Optimus G rakiplerini zorlayacak!
Siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunan Optimus G akla gelen ilk rakipleri Galaxy S4, iPhone 5, Sony Xperia Z, Nokia Lumia 920, HTC One ve BlackBerry Z10 ile karşılaştırıldığında, tasarım açısından öne çıkan bir özelliğe sahip değil. Ancak dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm birkaç nokta var.
Siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunan Optimus G akla gelen ilk rakipleri Galaxy S4, iPhone 5, Sony Xperia Z, Nokia Lumia 920, HTC One ve BlackBerry Z10 ile karşılaştırıldığında, tasarım açısından öne çıkan bir özelliğe sahip değil. Ancak dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm birkaç nokta var.
Arka paneldeki kamera (ki Optimus G’nin en büyük özelliklerinden biri) çıkıntı halinde. Bu durum kameranın darbelere ve düşmelere karşı oldukça hassas olması demek.
Dahası, düz kenarları ve kaygan ön ve arka panelleri, bu telefonun elde durmasını biraz zorlaştırabiliyor. Elinizde tutarken ani bir hareketle çok kolay kayabileceği gibi, hafif eğimli yüzeylerde veya kucağınızda bile rahat duramayabiliyor. Bir anlığa koyacağınız yüzeye dikkat etmeniz gerekeceği gibi, satın almanız halinde yapmanız gereken ilk işlerden biri iyi bir kılıf seçmek olmalı.
Bir diğer göze çarpan nokta, arka kapağın açılmıyor olması. Bu da bataryanın değiştirilemeyeceği anlamına geliyor. SIM kart girişi, sol kenarda yer alıyor. Kutusundan çıkan anahtar şeklinde iğne ile kolayca açıp kartınızı yerleştiriyorsunuz.
TASARIM Optimus G, tasarım olarak plastik kaplı birçok telefondan çok farklı bir görünüme sahip değil. İlk göze çarpan, telefonun daha parlak bir görünüme sahip olması. Ekranın ve kameranın etrafındaki metalik çerçeve de cihazın biraz daha orijinal görünmesini sağlıyor.
LG’nin Optimus G’de kullandığı üstün ekran teknolojisi sadece IPS’ye dayanmıyor. Güney Koreli firma uzmanı olduğu alanda Optimus G için bir adım ileri giderek, telefonu daha da inceltmek ve ekran kalitesini artırmak için dokunmatik ekranın birçok tabakasını kaldırdı.
TEKNİK ÖZELLİKLER Ölçüler: 131.9x68.9x8.5 mm, Ağırlık: 145 gr, Ekran: IPS + LCD kapasitif dokunmatik, 16 milyon renk, RAM: 2 GB, Mikro SD kart: Bulunmuyor, Bağlantı: HSDPA 900 / 2100, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, Hız: 42 Mbps indirme 5.76 Mbps yükleme, USB: micro USB 2.0, Kamera: Ön panel 1.3 / Arka panel 13 megapiksel, Video: 1080p, saniyede 30 kare, İşletim sistemi: Android 4.1.2 (Jelly Bean), İşlemci: Qualcomm Snapdragon S4 Pro, İşlemci hızı: 1.5 GHz, Grafik İşlemci Birimi: Adreno 320 Tarayıcı: HTML5, Adobe Flash,
GPS: A-GPS (Assisted GPS: baz istasyonları aracılığıyla en yakın uyduya bağlanarak GPS hizmeti alma özelliği) ve GLONASS (Küresel Navigasyon Uydu Sistemi), Renk seçenekleri: Siyah ve beyaz, Batarya: 2100 mAh, Fiyat: 1799 TL.
