Kuzey Kore'nin takıntısını gösteren garip ve muazzam binaları
Kuzey Kore'nin garip, muazzam binalar hakkındaki takıntısını gösteren 26 fotoğraf haberimizde!
Dünyanın Kuzey Kore'ye yönelik tavrı, alay konusu ile hakiki korku arasında gidip gelen bir eğilim göstermektedir.
Nazi Almanya'sı ve Sovyetler Rusya gibi daha önceki diktatörlükler gibi Kuzey Kore de, bu duygu yelpazesini kendi mimarisi yoluyla somutlaştırma eğiliminde.
Ülkenin bir yandan da 1950'lerin Amerikalılarını hatırlatan pastel tonlara da merakı var. Ve diğer yandan gölgesi ile her yeri örten yüksek betonarme binalar mevcut.
Kuzey Kore'nin garip ve muazzam binalarını aşağıda ve sonraki sayfalarımızda inceleyebilirsiniz.
Başkent Pyongyang'a giren ziyaretçiler, Reunification Arch'ı geçiyor. Birleşmiş Kuzey ve Güney Kore'yi tutan iki kadın, üst düzey lider Kim Il Sung'un iki ülke için vizyonunu simgeliyor.
Ziyaretçiler hemen İşçi Partisi Anıtı'na geçiyor. Kore İşçi Partisi, Kore halkının tüm zaferlerinin organizatörü ve kılavuzu!
Downtown Pyongyang'ın siluetine, şu anda dünyanın en uzun terk edilmiş binası olan 105 katlı Ryugyong Hotel'i ekleniyor. 1992'den beri üzerinde herhangi bir iş yapılmadı.
Şehrin öbür tarafında, 558 fit uzunluğundaki Juche Kulesi, Taedong Nehri'nin üstünde yer alıyor.
Kuzey Kore'nin en etkileyici (ve korkutucu) mimarisinin bazıları, Manyongdae Çocuk Sarayı gibi şehir merkezinde yer alıyor. Bir annenin kucaklamasını taklit etmek için iki "kol" bulunuyor.
Orta Pyongyang'da, Kore Halk Ordusu, ülkenin lideri Kim Jong tarafından verilen adresler için bir hangar benzeri toplantı salonunda toplanıyor.
Ülkenin mimarisinin büyük bir kısmı, liderlerini onurlandırmak için yapılmış. 1972 ile 1994 yılları arasında liderlik eden kurucu Kim Il Sung ve 2011'de ölümüne kadar takip eden Kim Jong Il.
İki adamın portresi başkentin dört bir yanına asılmış. Burada bir şehir merkezindeki tren istasyonunun üzerinde göze çarpıyor.
Ve burada Halkın Büyük Toplantı Salonunda yer alıyorlar.
Bununla birlikte, Kuzey Kore'nin yeterince kendi elektriği yok ve bu yüzden gece tüm ülke zifir karanlığa bürünüyor. Ülkenin kurucusunun resmini aydınlatmak için ne kadar az elektrik var.
Bu binaları inşa etmek için uzun saatler çalışmaya zorlanan binlerce işçi olmadan mümkün olamaz.
Yaşam ve çalışma koşulları ise genellikle kötü.
Yakınında, Kore Savaşı sırasında Kore'nin emperyalist Amerikan kuvvetleri üzerindeki zaferini kutlayan Anavatan Kurtuluş Savaşı Müzesi var.
Orta Pyongyang'daki bir binada "Kim Il Sung ve Jomong Büyük Yoldaşları bizimle sonsuza dek birlikte olacak" yazıyor.
Açık hava propagandasını göz ardı edersek, Kuzey Koreli mimarinin gerçekten çok etkileyici yönleri var. Metro istasyonu konusunda dünyanın en süslü ülkeleri arasındadır.
Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde Kuzey Kore, Mayıs Day Stadyumu ile dünyanın en büyük spor alanına ev sahipliği yapıyor.
Stadyum 150.000 kişi kapasitelidir. Çoğunlukla, ülke tarihine saygı göstererek yıllık Toplu Oyunlar için kullanılır.
Günlük yaşamın sakinliğinin ortasında, insanlar Munsu Su Parkı'nda eğlenilecek vakit bulmayı da başarıyor.
Bilim, Kuzey Kore'de de büyük rol oynamaktadır. Örneğin Sci-Tech Kompleksi, bir atom şeklinde inşa edildi ve 2015 yılının başlarında başladı.
Kim Jong, bu merkezin "bilim ve teknolojinin lokomotifi vasıtasıyla zengin ve güçlü bir vatanın kurulmasını ilerletmesine" yardımcı olacağını umduğunu söyledi.
Yapısı, Kuzey Kore'nin inovasyonda küresel bir güç haline gelmek için kendi merkezi olarak kullanmak istediği Eski Bilim İnsanları Caddesi'ne katılıyor.
Bazı apartmanlar güneş panelleri kullanıyor.
Binaların çoğu cesur renk paletleri ve endüstriyel hissi ile dikkat çekiyor.
Ancak Wonsan Bebek Evi ve Yetimhanesi gibi diğerleri parlak pastel tercih ediyor.
Haziran 2015'te tamamlanan ev çeşitli katlara yayılmıştır. Mavileri ve sarıları, Kuzey Kore'nin peyzajına hakim olan betonun üzerinde keskin bir ferahlık içinde duruyorlar.
Ne olursa olsun parlak noktalar olsa da, çok uzakta olan siluet Kuzey Kore'nin güç takıntısını açıkça ortaya koyuyor.