Kimsenin bilmediği 9 ilginç Apple gerçeği!
İlk "Apple I" bilgisayarında kullanacakları parçaları alabilmek için, Steve Jobs, Volkswagen minibüsünü ve eski bir HP çalışanı olan Steve Wozniak ise Hawlett-Packard 65 marka bilimsel hesap makinesini satmışlardır.Bir hesap makinesinin sermaye elde edebilmek için satılması şaşırtıcı gelebilir ancak 1976 yılında bilimsel hesap makineleri günümüzün dizüstü bilgisayarları gibiydi ve HP-65 modeli piyasaya "dünyanın en küçük programlanabilir bilgisayarı" sloganıyla sürülmüştü.Hesap makinesinin o günkü satış fiyatının 795 dolar olduğunu düşünürsek, Wozniak 500 dolara satarak oldukça mütevazı bir fiyat istemişti. Alıcı ise muhtemelen, hesap makinesiyle birlikte bilgisayar tarihinin bir parçasını da satın aldığının farkında değildi.
İlk "Apple I" bilgisayarında kullanacakları parçaları alabilmek için, Steve Jobs, Volkswagen minibüsünü ve eski bir HP çalışanı olan Steve Wozniak ise Hawlett-Packard 65 marka bilimsel hesap makinesini satmışlardır. Bir hesap makinesinin sermaye elde edebilmek için satılması şaşırtıcı gelebilir ancak 1976 yılında bilimsel hesap makineleri günümüzün dizüstü bilgisayarları gibiydi ve HP-65 modeli piyasaya "dünyanın en küçük programlanabilir bilgisayarı" sloganıyla sürülmüştü. Hesap makinesinin o günkü satış fiyatının 795 dolar olduğunu düşünürsek, Wozniak 500 dolara satarak oldukça mütevazı bir fiyat istemişti. Alıcı ise muhtemelen, hesap makinesiyle birlikte bilgisayar tarihinin bir parçasını da satın aldığının farkında değildi.
Apple bilgisayarlarının yüksek fiyatları, günümüzde şirket hakkındaki en büyük eleştiri sebeplerinden birisidir. Tarihsel olarak bakmamız durumunda da, Apple ürünleri her zaman yüksek bir fiyat etiketine sahip olmuştur. Enflasyon farkını hesaba katarsak, "Apple I" bilgisayarın satış fiyatı günümüzdeki en pahalı Apple bilgisayarlarıyla baş edebilecek bir etikete sahipti ve günümüzün en güçlü MacBook Pro'sundan daha pahalıydı. "Apple I" 666,66 dolar gibi imalı gelebilecek bir fiyat etiketiyle piyasaya sürülmüştü. Ancak daha sonra yapılan açıklamaya göre bu fiyat, sadece aynı rakamlardan oluşan düz bir etiket olacağı için tercih edilmişti.
Dogcow adını hiç duymuş muydunuz? Eski Apple kullanıcıları duymuşlardır. Dogcow, ilk Macintosh bilgisayarlardaki Cairo yazı tipinin bir parçasıydı. Adını da bu yapısından alan, yarı köpek yarı inek olan bu maskot karakteri, söz konusu yazı tipi kullanılarak yazıldığında, inek sesiyle başlayıp havlamayla biten bir ses çıkarıyordu. Susan Kare tarafından tasarlanan, Clarus the Dogcow adlı bu karakter, OS X versiyonuna kadar tüm Mac işletim sistemlerinde yer almıştır. Daha sonra çeşitli yerlerde sürpriz yumurta olarak karşımıza çıkabilen bu karakter Microsoft tarafından da kullanılınca, iki şirket arasında tartışmaya sebep olmuş ve Apple'ın maskotun adını ve sesini tescil ettirmesiyle sonuçlanmıştır.
Apple firmasının ürün markalarından birisi olan Macintosh isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? Apple çalışanlarından Jef Raskin'in en sevdiği elma cinsi, bu markanın ortaya çıkışında önemli ilham kaynağı olmuştur. Macintosh aslında ürünün sadece kod adıydı ve Steve Jobs, "McIntosh elma sevenler" ofis dışındayken projenin adını "Bicycle" (bisiklet) olarak değiştirmek istediğini dile getiriyordu. Fakat markanın yaratıcısı Jef Raskin, bu markanın ilk aklına geldiğinden beri güçlü bir etkisi bulunan, iyi bir ticari marka olduğuna inanıyordu.