İNTERNET VE BATARYA Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, 3/4G, LTE, Bluetooth 4.0 bağlantı özelliklerine sahip olan Optimus G, her ne kadar LTE (süper hızlı veri indirme teknolojisi) Türkiye’de bulunmasa da, sahip olduğu hızla fazlasıyla memnun edici. Yüksek Hızlı Veri Paketi İndirme Erişimi (HDSPA) 42 Mbps olan Optimus G E975, 5.76 Mbps yükleme hızına sahip. LTE ülkemizde olsaydı bu rakamlar en az 2 katına çıkacaktı. Wi-Fi bağlantısı, sinyalin orta olduğu zamanlarda bile hızlı internet kullanımı ve uygulama indirme imkanı veriyor. Optimus G, 2100 mAh lityum polmer bataryaya sahip. Bu kapasite, Optimus G içinideal bir batarya ömrü sunuyor. 13 saate kadar konuşma, 410 saat bekleme süresi olan Optimus G, aralıksız 4.5 saat internette sörf imkanı sunuyor.
QUICK TRANSLATOR Optimus Pro, karşınıza herhangi bir yerde çıkacak ve anlamanız gereken yabancı metinleri Türkçe’ye veya başka bir dile çevirmek için gelişmiş bir uygulama sunuyor. Quick Translator, Rusça’dan Slovakça’ya kadar 20’den fazla dil içerirken, çizgi romandan bilgisayar monitörüne kadar her türlü yüzeydeki yazıları algılayabiliyor. Uygulama ‘sözcük’, ‘çizgi’ ve ‘paragraf’ seçenekleriyle metinleri yakalıyor. Dikkatli bir şekilde, sarsmanda belli paragraf, sözcük veya cümleye odaklanmanız gerekiyor. Uygulamadaki sorun da burada yatıyor diyebilirim. Metinleri sadece ‘çizgi’ seçeneğiyle birer cümle halinde düzgün yakalamayı başarabildim. Buna rağmen istenilen sonuçlar alındığını söyleyemem. Kameranın metinleri çok daha başarılı algılayabilmesi ve çevirisinin güçlenmesi için üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini düşünüyorum.
EKRAN Optimus G’nin en beğendiğim özelliklerinden biri görüntü kalitesi. Yaklaşık 12 cm genişliğindeki, IPS + LCD kapasitif dokunmatik ekran, 16 milyon renk ile son derece canlı bir görüntü sunuyor. Sıvı kristal ekranlar için geliştirilen en iyi teknoloji olduğu kabul edilen In Plane Switching, LCD ekranın her açıdan tüm renkleri çok canlı ve parlak yansıtmasını sağlıyor.
iPhone 5’te kullanılan ve dokunmatik sensörleri LCD ekrana bağlayarak telefonun incelmesini sağlayan teknolojinin bir benzeri olarak, LG, dokunmatik ekranlarda yer alan standart katmanları çıkararak, LCD paneline ‘dijitalleştirici’ katmanlar entegre etti. LG böylece, daha canlı renkler ve çok daha hızlı bir dokunmatik ekran tecrübesi elde edildiğini belirtti. Bu noktada LG’nin istediği sonucu almış olduğunu söylemem gerekir.
Optimus G, 1280x768 piksel ekran çözünürlüğü ve 318 ppi (inç başına piksel) ile video izlerken, fotoğraf galerisinde gezinirken veya oyun oynarken kullanıcıları tatmin edecek bir HD görüntü sunuyor.
Optimus G, inç başına piksel yoğunluğunda iPhone kadar güçlü olmadığı ve Samsung modellerindeki gibi AMOLED ekran tercih etmediği için çözünürlükte biraz geri kalabiliyor. Ancak LCD kalitesi göz ardı edilemeyecek kadar başarılı ve diğer modellerin ardından bu telefonu eline alacak tüketiciler görüntü kalitesinden kesinlikle memnun kalacak.
KAMERA Optimus G, birçok telefondan daha güçlü bir merceğe sahip olduğunu iddia eden 13 megapiksellik kamerasıyla karşımıza çıkıyor. Peki ne kadar başarılı? Açıkçası beklendiği kadar değil. Yüz tanıma özelliği, görüntü sabitleme, Yüksek Dinamik Alan (HDR) gibi fonksiyonları bulunan kamera, birçok fotoğraf editleme ayarı da sunuyor. Parlalık, çözünürlük, görüntü modu ayararının yanı sıra, BlackBerry Z10’da gördüğümüz ‘Time Shift’ benzeri bir fonksiyon da mevcut.
