SAP Forum 2015, İstanbul'da Gerçekleşti
Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği SAP Forum İstanbul, 'Sadeliği Keşfet’ (Discover Simple) temasıyla bilgi teknolojileri ekosisteminden 5000’e yakın kişi ile bir araya geldi.
Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği SAP Forum İstanbul, 19. kez iş dünyasının geniş katılımıyla gerçekleşti. ‘Sadeliği Keşfet’ (Discover Simple) temasıyla dijital dönüşüme odaklanılan etkinlikte, iş dünyasından orta ve üst düzey yöneticiler, kamu kurumlarından temsilciler, teknoloji profesyonelleri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve girişimcilerden oluşan bilgi teknolojileri ekosisteminden 5000’e yakın kişi bir araya geldi. 20 salonda 127 sunumun ve canlı demo uygulamalarının gerçekleştirildiği SAP Forum İstanbul’da farklı sektörlerdeki öncü şirketlerden konuşmacılar, gerçek müşteri deneyimlerini, teknoloji yönetimine dair başarı hikayelerini ve öngörülerini paylaştı. Dijital dönüşüm ve bağlantı ekonomisinin etkisiyle giderek karmaşıklaşan iş dünyasında sadeleşen kurumlar yaratabilmenin sırlarının paylaşıldığı Forumda, Yılın SAP Dönüşümü Ödülü’ne Türk Telekom Grubu, ‘Kurumsal Kaynak Planlama Özel Ödülü’ne ise Türk Hava Yolları layık görüldü.
SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin açılış konuşmasında, sadeliğin karmaşanın içindeki düzeni yakalayabilmek olduğunu belirterek, “Hiper bağlantılı” dünyada 2020 yılında 75 milyar bağlı cihaz ve 65 trilyon dolarlık bir online ticaret hacmi beklentisinden bahsediyoruz. 2016 yılında dünyadaki toplam verinin yüzde 36’sı buluta taşınmış olacak. 2020 yılında sosyal medya üzerinde 2 milyar 550 milyon kullanıcı ve 6 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 90’nında cep telefonu olacağı öngörülüyor. Tüm bu teknolojik gelişmeler, beraberinde birçok değişimi tetikliyor. Müşterilerimiz değişiyor ve beklentileri artıyor; çalışanlarımızın beklentileri artıyor ve kaynaklar giderek azalıyor” dedi. Kısıtlı kaynakları daha iyi yönetebilmek için veriyi doğru kullanmanın, hızla anlamlandırmanın eskisinden çok daha önemli hale geldiğini belirtenZeynep Keskin, “Karmaşık iş yapış tarzı, hiper bağlantılı dünyanın sunduğu avantajlardan faydalanmayı oldukça zorlaştırıyor. Boston Consulting Group’un 200 şirket ile yaptığı “Complexity” araştırmasını sonuçlarına göre, 15 yıl öncesinin kurallarına göre tasarlanan iş süreçleri, karmaşık teknolojik altyapılar, karar verme süreçlerinin uzaması ve gerçek zamanlı olmaması nedeniyle şirketler zamanlarının yüzde 40 ila 80 arasında bir süreyi katma değer yaratmayan işlere harcayabiliyor. Bunun maliyeti ise 237 milyar dolarlık bir kayıp; kârlılıklarının yüzde 10’u! Karmaşık yapılar şirketlerin kârını yutan ve giderek büyüyen bir girdap haline gelebiliyor. Bu nedenle karar mekanizmalarımızı sadeleştirmeli ve hızlandırmalıyız. SAP olarak 25 farklı sektör için sadece çözüm üretmiyor, yol haritalarını belirliyoruz. Dünyanın en değerli 100 markasının yüzde 98’nin SAP’yi kullandığını; global ticaret hacminin yüzde 74’ünün SAP sistemleri üzerinden geçtiğini; çözümlerimiz ile dünya üzerindeki mobil kullanıcıların yüzde 97’sine dokunduğumuzu düşünecek olursak, 40 yılı aşan bu deneyimi, sadeliğe ulaşmak isteyen her ölçekten şirkete yenilikçi çözümler sunarak aktarıyoruz. Böylelikle Türk şirketlerinin küresel pazarlarda üstünlük sağlayacak rekabet gücü kazanmalarına teknolojimizle destek oluyoruz” diye konuştu.
