Ölmekte olan 9 dünya harikası
Doğal ve tarihi birçok turistik site, özellikle yoğun turist ziyareti nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Buna küresel ısınma vb. etkenlerin de eklenmesiyle gezegenimiz çok önemli kayıplar vermek üzere. İşte belki de yakında olmayacak 9 dünya h
Çin Seddi: 2 bin kilometrelik bir alanı kaplayan bu dünya mirası, erozyon ve insanların verdikleri zararlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Seddin yüzde 30'luk bölümünün büyük zarar gördüğü belirtiliyor.
Dünyanın en büyük resif sistemi olan Büyük Set Resifi'nin iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle 2050'de yok olacağı tahmin ediliyor.
Kamboçya'daki tarihi Angkor Wat bölgesi, artan turist ilgisi nedeniyle zor günler yaşıyor. Turistlere sınırlama getirilmezse bu bölge de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Vatikan'daki Sistin Şapeli'nin tavanı Michelangelo'nun birbirinden müthiş eserlerini taşıyor. Ancak şapele çok sayıda turist alınması nedeniyle eserler yıpranmaya başladı. Bu nedenle yeni bir havalandırma sistemi şapele entegre edildi.
İspanya'nın kuzey kesiminde paleolitik çağlardan kalma bir mağara olan Altamira, tarih öncesinden kalma duvar resimleriyle ünlü. Ancak bu mağara artan turist sayısı nedeniyle zor günler yaşıyor. 20 bin yıllık resimlerin zarar gördüğü belirtiliyor. Bu nedenle İspanya hükümeti, mağarayı kamunun ziyaretine kapatmıştı. Yenilemenin ardından mağara geçen yıl yeniden ziyarete açıldı. Ancak ziyaretçi sayısı ve ziyaret sayısı kısıtlandı. Ayrıca mağaraya artık sadece özel elbiselerle girilebiliyor.
Kenya'nın en geniş rezerve bölgesi olan Masai Mara, doğal yaşam ve vahşi kedi türleriyle ünlü bir bölge. Turist sayısının artmasıyla bölgedeki vahşi yaşam önemli bir zarar gördü. Ziyaretçi sayısı kısıtlanarak buradaki yaşamın korunmasına çalışılıyor.
Geçen Nisan ayında Mısır firavunun Tutankamon'un tombu ziyarete kapandı. Turistlerin nefes alış verişleri dahi tomba zarar verdi. İspanya'da tombun bir replikası yapıldı ve bundan sonra sadece replika ziyaret edilebilecek.
Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan'ın Agra'da yaptırdığı Tac Mahal'de Şah Cihan'ın gözde eşinin mozolesi bulunuyor. Her yıl 4 milyon turist tarafından ziyaret edilen Tac Mahal zarar görmeye başladı. Ayrıca yakındaki Yamuna Nehri'nde su düzeyinin yükselmesi nedeniyle yapının tahta bölümleri zarar gördü.
Koruma listesinde olmasına rağmen turizm nedeniyle Machu Picchu yok olma tehlikesi altında. Kalabalık turist kafileleri bu dünya mirasına zarar veriyor.