Optimus G, ana ekrandaki ve diğer pencerelerdeki uygulamalarını kolayca düzenlemenizi sağlayan basit özellikle sunuyor. Eğer bir uygulamanın üzerine parmağınız basılı tutarsanız, kare desen halinde çizgi çekilmiş ekranda uygulama ikonunu kolayca istediğiniz yere taşıyabilir ve ikon fotoğrafını sağ üst köşede beliren kalem sembolüne tıklayarak size sunulan seçeneklerden biriyle değiştirebilirsiniz.
Adres defterinizi, birçok akıllı telefon modelinde olduğu gibi çok sayıda kaynaktan derleyebiliyorsunuz. Bunlar arasında Gmail, Facebook, Twitter vs. var. Yeni bir hesaba senkronize olduğunuz zaman o hesaptaki bilgilerin adres defterine aktarılıp aktarılmayacağına karar verebiliyorsunuz. Adres defterinde gizlediğiniz bağlantılar, arama yaptığınızda beliriyor.
Optimus G’deki ‘zaman yakalamalı çekim’ özelliği, bir fotoğrafı kısa bir film gibi çekmenizi, ardından en iyi beş pozdan birini tercih etmenizi sağlıyor. Kısaca, kapalı çıkan gözler Optimus G ile sorun olmayacak.
BOYUTLAR 4.7 inç (11.9 cm) ekran genişliğine sahip olan Optimus G, 131.9x 68.9x8.5 mm boyutlarında. Telefonun ağırlığı ise sadece 145 gr. Corning Gorilla Glass 2 korumasına sahip olan Optimus G’ni düşmelere karşı yeterince dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Yine de, cam ekranını bir yerlere çarpmamak konusunda her zaman dikkatli olmanızda yarar var.
TUŞLAR Optimus G’nin tuş dağılımı, Samsung kullanıcılarının alışkın olduğu bir düzene sahip. Açma kapana tuşu ekranın sağında yukarıda yer alıyor. Ses açma-azaltma tuşu ise sol hizasında bulunuyor. 3.5 mm’lik standart kulaklık girişi telefonun ekranın üzerinde, şarj ve veri transferi yapılacak micro USB bağlantısı ise aşağıda konumlanmış. Ses açma-azaltma tuşlarının altında, micro SIM kartınının yuvası bulunuyor. HTC ve iPhone modellerinde olduğu gibi, bir iğne veya Optimus G’nin kutusundan çıkacak anahtarıyla bu yuvayı kolaylıkla açabilirsiniz. Bu işlemin iPhone kadar zahmetli olmadığına emin olabilirsiniz. Arka panelin vidalı olması, bataryanın değiştirilemeyeceği anlamına geldiği gibi (açmaya çalışmak çok büyük bir hata olur) telefonun micro USB girişin de olmadığını belirtiyor. Bu eksiklik tüketiciler için ufak bir hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak 32 GB dahili bellek ile sunulan Optimus G (25 B’ı kullanılabiliyor) tüketicilerin kullanımı için ideal bir kapasite sunuyor. Optimus G’nin ön paneline 1.3 megapiksel, arka panelinde 13 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor.
Kameranın neden çok başarılı olmadığına gelince, bunu kapalı alanlarda fark ediyorsunuz. Işık kaynağı çekeceğiniz görüntünün arkasında mevcutsa, özellikle açık alanda çok iyi pozlar elde ediyorsunuz. Ancak ışık kaynaklarının artması fotoğrafı bulanıklaştırabileceği gibi, kapalı alanda bir Galaxy S3, iPhone 5 veya Nokia Lumia 920 kadar iyi ışık yakalayamıyorsunuz. Ancak genel olarak kameranın iyi kareler yakalamak için başarılı olduğunu söylemek gerekir.
OPTIMUS G - iPHONE 5 KARŞILAŞTIRMASI
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
Optimus G ile çekilen fotoğraf.
iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.