NASA şimdi de uçaklara el attı
ATAG'a göre, hava yolculuğu, 2019'da dünya çapında 915 milyon ton CO2 üreten, ulaşım sektöründe küresel ısınmaya en büyük katkıda bulunanlardan biri olmaya devam ediyor.
Daha sürdürülebilir bir uçuş çağını başlatmak için NASA Perşembe günü yaptığı açıklamada, "2030'larda havalimanlarında yolcuların görebileceği yeni nesil düşük emisyonlu, tek koridorlu uçakları şekillendirmek için gereken teknolojileri geliştirmek için ortaklar aradığını” duyurdu.
NASA, yeni Ortaklık Teklifleri Duyurusu programının bir parçası olarak büyük ölçekli göstericilerin tasarımını, inşasını, test edilmesini ve uçmasını finanse etmek istiyor. Ajans, özellikle, "havacılıktan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmayı ve yüksek talep gören uçak tasarımı alanında - tek koridorlu ticari uçaklarda - ABD'nin rekabet gücünü sağlamayı" hedefliyor.
NASA şimdi de uçaklara el attı
NASA'nın Havacılık Araştırma Misyonu Müdürlüğü yardımcı yöneticisi Bob Pearce, "Önümüzdeki yıllarda küresel hava hareketliliği istikrarlı bir hızla büyümeye devam edecek ve tek koridorlu uçaklar bu yolcu trafiğinin çoğunu taşımaya devam edecek" dedi. "Endüstri ile birlikte çalışan NASA, ABD havacılık endüstrisinin sürekli küresel liderliğini teşvik ederken agresif çevresel hedeflerimizi karşılamak için bu fırsatı değerlendirmeyi amaçlıyor.”
Bu çaba, Beyaz Saray'ın 2050 yılına kadar havacılık emisyonlarını karbon nötr hale getirmeyi hedefleyen ABD Havacılık İklim Eylem Planı'nın bir parçası olarak geliyor. Bu süreye ulaşılmasına yardımcı olmak için NASA, alınan derslerin 2030'larda gelecek yeni nesil tek koridorlu uçaklara uygulanabilmesi için bu göstericileri on yılın sonuna kadar hazır hale getirmeyi planlıyor. NASA, önümüzdeki yılın başlarında en az bir endüstri ortağı seçmeyi, onlara finansman ve Edwards, California'daki Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi'ndeki NASA tesislerine erişim sağlamayı planlıyor.