Muhtemelen size zarar verebileceğinin farkında olmadan kullandığınız 9 şey
2. Çiftlik Somonu: "Balık Yağııııııı, OMEGAAA" çılgınlığının ve sağlıklı beslenmenin en trend besini olan somon taa Norveç'ten gelmiş de olsa çiftlikte yetişmiş ise sandığınız kadar masum olmayabilir.Somon balığının yağlı eti bu balığın meşhur sağlıklı yağ asitlerini barındırması kadar çevresel kimyasalları da depolamasına neden oluyor. Bu nedenle de Amerika Çevre Koruma Dairesi(EPA)'nın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre çiftlik somonlarının kıyılarda yetişmesi, daha çok kimyasala maruz kalması ve daha hareketsiz olması nedeni ile vahşi somonlara göre çok daha yüksek oranlarda,PBC grubu dahil, 13 farklı toksin barındırıyorlar.
2. Çiftlik Somonu: "Balık Yağııııııı, OMEGAAA" çılgınlığının ve sağlıklı beslenmenin en trend besini olan somon taa Norveç'ten gelmiş de olsa çiftlikte yetişmiş ise sandığınız kadar masum olmayabilir. Somon balığının yağlı eti bu balığın meşhur sağlıklı yağ asitlerini barındırması kadar çevresel kimyasalları da depolamasına neden oluyor. Bu nedenle de Amerika Çevre Koruma Dairesi(EPA)'nın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre çiftlik somonlarının kıyılarda yetişmesi, daha çok kimyasala maruz kalması ve daha hareketsiz olması nedeni ile vahşi somonlara göre çok daha yüksek oranlarda,PBC grubu dahil, 13 farklı toksin barındırıyorlar.
3. Oda Spreyi: Güzel koku, tuvaletten sonra ardımızda iz bırakmamak, misafire ev temiz havası vermek, yemek kokusunu örtmek gibi ulvi amaçlarla kullandığımız spreylerden kullanmayan? Malesef onlar da güzel kokuları kadar masum değillermiş... Güzel kokunun kaynağı doğal kokunun konsantresi olmadığından, kimyasal olarak taklit edilmiş esanslardan oluşan bu sprey şişelerinde yatan tehlike koku kalıcılığını arttırmak için kullanılan fitalatlar.
4. Muskat: Yeni nesil gurmelerin favori yemek eklentisi olan bu minik hindistan cevizini aroma katmak için kullandığınızda bir zararı yok ama dozunu kaçırmamak şartıyla. Çünkü muskat miristisin adı verilen bir kimyasal içerir ve bu kimyasal orta dozda alkol zehirlenmesine benzer halisülasyonlar, kas kontrolü kaybı, uyuşukluk ya da aşırı zindelik arasında gidip gelme gibi belirtilere neden olurken; yüksek dozlarda komaya kadar uzanabilen tehlikeleri vardır.
5. Acı Biber:İflah olmaz bir kebap severseniz ya da acı biber turşusunu kavanozu ile tüketmeyi seviyorsanız bir daha düşünün. Çünkü ona bu açılığını veren kapsaisin metabolizmayı hızlandırma gibi faydaları olsa da yüksek miktarlarda tüketildiğinde zararlı olabilir.
6. Zambak:Muhtemelen size gelen çicekleri yemiyorsunuzdur, ancak evcil hayvanınız ya da küçük çocuklar bu kurala uymayabilir. Zambakgiller ailesinin büyük kısmı likorin alkaloidleri adı verilen kimyasalları içeriyor ve bu nedenle oldukça toksik. Protein sentezini inhibe eden bu kimyasal çeşitli tıbbi araştırmalar için oldukça değerli olsa da sindirim yolu ile alınması halinde kusma, koma hatta ölüme götürebilen zararlar verebiliyor. O yüzden siz siz olun size gelen çiçekleri yemeyin, yedirmeyin.
7. Ruj:Çağlar boyu makyajın vazgeçilmezi olan ruj da malesef masum olmayanlardan. FDA'in yaptığı araştırmaya göre (evet bizim sağlık, bilim dairelerimiz anca saçma sapan işlerle uğraşsın biz de milletin istatistiğini paylaşmak zorunda kalalım) piyasada bulunan birçok markanın rujlarında kurşun bulunduğunu açıklayarak şaşkınlık yarattı. Malesef kurşun uzun vadede birçok deri, beyin ve bağışıklık sistemi problemine yol açarken aynı zamanda gebelik ve doğum sonrası birçok probleme yol açabiliyor. Üstelik de vücutta birikiyor.
1. Oje: Tırnak sanatı, süslemeler, incik, boncuk derken oje'siz gezmeyen bir dünya kadınımız var. Peki oje gerçekten güvenilir mi? Piyasada kullandığımız bir çok oje toksik üçlü adı verilen toluen, dibütil ftalat ve formaldehit kimyasallarını içeriyor. Toluen ojenin daha pürüzsüz sürülebilmesi için uçucu bir çözücü, dibütil fitalat (DBP) ojenin tırnak yüzeyindeki tutuculuğunu arttırıcı ve formaldehit de ojenin kalıcılığını arttırmak için kullanılıyor. Bu üç kimyasal da hem kısa hem uzun vadede zehirleyici etkilere sahip, geçmeyen alerjiler ve astım, doğumsal anomaliler, çeşitli gelişim problemleri ile ilişkilendirilen oje kullanımının oldukça zararlı sonuçları olabilir.