Şeffaf güneş panelleri ile elektrik ihtiyacınızı karşılayabileceksiniz!
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerji ihtiyacı çok ciddi miktarda arttı. Büyük firmalar güneş enerjili sisteme geçerek elektrik ihtiyacını karşılıyor. Artık herkesin elektrik enerjisini güneşten üretebileceği bir teknoloji geliyor.
Boyaya duyarlı güneş pilleri (DSC'ler) ucuz, şeffaf ve esnektir. Gelecek vaat eden bu teknoloji, görünür ışığı elektrik enerjisine dönüştürmek için verimlilikte yeni bir rekor kırdı. Bu enerji toplayan paneller, artık pencerelerde kullanılabilir hale getirildi.
Elektrik ihtiyacı güneş panelleriyle karşılanacak
İsviçre'deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne'deki (EPFL) bir bilim insanı ekibi, yeni bir tür boyaya duyarlı güneş pili (DSC) geliştirdi. Bu sayede, büyük ölçüde geliştirilmiş verimlilik, ucuzluk, şeffaf ve her yerde bulunan enerji üreten paneller ortaya çıkmış oluyor. Yeni paneller, dünyanın fosil yakıtlardan ve sera gazlarından arındırılmış bir gelecek inşa etmesine yardımcı olacak.
Grätzel hücreleri olarak da bilinen modern DSC'ler, 1988'de Brian O'Regan ve Michael Grätzel tarafından alternatif düşük maliyetli güneş pili olarak icat edildi. Foto-duyarlı bir anot ile bir elektrolit arasında oluşan bir yarı iletkene dayanan foto-elektrokimyasal sistem, elektromanyetik radyasyonu elektrik enerjisine dönüştürüyor.
Yeni panellerin üretimi ucuzken, pencerelerde kullanılacağı için de şeffaf üretilecek. Birden fazla renkte üretilebilen paneller, halihazırda Swiss Tech Convention Center gibi cam cepheli bazı binalarda kullanılabiliyor.
Ayrıca, DSC'leri esnek olacak şekilde üretmek de mümkün, yani taşınabilir elektronik cihazlara ve IoT cihazlarına yerleştirilmeye uygunluk sağlıyor. Mevcut boyaya duyarlı güneş pillerini bu yeni teknolojiyle kıyasladığımızda dezavantaj sağlıyor. Ticari olarak büyük ölçeklerde satılıyorlar. Ayrıca güneş ışığını enerjiye dönüştürmede geleneksel güneş panellerinden daha az verimliler.
Işığa duyarlılıkta kullanılan paneller ve DSC'lerin diğer bileşenlerindeki son gelişmeler hem güneş hem de ortam ışığı koşullarında dönüşüm verimliliğini artırmıştı. Şimdi, EPFL ekibi, simüle edilmiş güneş ışığı altında verimlilik oranını ilk kez yüzde 15,2'ye çıkarabilen ve test sırasında 500 saatten fazla uzun vadeli operasyonel kararlılığını koruyan yeni bir teknoloji geliştirdi. Aktif alanı 2,8 cm2'ye çıkararak, güç dönüşüm verimlilik oranı tam olarak yüzde 30,2 oranına ulaştı.
Bu yeni bulgular, farklı uygulamalar için yüksek performanslı DSC'lere kolay erişimin yolunu açıyor ve umut verici beklentiler sunuyor.
Verimli DSC'ler, bir gün, birincil enerji kaynağı olarak basit ortam ışığı kullanan düşük güçlü elektronik cihazlar için güç kaynağı üniteleri ve pil yedekleri haline gelecektir. Aynı zamanda, büyük binalar ve seralar, kullandıklarından daha fazla güç üreterek elektrik şebekesini bile besleyebilirler.