Nesnelerin İnterneti Zirvesi'nde neler konuşuldu?

Cisco ve Intel ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Nesnelerin İnterneti Zirvesi sona erdi.

Nesnelerin İnterneti Zirvesi'nde neler konuşuldu?

Sanayi Devrimi’nden bu yana, dünyanın en hızlı dönüştüğü dijital çağa doğru yol alırken, teknolojide ciddi bir kırılma noktasına gelindi. Şirketlerin, şehirlerin ve ükelerin yaşanan bu değişime uyum sağlamaya çalıştığı bu süreçte Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Türkiye’de dijitalleşme süreci ve Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile ilgili bilgi verdi. Yeni internet çağında ülkelerin ve şirketlerin yürütmesi gereken stratejiler ve atılması gereken adımları da masaya yatıran Kıvılcım ve Aydın,benzersiz fırsatlar yaratacak yeni dönemin avantajlarından faydalanmak için Türkiye’de etkin bir ekosistem kurulması gerekliliğinin altını çizdi.

1443618398_1443614967ciscotrkiyegenelmdrcenkkvlcminteltrkiyegenelmdrburakaydn.jpg

Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, konuşmasında yeni dijital çağın getireceği olağanüstü fırsatlardan faydalanabilmek için Türkiye’de, şehirlerin, sektörlerin ve şirketlerin dijitalleşmesi ve dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kıvılcım, “Bizim “Herşeyin İnterneti” adını verdiğimiz internetin gelecek neslinin temeli olan “Nesnelerin İnterneti “ ile yeni “Dijital Çağa” doğru yol alıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Nesnelerin İnterneti uygulamaları ve devamında Her Şeyin İnterneti,dünya çapındaki işletmeler ve hükümetler için 19 trilyon dolarlık fırsat sunuyor. Türkiye’de ise Her şeyin İnterneti’nin özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar; kamu sektöründe ise yaklaşık 23 milyar dolar değer yaratmasını bekliyoruz” dedi.

Nesnelerin İnterneti uygulamalarının sağlık, finans, turizm, lojistik, üretim, kamu hizmetleri gibi alanlarda verimliliği artıracağına dikkat çeken Kıvılcım, “İyi oluşturulmuş bir dijital strateji ile Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası artabilir, maliyetlerini azaltabilir ve yeni iş alanları yaratılarak, devletin sunduğu hizmetlerin daha geniş alanlara ulaştırılması sağlanabilir. Eğitim ve teknoloji alanında daha fazla fırsat yaratılması ve girişimcilerimizin dünyayı şekillendirecek projeler üretmesi mümkün olabilir. Biliyoruz ki sürdürülebilir ve sağlam bir dijitalleşme stratejisi Türkiye’yi global arenada daha rekabetçi bir ülke haline getirecek” diye konuştu.

1443618423_1443615064nesnelerinnternetizirvesi.jpg

Geliştirdikleri projelerle Türkiye’de yerel iş ortakları ile yenilikçi çözümler geliştirdiklerini vurgulayan Kıvılcım, Networking Academy ve Cisco Learning programları ile her yaştan vatandaşı Her şeyin İnterneti, Siber- Güvenlik ve ağ teknolojileri gibi en son teknolojiler ve uygulamalarla ilgili eğittiklerini sözlerine ekledi.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ise teknoloji dünyasında yeni bir kırılma noktası yaşadığımızın altını çizerek adeta bir tsunami etkisi yaratacak olan Nesnelerin İnterneti dalgasının tüm sektörler için yepyeni fırsatlar taşıdığını belirtti. Günlük hayatlarımızı değişime uğratacak, şirketlerin iş yapış modellerini değiştirecek,sağlıktan eğitime, otomotivden tüketici elektroniğine, inşaattan perakendeciliğe tüm sektörleri etkisi altına alacak olan bu dalgayı kaçırmamamız gerektiğine dikkat çeken Aydın şunları söyledi: “Akıllı nesnelerin sayısı şu an itibariyle dünya nüfusunu geçmiş durumda ve daha yolun başındayız. Bu şu anlama geliyor; tüm ülkeler aynı koşullarda yarışa başladı ve Türkiye için fırsat kapısı şu an hala açık. 19 trilyon dolarlık giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti pazarından pay almak, fırsatları kaçırmamak için Türkiye’den de milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarmamız gerekiyor.”

15 ülkenin arasından sıyrılarak 2014 yılında İstanbul’da açılan Intel Ar-Ge Merkezi’nin odak alanını da Nesnelerin İnterneti olarak belirlediklerini aktaran Aydın “Türkiye’nin bu devrimin gerisinde kalmaması, bir adım öne geçmesi, bu değişime yön vermesi için özel sektör, kamu ve üniversitelerle işbirliği yaparak pek çok proje gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge merkezimiz açılmasından bu yana 4. Uluslararası patent başvurusunu da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi, 7 başvurunun da yolda olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Intel olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Nesnelerin İnterneti devrimine liderlik ettiklerini belirten Aydın, Türkiye’de Nesnelerin İnterneti ekosistemi oluşturmak, bu konuyu iş dünyasının gündemine taşıyabilmek adına çalışmalar yürüttüklerini, Türkiye’de ilk defa düzenlenen Nesnelerin İnterneti Zirvesi’nin de katılımcıların tamamının bu alandaki uzmanlığı nedeniyle önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını sözlerine ekledi.