1994 yılında Apple, kitlesel pazara sunulan ilk renkli dijital kamerayı ABD'de piyasaya sürdü. Apple QuickTake 100 isimli cihaz, sekiz adet fotoğraf çekebiliyor ve bir seri kablo aracılığıyla Mac sistemlere bağlanabiliyordu. O günkü fiyatı 749 dolar olan cihazın değeri, bugünkü şartlarda yaklaşık olarak 1000 dolara karşılık geliyor. 1 magapikseli bile bulmayan resim kalitesi olan, ekranı ve yeterli fotoğraf saklama kapasitesi bulunmayan bir cihaz için oldukça yüksek bir rakam olarak görünüyor. QuickTake ürün gamı, iki farklı modelle zenginleştirilse de, dijital kamera üretimi 1997 yılında Steve Jobs tarafından sona erdirilmiştir.
Steve Jobs, ürün için bir slogan bulmuş ve cihazı "bin şarkı cebinizde" sloganıyla lense etmeyi planlıyordu, ancak uygun bir isim konusunda karar verememişti. iPod markası, bu yeni cihaza kullanıcı dostu bir isim bulmak amacıyla Steve Jobs tarafından toplanan bir ekibin parçası olan, reklam yazarı Vinnie Chieco tarafından yaratıldı. Chieco, 2006 yılında bir dergiye verdiği reportajda; "Beyaz iPod'u görür görmez, "2001: Uzay Macerası" filmini düşündüm, geri kalanı sadece "iMac" deki gibi "i" önekini getirmekti" şeklinde konuştu. Filmde Pod, uzay boşluğunda tamirat vb. işleri yapabilmenizi sağlayan, robot kollara sahip küçük, tek kişilik bir uzay aracıydı.
Apple'ın ilk iPod'u küçük bir sırla; sadece doğru tuş kombinasyonuyla açılabilen bir oyunla birlikte geldi. Oyuna ulaşmak içinse, "Hakkında" menüsüne gitmeniz ve merkez tuşunu 3 saniye kadar basılı tutmanız gerekmekteydi.
John Appleseed (elma tohumu) ismi, Apple tarihinde sık sık karşımıza çıktı ancak bugüne dek neden kullanıldığı konusunda hiçbir resmi açıklama yapılmadı. John Appleseed, 18. yüzyılda yaşayan Amerikalı yerleşimcilerdendi ve misyonerlik yapan bir çiftçiydi. İyi kalpli bir halk kahramanı ve elma tutkunu olarak bilinmektedir ve Apple şirketiyle tek görünen bağı da buradan gelmektedir. John Appleseed isminin ilk karşımıza çıktığı yerlerden birisi Leopard TextEdit program simgesiydi. Simgeyi büyüttüğünüzde John Appleseed imzalı bir mektubu görebiliyordunuz. İsmin karşımıza en bariz şekilde çıktığı yer ise bir iPhone reklamıydı.
Apple'ın ilk logosu denildiğinde, birçok insanın aklına gökkuşağı renklerindeki elma logosu gelecektir. Oysa ilk Apple logosu, Isaac Newton'ın bir ağacın altında, kafasına bir elma düşmek üzereyken oturduğu bir logoydu. Newton'lı Apple logusu, pek tanınmayan Apple kurucularından Ronald Wayne tarafından tasarlanmıştır. (Ronald Wayne, daha sonra şirketteki bugünkü değeri yaklaşık 22 milyar dolar olan hissesini Steve Jobs ve Steve Wozniak'a 800 dolar karşılığında satmıştır.) Bu logo, küçük ürün etiketlerinde görülemeyecek kadar ayrıntılı olduğundan 1976 yılında kısa bir süre için kullanılmıştır. Logo, daha sonra Rob Janoff tarafından tasarlanan ve gökkuşağı renklerindeki elmadan oluşan logoyla değiştirilmiştir.