Roket gücünde kurşudan hızlı otomobiller.
Chrysler Turbine Chrysler Turbine`in üretimine 1963 yılında başladı.Sadece 55 adet üretildi ve bunlarda sadece test amaçlı kullanıldı. Chrysler`ın dördüncü nesil motoru her türlü yakıt ile çalışabiliyordu; dizel, benzin, gazyağı, havacılık yakıtı ve alkol gibi. 44,500rpm dönüş yapabiliyordu. Jet motorlu olmasına rağmen 100km/sa`e çıkışı 12 saniye sürüyor.
Chrysler Turbine Chrysler Turbine`in üretimine 1963 yılında başladı.Sadece 55 adet üretildi ve bunlarda sadece test amaçlı kullanıldı. Chrysler`ın dördüncü nesil motoru her türlü yakıt ile çalışabiliyordu; dizel, benzin, gazyağı, havacılık yakıtı ve alkol gibi. 44,500rpm dönüş yapabiliyordu. Jet motorlu olmasına rağmen 100km/sa`e çıkışı 12 saniye sürüyor.
Fiat Turbina 6 yıl boyunca üzerinde çalışılan Fiat Turbina 1954`de piyasaya sürüldü. Motor iki kompresörlü evreye sahipti. Türbin evresi 22,000rpm`de 300bhp üretiyordu. En çok 258 km/sa hızla gidebiliyordu. Arabanın güzel görünümüne karşın Fiat projeyi ısınma problemleri yüzünden iptal etti.
Ateş Kamyonu Jet gücünde ateş kamyonu fikri usta yarışcı Patrick Davidson`dan geldi. 1940 yılında ateş kamyonu olarak üretildi. Rollce-Royce Viper motoru 12,000 bhp güç üretibiliyordu. En yüksek 655 km/sa hızla gidebiliyordu. Acil bir durumda ilk onun ulaşacağı kesin.
Ateş Kuşu lll 1958 yılında tamamlanan üçüncü gaz türbünlü prototip GM konseptiyle üretildi. Ateş Kuşunun(General Motors Firebird lll) stili için savaş jetlerinden ilham alındı. Direksiyon, fren ve gaz pedalları yerine tek vardiyada kontrol sistemi vardı. GM`in ayrıca gaz türbinünün yerine piston motoru koymayı düşünmesi hayli şaşırtıcı.
Yeşil Canavar 1964, 1965 yıllarındaki yarışmadan sonra Yeşil Canavar(Green Monster), kara hız rekorunu tam üç kez kazandı. Yaratıcısı ve sürücüsü, Art Arfons, Green Monster`in güç kaynağını satın aldı. Bu bir dört aşamalı artyakıcılı F-104 Starfighter jet motoruydu. Sadece $600`a bir hurdacıdan satıl aldı, daha sonra motoru yeniden inşa etti. Arfons motoru bahçesindeki ağaçlara bağlayarak test etmiş. Komşuları bu durumdan hiç hoşlanmamış olsa gerek.
Jaguar C-X75 2010 yılı Paris Motor gösterisinde, Jaguar C-X75 modelini göstererek herkesi şaşırttı. Tamamen gelecek odaklı, akıllı bir konsepte sahipti. İki gaz türbünü ile güçlendirilmiş motorunun yanısıra her teker için dört elektrik motoru vardı. Jaguar gururla C-X75`in performans özelliklerini açıkladı. En yüksek hızı 402 km/saat, 0-100km/sa`yi 3.4 saniyede alabiliyordu. Ayrıca 0.4 km`yi 10.3 saniyede alıyordu.
General Motors EcoJet GM`in Gelişmiş Projeler Stüdyosundan yardım alarak, Amerikalı yayıncı Jay Leno ve tamircisi Bernard Juchl, bir Covette`i modifiye ettiler. Arabanın gövdesi karbon fiberden yapılmış. Honeywell LT-101 türbün motoru yüklenmiş, bu motorbiyodizel yakıt ile çalışıyor. En sonunda ortaya çıkan araç, Ecojet 650bhp üretebiliyor, en yüksek hızı ise 322km/sa.
