Hangi ülkelerde nükleer santral var?
Nükleer santrallerin ülkemizde kurulması son günlerde kamuoyunda gündem konusu. Peki hangi ülkeler bu tür santrallere sahip? Sizin için derledik.
Belçika'da 7 adet nükleer santral bulunuyor ve bu santraller, ülkenin toplam enerji ihtiyacının yüzde 55'ini karşılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde 104 adet nükleer reaktör bulunuyor ve bu reaktörler enerji ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor.
Arjantin'de sadece 2 adet nükleer reaktör olmasına rağmen, enerji ihtiyacının yaklaşık yüzdesi bu santrallerden karşılanıyor.
Bulgaristan diğer ülkelerle karşılaştırıldığı ilginç bir öneme sahip. Zira 2 nükleer reaktör, Bulgaristan'ın enerji ihtiyacının yüzde 35'ini karşılamayı bir şekilde başarıyor.
Çin, nükleer enerjiye pek sıcak bakmıyor. Ülkede 11 nükleer santral var lakin bu santraller, enerji ihtiyacının sadece yüzde 2'sini karşılıyor.
Alman siyasetçiler, nükleer santrallerin kapanacağını söylese de, ülke de 11 reaktör var ve enerji ihtiyacının hemen hemen yüzde 30'unu karşılıyorlar.
Kanada'da 18 nükleer reaktör mevcut. Güneş enerjisinden pek fazla yarar elde edemeyen ülkenin, enerji ihtiyacını yüzde 14.80 düzeyinde nükleer reaktörlerden ediniliyor.
Finlandiya'da güneş enerjisinden pek fazla yararlanamayan ülkelerden. Halkı için üstün bir refah düzeyi olan İskandinav ülkesinde, 4 adet reaktör mevcut ve bu reaktörlerin halkın ihtiyacının yüzde 30'unu karşılıyor.
İngiltere'de 19 nükleer enerji reaktörü bulunurken, bu reaktörlerin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor.
Rusya'da 31 adet nükleer enerji reaktörü var. Lakin büyük nüfüsu ve geniş toprakları nedeniyle yüzde 16,86'lık bir değer elde edilebiliyor.
Japonya da, Almanya gibi birkaç yıl içerisinde nükleer enerjiden vazgeçeceğini açıklayan ülkelerden biri. Ne var ki Japonya'da 55 adet nükleer reaktör, elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini sağlıyor.
Japonya da, Almanya gibi birkaç yıl içerisinde nükleer enerjiden vazgeçeceğini açıklayan ülkelerden biri. Ne var ki Japonya'da 55 adet nükleer reaktör, elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini sağlıyor.
Slovakya, nükleer enerji tüketimi açısından çarpıcı bir niteliğe sahip. 4 nükleer enerji santrali, ülkenin yüzde 55'lik enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor ve artıyor.
Ukrayna da nükleer reaktörlere bel bağlayan ülkeler arasında. 15 farklı nükleer reaktörden, toplam enerji ihtiyacının yüzde 45'i sağlanıyor.
Pakistan'da sadece iki nükleer enerji santrali var. Pakistan'ın nüfusu düşünüldüğünde; bu toplam enerjinin sadece yüzde 2'sini karşılamak için yeterli oluyor.
Nükleer reaktörler, zincirleme çekirdek tepkimesinin başlatılıp sürekli ve denetimli bir şekilde düzenleyen cihazlar konumunda. Nükleer santraller, füzyon kullanıp, enerjiyi elektriğe dönüşmesi için yönlendiriyorlar. Dünya çapında 1500'e yakın nükleer enerji santrali bulunuyor. Söz konusu santrallerde genelde uranyum kullanılıyor ancak uzmanların elinde bu santraller tamamiyle zararsızdır.