Kemal Sunal Google anasayfasında!
Google, Kemal Sunal'ın 70. doğum günü için Doodle yayınladı.
Google’ın bugünkü Doodle konusu ünlü Türk sinema sanatçısı Kemal Sunal oldu. Kemal Sunal genelde Türk komedi filmlerin vazgeçilmez yüzüydü. Google Kemal Sunal'ın 70. doğum günü için bir Doodle yayınladı. Peki Keamal Sunal kimdir?
Türkiye’de oldukça çok sevilen Kemal Sunal’ın çok eski filmleri hala çok izleniyor ve reyting rekorları kırıyor. 11 Kasım 1944 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Kemal Sunal, 3 Kasım 2000 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirmişti. Türk sinemasının güldüren yüzü Kemal Sunal, yaşamı boyunca 82 filmde rol aldı. Kemal Sunal, ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu'nda okudu, Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Yüksek tahsiline Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başladı. Öğrenimi sırasında Emayetaş Fabrikasında çalışmış, ayrıca elektrikçide çıraklık yapmıştır. Vefa Lisesindeki felsefe hocası Belkıs Balkır'ın sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal'ın kariyerinde önemli yeri vardır.
1964 yılında Ankara Bando-Mızıka birliğinde askerliğini yaptı. Sanat hayatı, Vefa Lisesi'nde amatör olarak "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. İlk kez Kenterler Tiyatrosu'nda profesyonel oyuncu olarak çalıştıktan sonra uzun süre Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda, kısa süre Ayfer Feray Tiyatrosu'nda, son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda oynadığı bir oyunda Ertem Eğilmez tarafından çok beğenildi ve böylece beyaz perdeye transfer oldu. İlk rolünü 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak aldı.[2] Bunun ardından Ertem Eğilmez'in yönettiği kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.
Kemal Sunal kendi ağzında, ilk yıllarını ve komediye
yönelişini şu sözlerle dile getiriyor;
"Nasıl oldu bilmem, ben kendimi sahici bir sahnede seyircilerin arasında buldum. Ses Tiyatrosu'ndaki ilk rolüm çok kısaydı. Üç dakika sahnede ya kalıyor ya kalmıyordum. Öyle pek bir şey söylediğimi de hatırlamıyorum. Sahnenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkıyordum. Ne yaptığımı da pek hatırlamıyorum; ama seyirci kahkahadan kırılıyor. Bu da benim hoşuma gitmişti. Bildiğiniz gibi o gün bugündür insanları güldürmeyi seviyorum.
Türk sinemasında başta İnek Şaban tiplemesi olmak üzere
canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal
Sunal, 7'den 70'e herkesin sevgisini kazandı. İnek Şaban'ın
sevilmesi ile birlikte Kemal Sunal, birçok filmde "Şaban" adlı
karakteri canlandırmıştır.
1974 yılında evlendi. Ali ve Ezo adlarında biri kız diğeri erkek
iki çocuğu oldu. 1977'de Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek
Oyuncu ödülünü alan Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik
tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk
getirdi. 1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak
televizyonlarda yayımlanmaya başlandı; ama kendisi bu
gösterimlerden maddi bir kazanç elde etmedi.
12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve ardından yüksek lisans yaptı. Tamamlanmasından sonra Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü adıyla kitap olarak basılan yüksek lisans tezinde kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaparak iktidarların sanat alanına yaptıkları ideolojik müdahaleyi irdeledi.
Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İstanbul'daki Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilmiştir. 2009 yılında Kemal Sunal ile anılarını anlatan Zeki Alasya, ölümünde korkularının kalp krizi geçirmesinde önemli etken olduğunu belirtti. Zeki Alasya ne kadar bazı şeylerden korksa da belli etmezdi, çok kibar bir adamdı yorumunu yapmıştır.
Sonraki sayfalarda Kemal Sunal'ın hiç görmediğiniz fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.