Özgüven nasıl kazanılır?
2- Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle bu konu hakkında konuşun: Sorunları çözebilmeniz için bunları sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Sorunlarınız karnınızda büyüyen kurtçuklara dönüşmemeli. Eğer sorunları paylaşacak sevdiğiniz ve dost bildiğiniz bir arkadaşınız yoksa sorunlarını bir uzmanla (psikolog) da paylaşabilirsiniz.
2- Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle bu konu hakkında konuşun: Sorunları çözebilmeniz için bunları sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Sorunlarınız karnınızda büyüyen kurtçuklara dönüşmemeli. Eğer sorunları paylaşacak sevdiğiniz ve dost bildiğiniz bir arkadaşınız yoksa sorunlarını bir uzmanla (psikolog) da paylaşabilirsiniz.
3- Hatalarınızın üzerinden zıplayın: Hiç kimse mükemmel değildir. Her insanın güvensizlik duyduğu bazı noktaları vardır. Kendinden en emin insanlar bile mutlaka bazı zayıf yönlere sahiptirler. Hayatımızın herhangi bir noktasında eksik olan yönlerimiz karşımıza çıkabilir önemli olan bunların üzerinden atlayıp hayata devam edebilmektir. Sık sık insanın canını sıkan ruh halleri ortaya çıkabilir, bu doğaldır. Doğal olmayan bunları sabit zannetmektir.
4- Başarılarınızı Tanımlayın: Her insanın başarılı olduğu mutlaka bir yön vardır. Siz de kendinizi başarılı hissettiğiniz özellikleri gözlemleyin ve onları bir kâğıda yazın. İnsan dünyaya gelirken kendine özgü, üstün yeteneklerle gelir. Kendinizi ifade edecek bir yol bulun; bu sanat, müzik, yazı, spor ya da bir hobi olabilir, geliştirmeye çalışın. Hayatınıza ilgi alanlarınıza uygun arkadaşlar ekleyin ve onlarla paylaşımlarda bulunun.
5- Şükretmeyi Bilin: Hayatınızda birçok olumlu yön var ve onları görün, bunun için şükredin. Sizde olup başkalarında olmayan özellikler için kendinizi mutlu hissedin. Örneğin bir gözünüz için ne kadar para verirsiniz? Özgüven için iç huzura da ihtiyacınız var.
6- Pozitif olun, Bunu Hissetmezseniz de Pozitif Davranın: Kendi acılarınıza ve başkalarının acılarına sempati duymaktan vazgeçin. Arabesk takılmak sizi sadece geriye götürür, ilerletmez. Kendinizden nefret eder ve kendinizi küçümserseniz bir süre sonra buna inanmış olacaksınız. William James diyor ki; bir şeyden korkuyorsanız hiç korkmuyormuş gibi davranın bir süre sonra buna alışmış olacaksınız ve korkularınızı yenmiş olacaksınız. Kendiniz hakkında olumlu düşünürseniz bir süre sonra buna da inanmış olursunuz.
7- Kibar Bir Şekilde Övgüleri Kabul Edin: Biri sizi övüyorsa bunu kibirlenmeden olduğu gibi kabul edin ve bundan duyduğunuz mutluluğu hissedin.
8- Aynaya Bak Gülümse: Bir kurama (“facial feedback kuramı”) göre aynaya bakıp gülümsediğiniz de beyninizde belli duygular ortaya çıkmaktadır. Yani aynaya bakarak gülümsediğiniz de beyninizde oluşan kimyasallar, sizin kendinizi daha mutlu hissetmenize yardım eder.
9- Sahte de Olsa Mutlu Gibi Davranın: Kendinizi mutlu hissetmek için gülümsedikten sonra, kendine inanmış ve mutlu olan birey rollerine bürünün. Bir süre sonra bunu gerçekte de yapabileceğinizi göreceksiniz.
10- İlkelerinize Sadık Kalın: “Hayır” diyebilmeyi bilmek kendinize olan güveni arttıracak bir unsurdur. Bu sizde zor gelebilir ama bu konuda biraz inatçı olduğunuzda kendinizi daha değerli hissedeceksiniz. Yeteneklerinizi gösteren unsurlar için korkmadan “evet” deyin.
11- Çevrenizdekilere Karşı Nazik Olun: Diğer insanların yaşamlarında olumlu bir fark yarattığınızda kendinize olan güveninizin arttığını göreceksiniz.
12- Mükemmeliyetçilikten Kaçının: Mükemmel insan yoktur ve siz de mükemmel değilsiniz. Siz de olmayan bir özelliği var gibi göstermekten kaçının. Hedefleriniz de mükemmel değil, ulaşılabilir olsun.
Kendinizi güvende hissetmek ve mutlu olmak istiyorsunuz ama bunu nasıl başaracağınızı bilmiyorsunuz. Bu makalede size kendinize nasıl güvenebileceğinizin adımlarından bahsedeceğiz. Özgüven kazanmak bir A noktasından B noktasına gitmeye benzer. Yani çeşitli aşamaları olan ve herkesin başarabileceği bir duygusal durumdur. Hemen adımlara geçelim...
1- Güvensizliğinizi Tanımlayın: Zihninizden gelen o sese kulak verin ve sizin neden kendinize güvenmediğinizi öğrenmeye çalışın. Sizi rahatsız eden, utanç ve pişmanlık duyduğunuz yönünüz nedir? Herhangi bir şeyden utanç duyabilirsiniz; bu akneniz olabilir, olumsuz bir deneyim ya da yaşadığınız travmatik bir olay olabilir. Kendinizin eksik ve zayıf olduğunu düşündüğünüz özellikleri bir yer yazın ve bunları sıralayın.