Microsoft, Açık Akademi'nin başarısını kutladı!

Microsoft, Açık Akademi ile 5 yılda 1 milyon gence uygulama yazdıracak!

Microsoft, Açık Akademi'nin başarısını kutladı!

Microsoft Türkiye, girişimcilik ekosisteminin Türkiye’de yaygınlaşmasına öncülük etme amacıyla herkese açık, ücretsiz bir uygulama geliştirme okulu olarak kurguladığı Açık Akademi’nin hedefinin 5 yılda 1 milyon gence ulaşmak olduğunu açıkladı.

Microsoft Türkiye, bilişimde ilerlemenin ilk koşulunun özgün yazılımlar ve üretken yazılımcılar olduğuna dair inançla çalışmaya devam ediyor. Bu düşüncenin bir uzantısı olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen Açık Akademi projesinin yeni dönem hedefi 5 yıl içinde 1 milyon kişiye ulaşmak olarak belirlendi.

1379415601_microsoftlogo.jpg

Türkiye’nin ilk ve tek herkese açık, ücretsiz uygulama geliştirme yazılım okulu olan Açık Akademi, ilk günden itibaren yoğun bir ilgiyle karşılandı ve 120 binden fazla öğrenciye ulaştı. Yeni duyurulan “Açık Akademi Genç Yazılımcı Programı” çerçevesinde, Açık Akademi’nin lise ve dengi okullarda bir yıl içinde 8 bin yeni öğrenciye ulaşması hedefleniyor. Eğitim programlarında görev alacak 1.000’e yakın öğretmenin eğitimini de Microsoft Türkiye üstlenecek.

Hedef 5 Yılda 1 Milyon Öğrenciye Ulaşmak

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Açık Akademi’nin yeni dönemine dair yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Türkiye, dünyanın en dinamik ve genç nüfusuna sahip ülkelerinden biri. Avrupa’nın 3. büyük mobil ülkesiyiz. Yaklaşık 35 milyon internet kullanıcımız var. Sosyal medyayı en hızlı benimseyen ve yaşamının parçası haline getiren ülkelerden biri olduk. Buna rağmen Türkiye’nin 2 trilyon 570 milyar avroluk dünya bilişim pazarındaki payı yalnızca binde 8. Uygulama pazarı rakamları içerisinde de Türkiye olması gereken yerin çok gerisinde. Bu nedenle, Türkiye’deki yerel kültürün ve pratik zekanın beraberinde getirdiği yüksek girişimcilik potansiyelinin önünde bir engel olarak gördüğümüz teknik birikime dair boşluğu doldurmak istedik. Açık Akademi ile milyarlarca dolarlık bu dev pazardan daha fazla pay alabilmek için ülkemizin ihtiyaç duyduğu uygulama geliştirici sayısını artırmayı ve gençlerimizin istihdamına destek olmayı amaçlıyoruz.”

1379416466_wp20130917004.jpg

İlk yılın sonunda 120 binden fazla öğrencinin Açık Akademi’ye kaydını yaptırdığı bilgisini paylaşan Tamer Özmen, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğitim, bilişim, istihdam ve ekonomi konularının tamamını kapsayan geniş bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olan Açık Akademi’yi mezun olanlar arasından ‘yeni Bill Gates’ler çıkarabilmek’ hedefiyle hayata geçirmiştik. Bugün 120 bin öğrenci ve 2 bin 600 Açık Akademi mezunu, edindiği bilgi birikimiyle bilişim dünyasının getirdiği fırsatları çok daha yakından takip ediyor. Bilişim sektörü, artık mobil uygulamalarda ve bulut bilişimde büyüyor. 2011 yılında 17.5 milyar dolar olan mobil uygulama pazarı, bugün bu rakamın 2-3 katı büyüklüğe ulaşmış durumda. Genel kullanıma hitap eden bulut hizmetlerinin 2017 yılına kadar 131 milyar dolarlık bir pazar oluşturması bekleniyor. Bu potansiyelden ülke olarak daha fazla pay almamız gerekiyor. Bundan sonraki hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon kişiyi Açık Akademi programının bir parçası yapmaktır.”

“Yazılım Dersleri İlkokul Müfredatına Girsin İstiyoruz”

Bu işe bir hayalle başladıklarını, ‘Türkiye’de bir kişi bile uygulama geliştirmeyi öğrense fark yaratır’ anlayışıyla yola çıktıklarını, gelinen noktada ise 120 bin kişiye ulaşmaktan dolayı gurur duyduklarını söyleyen Tamer Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

1379415780_dsc01770.jpg

“Türkiye’nin ilk ve tek ücretsiz uygulama eğitimi veren en büyük sanal kampüsü Açık Akademi, Microsoft Türkiye'nin kendi geliştirdiği ve tüm dünyada örnek gösterilen projelerden biri oldu, pek çok insanın hayatını değiştirdi. Mezunlarımız arasında Türkiye’nin pek çok yerinden, hatta yurtdışından kahramanlarımız var. Dünyaya baktığınızda da benzer bir eğilim görüyorsunuz. Dünya 18 yaşına gelmeden milyoner olan girişimcileri konuşuyor. İyi fikirler, daha ilk yılını doldurmadan milyonlarca dolarlık talepleri peşinden koşturuyor. Uygulama geliştirme ve yazılım dersleri İngiltere’de ve Estonya’da ilkokul müfredatına kadar girmiş durumda. Bizim de uzun vadeli hedefimiz, bugün açıkladığımız yeni programlarla lise seviyesine taşıdığımız uygulama geliştirme eğitimini ilkokullara kadar indirmektir. Biz de istiyoruz ki çocuklarımız klavye tutmaya başladıkları günden itibaren yazılım geliştirmeye ilgi duysun. İlkokulda da yazılım dersleri olsun, çocuklarımız dijital devrimi atlamasın.”

