Nokia 3310'lar, Samsung E250'ler dönüşüyor! [Canım yılan oyunu]

Bu yıl çok sayıda ki eski cep telefonları resmen e-atık olacak. Eski Nokia cep telefonları tekrar dönüştürülüp yeni cihazlarda kullanılmak için parçalanacak. İşte hatıralarınızı depreştirecek detaylar.

Nokia 3310'lar, Samsung E250'ler dönüşüyor! [Canım yılan oyunu]

Cep telefonları, dünya çapında sahip olunan yaklaşık 16 milyar cihazla endüstriyel dünyanın çoğu yerinde bulunuyor. Çoğunu eski Nokia telefonlarının oluşturduğu bu cihazların, yaklaşık üçte birinin yıl sonu hizmet dışı bırakılması bekleniyor. Bu büyük geri dönüşüm bazı çevrelerde endişeleri de beraberinde getirecek.

Nokia 3310'lar, Samsung E250'ler dönüşecek

Uzmanlar, 2022'de yaklaşık 5,3 milyar cep telefonunun hizmet dışı kalmasını bekliyor. Bu üst üste yığılmış (her cihazın yaklaşık 9 mm kalınlığında olduğu varsayılırsa), atılan cep telefonları, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 120 kat daha büyük olacak.

Altın, gümüş, bakır ve paladyum gibi değerli materyaller içermesine rağmen uzmanlar, emekliye ayrılan telefonların çoğunun çöplerde veya dolaplarda unutulduğuna inanıyor. İlginçtir ki, cep telefonları tüketiciler tarafından en yaygın olarak saklanan küçük elektrikli ve elektronik ekipmanı (EEE) arasında dördüncü sırada yer alıyor.

Altı ülkedeki 8.775 Avrupa hanesinde Haziran ve Eylül 2022 arasında gerçekleştirilen anketlere göre, ortalama bir hanede telefon ve tablet gibi teknolojik aletlerin yanı sıra ekmek kızartma makinesi ve saç kurutma makinesi gibi cihazlar da dahil olmak üzere 74 farklı ürün bulunuyor. Ortalama olarak 13'ü saklanmış olarak kabul edilmiş.

Avrupa'da en çok biriktirilen beş farklı elektronik cihaz şöyle:

  • Küçük tüketici elektroniği ve aksesuarları (örn. kulaklıklar, uzaktan kumandalar)
  • Küçük ev gereçleri (örneğin saatler, ütüler,)
  • Küçük bilgi teknolojisi ekipmanları (örn. harici sabit sürücüler, yönlendiriciler, klavyeler, fareler)
  • Mobil ve akıllı telefonlar
  • Yiyecek hazırlama için küçük ekipman (örneğin tost makineleri, yiyecek işleme ve ızgaralar)

Ankete katılanların çoğunluğu (yüzde 46), gelecekte tekrar kullanabileceklerine inandıkları için cihazlara bağlı kaldıklarını söylemiş. Diğerleri (yüzde 15) ise saklanmış ürünleri satmayı veya başkasına vermeyi düşündüklerini söylemiş. Yüzde 13'ü eşyaların manevi değeri olduğunu veya gelecekte bir değere sahip olabileceğini bildirmiş. Ankete katılanların yüzde yedisi eski eşyaları nasıl atacaklarını bilmediklerini de ifade etmiş.