Modern kopya çekme yöntemleri
İçi tamamen boş olan tükenmez kalem, notlarla doldurulmuş. Deneyimli bir öğretmen olan Lea Hi, günümüz öğrencilerini "son derece yaratıcı" bulduğunu söylüyor ve kopya çekmelerine yardım edecek çeşitli mobil aygıtlar, görünmez kulaklıklar ve farklı elektronik cihazlar kullandıklarına şahit olduğunu dile getiriyor.
İçi tamamen boş olan tükenmez kalem, notlarla doldurulmuş. Deneyimli bir öğretmen olan Lea Hi, günümüz öğrencilerini "son derece yaratıcı" bulduğunu söylüyor ve kopya çekmelerine yardım edecek çeşitli mobil aygıtlar, görünmez kulaklıklar ve farklı elektronik cihazlar kullandıklarına şahit olduğunu dile getiriyor.
Geçtiğimiz hafta, Tayland'da 3000 öğrencinin katıldığı bir sınavda, gözetmenler kopya çekmek için kullanılan komplike cihazları fark edince sınav tekrar edildi. Rangsit Üniversitesi'nin rektörü Arthit Ourairat, pazar akşamı kopya çekmek için kullanılan cihazların resimlerini Facebook hesabından paylaştı.
Üç öğrenci, çerçevelerine kablosuz kameralar yerleştirilmiş gözlükler kullanarak soruların resmini isimleri henüz açıklanmayan kişilere gönderdi ve cevaplar akıllı saatlerine iletildi.
Yüksek teknoloji ürünü bu gözlükleri kullanarak kopya çekmeye çalışırken yakalanan öğrenciler, üniversite tarafından mimlendi.
İşte el konulan saatlerden bazıları... Arthit, bu üç öğrencinin ekipmanlar ve cevaplar için kişi başı 23 bin dolar harcamış olduklarını belirtti.
Ancak, Quora'daki itiraflar kopyalarının çoğunun daha basit ve eski yöntemlere dayandığını ortaya koyuyor. Devatrisha Purkayastha ismindeki öğrenci, bir seferinde uyanık bir sınıf arkadaşının tahtaya gizlice bazı simgeler çizdiğini ve diğerlerinin de bunu kullanarak kopya çektiklerini itiraf ediyor: "Bir bilgisayar sınavında, Microsoft Office'te bulunan simgeleri çizmemiz gerektiği söylenmişti ve kontroller çok sıkıydı. Bir arkadaşımın aklına şöyle bir fikir geldi: Zor olduğunu düşündüğümüz simgeleri tahtanın bir köşesine çizdi, her şey apaçık ortadaydı. Ancak hiçbir öğretmen durumu çakmadı."
Cevapları hesap makinesi hafızasında saklayanlar...
Su şişesi ambalajlarının iç kısmına kopya yazanlar...
Mühendislik bölümünde asistan olarak görev yapmış olan yazılım öğrencisi olan Anthony Yeh ise öğrencilerin iade edilen kağıtlarında değişiklikler yaparak öğretmenleri aldatmaya çalıştıklarını fark ettiğini dile getirdi: "Sınav kağıtları iade edildikten sonra, kağıtları okuyan öğretmeni bir şeyi atlamış veya yanlış yorumlamış gibi göstermek için kağıtlarında değişiklik yapıyor ya da yeni şeyler ekliyorlar. Daha sonra da öğretmenlerine giderek puanlarının yükselmesi için kağıtlarının yeniden değerlendirilmesini istiyorlar. Bunu inandırıcı bir şekilde yapmak sanıldığı kadar zor değil, çünkü mühendislik sınavlarındaki cevaplar, karmaşık grafikler, matematik işlemleri ve düz yazıdan oluşuyor. Onları değerlendirmek oldukça zor olabiliyor ve okurken hata yapmak oldukça sık rastlanan bir durum."
Notların çıktısını alıp su şişesinin ambalajıymış gibi üzerine yapıştıran öğrencinin ise korkunç zekasını neden hile hurdaya harcadığını merak etmiyor değiliz...
Geleneksel yöntemlerin başında gelen bilek içi kopyaları...
Ve silgilerin üzerine yazılan cevaplar...
Açıkgöz bir öğrenci, yaralanmış gibi davranarak cevapları bileğindeki bandajın içine yazmış! Görünen o ki öğrenciler ders çalışma zahmetine girmeden yüksek notlar alabilmek adına yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlar. Ancak ne kadar yaratıcı yöntemler seçilirse seçilsin, öğretmenlerin gün geçtikçe kopya çekmenin modern yolları konusunda daha bilgili ve dikkatli davrandıklarını unutmamak gerek.
Hesap makinesinin arkasına yazılmış bu notları, çok çok yakından bakmadığınız sürece fark etmek neredeyse imkansız! Öğretmenler, sıklıkla hesap makinesinin arkasına yazdıkları notların ve ten rengi kulaklıkların yardımıyla kopya çeken öğrencilerle karşılaştıklarını belirtiyorlar.
Ultraviyole kalemler kopya yazmak için mükemmel bir yol, ancak elbette yazdıklarınızı okuyabilmek için bir cep feneriniz olması gerekiyor. Bu yüzden oldukça riskli ve ustalık gerektiren bir yöntem. Morgan Evans isimli bir eğitimci, su şişelerinin ambalajlarını çıkararak üzerine notlar yazdıktan sonra onları geri takan ve akıllı saat kullanarak kopya çeken öğrencilerle çok sık karşılaştığını belirtiyor.