Ülkemizde bu alanda çalışacak bilgisayar bilimcileri ve mühendisleri yanında, veri bilimcilerine de büyük ihtiyaç var. Üniversitelerin bu alandaki boşluğu doldurmasını bekliyoruz” dedi.

STM’nin Siber Güvenlik alanındaki faaliyetleri

Siber güvenlik alanında STM tarafından yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi de veren Ömer Korkut, Türkiye’nin yerli ürün geliştirme konusunda oldukça geride olduğunu, bu nedenle rekabetten ziyade koordineli işbirliği yaparak açığın kapatılmasının gerektiğini ifade etti.

STM’nin 27 Ekim 2015 tarihinde üniversitelerle birlikte kamu ve özel sektör kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirdiği CTF 15 etkinliğiyle, siber güvenlik konusunda farkındalık yaratma ve bu konuda yetenekli gençleri teşvik etme amacı güttüğünü söyleyen Ömer Korkut, “CTF’i, kapsamı ve kurgusunu geliştirerek geleneksel hale getirmeyi ve yılda bir veya iki kez icra etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Siber güvenlik konusunda uluslararası işbirliğine de önem verdiklerini belirten Ömer Korkut, STM tarafından bu yıl içinde gerçekleştirilen CTF yanındaki ikinci büyük organizasyon olan ve 17 Şubat 2015 tarihinde düzenlenen CYSPA Launch Event’i hatırlatarak, Avrupa Komisyonu’nun desteklediği ve Avrupa’nın siber güvenliğinin sağlanması konusunda atılması gereken adımların tavsiye niteliğinde belirlenerek raporlandığı bu girişime katılan tek Türk firmasının STM olduğuna vurgu yaptı.

Faaliyetlerine Ekim 2015’de başlayan STM Akademi hakkında da bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Korkut, “Çok yakın zamanda kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılabileceği farklı konulardaki ve seviyelerdeki siber güvenlik eğitimleri STM Akademi bünyesinde verilmeye başlanacak” diye konuştu.