Opal RAK2 Günümüz kriterlerinde bile 230km/sa az bir hız değil. 1928`de Fritz, Opel RAK2`si ile bu hıza ulaştığında herkes çok şaşırmıştı. RAK2, 24 katı yakıtlı roketler tarafından güçlendirilmiş. Opel ürettiği ikinci roket araba. Opel aslında bu arabaları sadece ismini duyurmak için üretti.
Ateş Kuşu l 1930`lardan beri, GM gas türbün ile güçlendirilmiş arabalar fikrini seviyor. Ateş Kuşu l(General Motors Firebird l), savaş uçaklarındaki gibi kokpiti çevreleyen cam kubbesi ile oldukça sıradışı görünüyor. Tekerlerinde jet motorları bulunuyor. İlk yapılan testte 160km/sa hıza çıkarken çekiş gücünü kaybetti ve istikrarsızlık korkusu yarattı. Fakat daha sonra başarılı oldu.
Roket gücündeki otomobiller! Jetle Güçlendirilmiş Okul Servisi Jet okul servisini Paul Stender ve ekibi IndyBoys Inc`de yarattı. 42,000bhp GE J-70 F4 Phantom jet savaşcı motruna yer açmak için tüm koltuklar söküldü. Yine de hala üç kişilik küçük bir bölüme sahip. 563km/sa hıza çıkabilen ve yüksek alevler çıkaran bu öğrenci servisinden velilere söz etmek pek de akıllıca olmasa gerek
Thrust 2 1983 yılında, John Ackroyd tarafından tasarlanan Thrust 2`yi Richard Noble kullandı. 1048 km/sa hıza çıkarak o ana kadar varolan tüm rekorları geride bıraktı. Yıldırım jet uçaklarından, single Rolls-Royce Avon jet motoru ile güçlendirilmiştir. Rekoru 1997`de Nobel ikinci arabasını üretene kadar elinde tuttu. Yeni modeli Thrust SSC bu rekoru 177 km/sa hız farkıyla geçmiştir.
Roket gücündeki otomobiller! Thrust SSC 1997 yılında Thrust SSC, Amerika`daki Black Rock çölünde test edildiğinde 1228km/sa hız ile ses bariyerini bile geçmiştir. Thrust SSC ilk olarak iki Rolls-Royce Spey 202 turbo fan jet motoru ile hızlandırılıyor. Daha sonra bu hız üçüncü motor a Rolls-Royce Spey 205 turbo fan jet motoru tarafından arttırılıyor. Hızlı olabilir, ama ekonomik olduğunu söylemek imkansız. Bu model her bir saniyede 4 galon benzin yakıyor.
Vampir Vampir(Vampire) iki nedensen dolayı bu kadar ünlü. Birincisi İngiliz kara hız rekorunu 483km/sa hız ile elinde tutuyor. İkincisi ise sunucu Richard Hammond arabayı takdim ederken kaza yaptı. Bu yüzden komaya girdi. Neyseki daha sonra sağlığına kavuştu. Vampire`de yeniden inşa edilerek başarıya ulaştı.
Kan Tazısı Jet arabaların arkasındaki fikir oldukça basit.Bir araba bul ve ona bir jet motoru tak. Fakat bu arabaları sürmesi biraz problemli. Listemize sizin için en iyilerini topladık. Kan Tazısı (Bloodhound) bu yılın sonunda tamamlanacak. £10milyon`a Kan Tazı`sının tamamlanması bekleniyor. Eğer herşey plana uygun giderse, Andy Green bu jet motorlu kalemle şekillendirilmiş arabayı sürmeyi planlıyor. Araba 1600km/sa hıza sahip olacak yani bir kurşundan bile daha hızlı. Eğer bu gerçekleşirse büyük yankı yapacak.
Mavi Alev Mavi Alev(Blue Flame); Pete Farnsworth, Ray Dausman ve Dick Keller`in ortak fikri. İlk hidrojen peroksit roket yarış arabasını geliştirdikten sonra hız denemesi yapmak istediler. 23 Ekim 1970`de Utah`da hidrojen peroksit ve sıvılaştırılmış doğal gaz kullanılarak. Mavi Alev 1015 km/sa hıza ulaştı. 27 yıl boyunca rekoru elinde tuttu.