Panasonic Toughpad JT-B1 tablet inceleme
Yapmak istediklerinizi tuşlara atayınBir diğer dikkat çekici detay ise, ön alt kısımda yer alan fonksiyon tuşları. A1, A2, A3 ve güç tuşu olarak sıralanan bu fiziksel tuşlar, haliyle klasik Android kısayol tuşlarından çok farklı. Ancak yine de benzerlikler taşıyor. Cihazda yer alan tuş düzenleme uygulaması sayesinde tuşlara farklı görevler atayabiliyorsunuz. İster ses açma kapama tuşları olarak atayın, isterseniz de bir uygulama kısayolu olarak atayın. Bu seçimler size kalmış. Zaten tabletin üzerinde ekstra olarak ses açma kapama tuşu, kamera tuşu veya benzeri bir tuş bulunmuyor. Tüm yapabilecekleriniz bu 4 tuş ile belirlenmiş.
Yapmak istediklerinizi tuşlara atayın Bir diğer dikkat çekici detay ise, ön alt kısımda yer alan fonksiyon tuşları. A1, A2, A3 ve güç tuşu olarak sıralanan bu fiziksel tuşlar, haliyle klasik Android kısayol tuşlarından çok farklı. Ancak yine de benzerlikler taşıyor. Cihazda yer alan tuş düzenleme uygulaması sayesinde tuşlara farklı görevler atayabiliyorsunuz. İster ses açma kapama tuşları olarak atayın, isterseniz de bir uygulama kısayolu olarak atayın. Bu seçimler size kalmış. Zaten tabletin üzerinde ekstra olarak ses açma kapama tuşu, kamera tuşu veya benzeri bir tuş bulunmuyor. Tüm yapabilecekleriniz bu 4 tuş ile belirlenmiş.
Suya, toza ve darbelere karşı dayanıklı Toughpad, düşmelere ve darbelere dayanıklı olduğu kadar suya ve toza karşı da dayanıklı. IP65 derecesi bulunan ürün, yoğun suya ve toza maruz kalsa dahi çalışmasını sürdürebiliyor. Yaptığımız testlerde, ürünü hem suyla yıkadık, hem de yaklaşık 1.5 metre yükseklikten, farklı açılarda yere bıraktık. Herhangi bir zarar görmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yüksek nem ve soğuk oranları da tabletin rahat çalışmasına engel değil.
Gelelim Tougpad JT-B1'in arka kısmında. İster bir yere sabitleyin, isterseniz elinize geçirerek daha güvenli bir kullanım elde edin. Tabletin güvenli taşıma bandı da bulunuyor. Bunun yanında, 13MP değerde ve flaş ışığı bulunan kamerası da 1080p video çekimlerine imkan sunuyor. Böylelikle iş yerindeyseniz veya bir doğa gezisine çıkmışsanız örneğin, rahatlıkla çekimler yapabilir ve birçok detayı kaydedebilirsiniz. Ürünün kamerasının genel olarak başarılı olduğunu söylemek gerekiyor. Ön kısımda yer alan 1.3MP değerdeki kamera da web üzerinden görüntülü görüşmeler için işinize yarayacaktır.
Arka tarafın alt kısmında, iki tane mandal dikkatimizi çekiyor. Bu mandalları kaldırdığımızda, çıkarılabilir 5750mAh bataryayı görüyoruz. Onun arkasında da 16GB'lık dahili hafızayı 32'ye yükselten microSD kart girişi ve 3G bağlantı için sim kart girişi bulunuyor. Bu arada, bağlantı kısmına gelmişken Toughpad, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, 5 cihaza kadar Wi-Fi hotspot paylaşım, USB 2.0, GPS ve NFC gibi işinize fazlasıyla yarayacak bağlantı teknolojilerine de sahip.
Android 4.0.4 işletim sisteminin kullanılması sebebiyle cihazın güncellik anlamında biraz geriden geldiğini söyleyebiliriz. Dikkat çekici olarak 2 uygulamadan söz edebiliriz, ki bunlardan bir tanesi, az evvel de bahsettiğimiz tuş ayarlamaları yapabildiğimiz User Button Manager. Diğeri ise, Bluetooth, Wi-Fi, uçak modu, ses ayarları ve daha fazlasını kontrol edebildiğimiz Dashboard. JT-B1'de sade bir arayüz bulunurken, bildirim menüsü alt sağ tarafta konumlandırılmış. Ek olarak sol tarafta da Android kısayol tuşları dokunmatik olarak yer alıyor.
7 inç ekran Tabletin 7 inç değerinde LCD ekranı 1024 x 600 çözünürlüğe sahip. Ekranın üzerinde Gorilla Glass 2 teknolojisi yer alıyor. Ayrıca incelediğimiz modelin üzerinde bir de koruyucu film bulunuyordu. Tekrar etmek gerekirse oldukça sağlam bir cihaz, ancak ufak tefek çizilmeler de kaçınılmaz oluyor doğrusu.
Peki görüntü kalitesi ve dokunmatik hassasiyeti nasıl? 7 inçlik ekran, farklı açılardan baktığınızda görüntü kalitesinde ufak düşüşlerin yaşanmasına engel olamıyor. Ancak yoğun gün ışığında dahi ekranı rahat görebilmeniz için görüntü kalitesi özel olarak hazırlanmış. 4 nokta multitouch dokunmatik ekran, genel olarak işini iyi yapıyor, ancak bazen dokunuşlarınızı algılamada zorluk da yaşayabiliyor. Ve son olarak da batarya performansına gelelim. Panasonic Toughpad'in 5750mAh değerdeki bataryası, sürekli kullanımda 8 saate kadar ömür sunuyor. Kendi deneyimlerim neticesinde, ara ara kullanarak 2 günü rahatlıkla görebilmek mümkün. Son sözlere gelecek olursak Toughpad, özellikle zorlu şartlar altında çalışan kişilere yönelik olarak hazırlanmış, fazlasıyla dayanıklı bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Giderek gelişen ve büyüyen tablet pazarında, bazen diğer ürünlere göre fazlasıyla farklı ve dikkat çekici ürünlerle karşılaşabiliyoruz. İşte onlardan bir tanesi. Bugün inceleyeceğimiz ürün, Panasonic'in profesyoneller için hazırladığını belirttiği oldukça dayanıklı ve bunun yanında hafif olan Android tableti, Toughpad JT-B1. Toughpad'i diğer birçok tabletten ayıran en önemli özelliği, iş sahalarına yönelik olarak tasarlanmış olması. Hem kullanılabilirliği hem de dayanıklılığı, zor koşullar altında dahi kullanılabilir olması üzerine düşünülmüş. 17.8mm kalınlığında ve 545 gram ağırlığında olan ürün, ihtiyacınız olduğu her anda bilgi paylaşımı yapıp yardımlar aldığınız iş ortağınız olabilir.
Farklı bir tasarıma sahip Cihazı ilk kez gördüğünüzde, farklı bir tasarımda olduğunu fark ediyorsunuz. En basitinden, tabletin yanlarının sert kauçuk plastik malzeme ile çerçevelendiği dikkatleri çekiyor, ki böylelikle tableti farklı açılarda düşürseniz dahi hasar alma oranı en aza indirgeniyor. Buna tamamlayıcı olarak üst kısımda yer alan kulaklık ve şarj girişleri de özel kilit kapaklarla korunuyor. Ancak tüm bu güvenlik önlemleri, cihazın estetik bakımından geri planda kalmasına sebep olmuş. Dayanıklılık ilk planda tabii, ama biraz daha güzel tasarım olabilirdi açıkçası.