SAP Chief Digital Officer (CDO) Jonathan Becher da yaptığı açılış konuşmasında dijital dönüşümün önemine değindi. “Dünyamız gittikçe hızlanan bir değişim sürecinde. Çalışma şeklimiz, tüketim şeklimiz, kaynakları kullanma şeklimiz ve yaşam deneyimlerimiz sürekli değişiyor. Dijital dönüşümün içerisindeyiz ve bu herkesi etkiliyor. 20. yüzyılda Sanayi Devrimi ne anlama geliyorsa bu gün de dijital dönüşüm bizim için o anlama geliyor. Yüzyıl önce birileri bizler için arabaları kullanırken bugün arabalar sürücüsüz olarak tasarlanıyor. Ancak tabii ki değişen tek şey teknoloji değil. Teknoloji dijital dönüşümün itici gücüyken, kültürel adaptasyon ise değişimin motorudur. Yaratıcılık ve inovasyon ancak sadelikle var olabilir. Şirketlerin iş süreçlerindeki karmaşa tıpkı kanser hücresi gibi hızla büyür ve inovasyonu öldürür. Tedavinin tek yolu ise sadeliği kucaklamaktır. Türkiye’deki şirketlerin de bu dönüşümün hızına yetişerek, stratejilerini belirlemeleri çok önemli.’’
SAP® Digital Boardroom ile ‘Sadeliği Keşfet’
Liderlere iş sonuçlarını daha hızlı takip edebilme, analiz ve öngörü gücü kazandırarak, değişimi daha kolay yönetebilmelerini sağlayacak yeni nesil çözüm SAP® Digital Boardroom (SAP Dijital Yönetim Kurulu Odası) SAP CDO’su Jonathan Becher tarafından bir demo uygulamasıyla açılış oturumunda tanıtıldı. Bu yeni nesil çözüm, şirketler için kritik süreçlerin yönetildiği yönetim kurulu toplantılarını gerçek zamanlı verilere dayalı olarak, daha verimli hale getiriyor. SAP HANA platformu üzerinde çalışan uygulama, tepe yöneticilerinin geçmişi analiz ederek, geleceği öngörmesini ve olası senaryolar üzerinden gerçek zamanlı olarak stratejilerine yön vermesine imkan sağlıyor. Bu sayede liderlerin dijital ekonomide değişimi yönetmesine izin veriyor.
Etkinlikte ayrıca Türkiye’de de online olarak kredi kartıyla uygulama satın almaya olanak tanıyan SAP Store (www.SAPStore.com) da katılımcılara tanıtıldı. SAP Store sayesinde bireysel kullanıcılar ya da küçük boyutlu şirketler, SAP’nin ve anlaşmalı kurumların çözümlerini dijital ortamda kolayca satın alabilecek, kullanabilecek, yenileyebilecek ya da ihtiyaçlarına göre genişletebilecekler. Bu platformda SAP ve çözüm ortaklarının sunduğu iş analitikleri, mobil uygulamalar ve bulut çözümlerinin yanı sıra kişisel verimlilik ve iş süreçlerine dair yazılım ve hizmetler yer alıyor.
Patronlar Geleceğin Teknolojisini Konuştu
Gazeteci Cüneyt Özdemir’in sunduğu açılış oturumunun hemen ardından gerçekleştirilen “Patronlar Konuşuyor” panelinde ise Aslanoba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, Kibar Holding CEO’su Tamer Saka ve Index Grup Şirketleri İcra Kurulu ve YK Başkanı Erol Bilecik bugünün gerçeklerini geleceği şekillendiren teknolojilerle nasıl buluşturduklarını katılımcılara aktardılar.
‘Stratejik Dönüşüm’ isimli bir başka panelde Türk Telekom Grup Finansal Kontrolörü Zafer Pınarcık, Erdemir Grubu Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Tunç Noyan ve Koçtaş Bilgi Teknolojileri Direktörü Orkun Süer’in katılımıyla rekabet avantajını korurken bir yandan geleceğe hazırlanmak için ‘dijital dönüşüm nasıl yönetilir?’ sorusunun yanıtı arandı. Gün ortası oturumunda ise Cüneyt Özdemir katılımcılarla dijital çağda değişimlerin gazetecilik üzerine etkileri ve gelecekte gazeteciliğin nasıl olacağına dair görüşlerini aktardı.
Yılın SAP Projeleri Ödüllendirildi
Vektora’nın ana sponsoru, AllStar, Detaysoft ve IBM’in de platin sponsorları arasında bulunduğu SAP Forum İstanbul’da, 2014 yılının en başarılı SAP projeleri de ödüllendirildi. ‘Yılın SAP Dönüşümü Ödülü’nü Türk Telekom Grubu adına Türk Telekom Grubu Finans Genel Müdür Yardımcısı Murat Kırkgöz; ‘Kurumsal Kaynak Planlama Özel Ödülü’nü ise Türk Hava Yolları adına Türk Hava Yolları CFO’su Coşkun Kılıç kabul etti.
SAP Forum İstanbul’da ayrıca son dönemde en çok konuşulan teknoloji trendi büyük verinin pek fazla ön plana çıkmayan insani tarafını inceleyen Hollywood yapımı ödüllü belgesel “Human Face of Big Data”nın da gösterimi yapıldı.