Plüton'un sırları açığa çıkıyor
Güneş sisteminin "cüce gezegeni" Plüton hakkında bilinenler hala çok sınırlı.
New Horizons, Plüton'a en fazla yakınlaştığı noktada yüzeyden 12.500 km. yukarıda olacak. O noktada uzay aracındaki yüksek çözünürlüklü Lorri kamerasıyla daha iyi görüntüler elde edilmesi umuluyor.
New Horizons'ın zorluğu topladığı verileri Dünya'ya geri gönderebilmesindeki zorlukta yatıyor. Plüton dünyadan 4,5 milyar km.'den fazla bir uzaklıkta. Önümüzdeki günlerde elde edeceği bilimsel verileri göndermesi ayları bulacak.
Uzay aracının göndermeye başlayacağı veriler, bu gezegenin şu ana kadarki en net görüntüleri olacak.
Uluslararası Astronomi Birliği, (UAB) Plüton'u 2006 yılında ‘gezegen‘ sınıfından çıkararak ‘cüce gezegen‘e çevirmişti.
Plüton, bu değişim nedeniyle "Dışlanmış gezegen" olarak da biliniyor.
Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi tartışmayı yeniden açarak Plüton’un gezegen statüsünü savunan ve savunmayanlara yönelik bir toplantı yaptı. Üç uzmanın görüşlerini anlattığı toplantıdan, ‘Plüton gezegendir’ sonucu çıktı.
UAB’nin bir gezegende aradığı üç özellik var. * Güneş’in uydusu olmak, * Kendi kütlesinden dolayı küresel bir yapıya sahip olmak, * Yörüngesindeki ‘enkazı‘ (yani her türlü başka küçük gök cismini) temizlemiş olmak. Plüton’un gezegen sınıfından çıkarılmasının sebebi, ‘yörüngesindeki enkazı temizlememesi’ydi.
9 yıl önce uzaya gönderilen New Horizons(Yeni Ufuklar) uzay aracı, bugün Plüton'a en yakın mesafeye ulaşarak gezegeni fotoğraflayacak.