Dev Bir Pazarın Kapıları Türk Gençleri İçin Aralanıyor

İlk duyurusu 10 Ocak 2012’de yapılan Açık Akademi, Microsoft Türkiye’nin öncülüğünde, Garanti Bankası’nın katkılarıyla ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteğiyle kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirildi.

Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin yaygınlaşmasına öncülük etme amacıyla herkese açık, ücretsiz bir uygulama geliştirme okulu olarak kurgulanan Açık Akademi, katılımcılara yazılım geliştirme konusunda kendilerini geliştirebilecekleri ücretsiz bir platform sunuyor. Seviyeleri başarıyla tamamlayan öğrenciler, katılım belgesi almaya hak kazanıyor.

1379415902_mstraa-e1326177554832.jpg

Açık Akademi’de eğitim alanlar, Microsoft’un milyonlara hitap eden platformlarına yönelik uygulama ve yazılım geliştirebiliyor. Açık Akademi’den mezun olan kullanıcılar geliştirdikleri uygulamaları Windows Phone, Windows 8 ve Windows Azure uygulamalarının yer aldığı Marketplace platformları üzerinden satabilme imkânı buluyorlar.

Açık Akademi Eğitimleri 3 Yeni Programla Zenginleşecek

Geçtiğimiz dönemde düzenlenen eğitimlerin yanı sıra yarışmalar, seminerler, Açık Akademi TV konuşmaları, Açık Akademi 2.0 sosyal yapılanmasıyla büyüyen Açık Akademi, bu yıl 3 yeni programın eklenmesiyle daha da zenginleşecek.

Açık Akademi Genç Yazılımcı Programı: Bu program, Açık Akademi’nin kapılarını lise öğrencilerine açmak üzere kurgulandı. Öncelikli hedef önümüzdeki öğretim yılı içerisinde önce 1.000’e yakın öğretmenin uygulama geliştirme konusunda uzmanlaşmasını sağlamak ve ardından lise çağındaki öğrencilere Açık Akademi’nin çevrimiçi ve çevrimdışı programlarıyla uygulama geliştirme becerisi kazandırmak. Bu programda öğretmenlerin eğitimini Microsoft Türkiye karşılayacak.

Bu gelişme, ekonominin önemli itici güçlerinden birini oluşturan uygulama geliştirme konusundaki bilincin ve bilgi birikiminin toplumun geneline yayılması açısından büyük önem taşıyor. Program, öğrenciler ve öğretmenler arasında düzenlenecek eğitim odaklı uygulama yarışmalarını da kapsıyor. Böylece eğitimlerin ekonomik değere dönüşmesine destek olmak amaçlanıyor.

Üniversite İşbirliği Programı: Bu program kapsamında 12 şehir, 20 üniversiteden oluşan bir Açık Akademi turuna çıkılacak ve 100 bin öğrenciye ulaşılacak. Tur sırasında düzenlenecek ‘Hackathon’ adlı etkinlikler sayesinde uygulama geliştiricilere yüz yüze danışmanlık verilecek.

Açık Akademi Özel Girişimcilik Programı: Bu program uygulama geliştirme pazarında Türkiye’nin sesinin daha çok çıkması ve teknoloji üreten şirketlerin daha hızlı büyümesi için kurgulandı. Program kapsamında geçtiğimiz dönem Açık Akademi’de ön plana çıkan uygulamalar ve uygulama geliştiriciler, Bilgi Üniversitesi Next Academy programı katılımcılarıyla bir araya geldi ve uygulama pazarlama atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Böylece, Açık Akademi ile geliştirilen uygulamaların para kazanabilmesine katkı sağlamak amaçlandı. Next Academy Programı ile gerçekleştirilen bu işbirliği önümüzdeki dönemde de devam edecek.

1379416387_wp20130917007.jpg Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Canlı Yayınla Ankara üzerinden bağlandı.

Başarılı Geliştiriciler BizSpark ile Destekleniyor

Microsoft Türkiye, başarılı Açık Akademi mezunlarının girişimlerini büyütmek üzere BizSpark programından yararlanabileceğini de duyurdu. Program kapsamında 5 yaşından genç ve 250 bin doların altında geliri olan şirketler 3 yıl boyunca ücretsiz lisans desteğinden faydalanabilecek. Programa kayıt olan, koşulları yerine getiren ve şirket olarak başvuran katılımcılara 5 bin ile 150 bin dolar arasında değişen Microsoft yazılım lisansları ücretsiz olarak sunuluyor. Trendyol, Grupanya gibi girişimler daha önce Microsoft BizSpark programından faydalanan şirketler arasında yer alıyor.

BizSpark programına dahil olan şirketler, ücretsiz yazılım lisansı avantajının yanı sıra Microsoft’un sunduğu eğitim araçlarından faydalanabiliyorlar. Ayrıca Microsoft düzenlediği pazarlama eğitimleriyle mezunlarının ürünlerini yerel ve uluslararası pazarda daha hızlı yaygınlaştırmalarına destek oluyor.

Microsoft, ayrıca çok yakında program dahilinde olup belli bir performansın üzerinde büyüyen şirketlere BizSpark Plus programıyla 60 bin dolar değerinde 2 yılık Windows Azure bulut bilişim çözümlerini kullanma olanağı sağlayacağını duyurdu.