Kanserle savaşan yiyecekler
Folat sizi kolon, rektum ve göğüs kanserine karşı korumaya yardım eden B vitamini açısından önemlidir. Kahvaltı masanızda bol bol folat içeren gıdalar yemelisiniz. Güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar ve tam buğdaylı ürünler iyi bir folat kaynağıdır. Ayrıca portakal suyu, kavun ve çilekte de folat boldur. Diğer folat kaynağı yiyecekler ise kuşkonmaz ve yumurtadır. Bunların yanı sıra tavuk ciğeri, fasulye, ayçekirdeği, ıspanak ya da marul gibi yeşil yapraklı sebzeler de folat içeriyor. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, folat almanın en iyi yolu haplar değil, yeterince meyve, sebze ve zenginleştirilmiş tahıl ürünü yemektir.
Folat sizi kolon, rektum ve göğüs kanserine karşı korumaya yardım eden B vitamini açısından önemlidir. Kahvaltı masanızda bol bol folat içeren gıdalar yemelisiniz. Güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar ve tam buğdaylı ürünler iyi bir folat kaynağıdır. Ayrıca portakal suyu, kavun ve çilekte de folat boldur. Diğer folat kaynağı yiyecekler ise kuşkonmaz ve yumurtadır. Bunların yanı sıra tavuk ciğeri, fasulye, ayçekirdeği, ıspanak ya da marul gibi yeşil yapraklı sebzeler de folat içeriyor. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, folat almanın en iyi yolu haplar değil, yeterince meyve, sebze ve zenginleştirilmiş tahıl ürünü yemektir.
Sosis, salam, sucuk, hamburger gibi işlenmiş etleri azaltmak kolekteral ve mide kanseri riskinizi azaltacaktır. Aynı zamanda dumanlanarak ya da tuzlanarak hazırlanan etler yemek kansere yol açabilecek ajanlara maruz kalma riskinizi artıracaktır.
Domatese rengini veren likopen ya da başka bir şey tam olarak belli olmasa da domates kanser için çok faydalı. Bazı araştırmalar domates yemenin prostat gibi belirli kanser türlerine karşı riskinizi azalttığını gösterdi. Ayrıca domates suyu, domates sosu ya da salçası gibi işlenmiş domates ürünleri kanserle savaşma potansiyalini artırıyor.
Çay özellikle yeşil çay güçlü bir kanser savaşçısı olabilir. Laboratuar çalışmalarında, yeşil çayın kolon, göğüs, karaciğer ve prostat hücrelerinde kanser gelişimini önlediği veya yavaşlattığı belirlendi. Benzer etki akciğer dokularında ve ciltte de görülüyor. Hatta bazı uzun süreli araştırmalarda çayın mesane, mide ve pankreas kanseri riskini düşürdüğü tespit edildi.
Özellikle kara üzüm ve üzüm suyu resveratrol isimli bir antioksidan içeriyor. Aynı zamanda anti-inflamatuar etkisi olan bu antioksidanla ilgili yapılan laboratuar çalışmalarında, hücrelerde kanser sürecini tetikleyen hasarları önlediği belirlendi. Ancak üzüm yemenin ya da üzüm suyu içmenin kanseri önlediği veya tedavi ettiğine dair yeterince kanıt bulunmuyor.
Sadece susuzluğunuzu geçirmek için değil mesane kanserinden korunmak için de su içmelisiniz. Su mesanenizdeki kansere yol açan potansiyel ajanların yoğunluğunu sulandırıyor ve mesane kanseri riskini azaltıyor. Bol sıvı tüketimi daha fazla idrar boşaltmanızı sağlar. Böylece bu ajanlar mesanenizde daha az süre kalırlar.
Vücudunuz için sağlıklı olan fasulye kanserle savaşmanıza da yardım eder. Fasulyenin içinde kansere yol açabilecek hasarlara karşı vücut hücrelerinizi koruyan fitokimyasallar bulunuyor. Bu maddeler tümör gelişimini yavaşlatıyor ve tümörlerin yayılıp çevredeki hücrelere zarar vermesini önlüyor.
Brokoli, karnıbahar, lahana, Brüksel lahanası ve karalahana gibi turpgillere özgü sebzeleri sotelemek, yemeğini veya dolmasını yapmak ya da salatalarda kullanmak sizin için çok faydalıdır. Bu sebzelerin içindeki çok önemli bileşenler kolon, göğüs, akciğer ve serviks gibi kanser türlerine karşı vücudunuzun savunmasına yardım eder.
Karalahana, ıspanak, marul ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda lif, folat ve karotenoid vardır. Bu besin maddeleri ise sizi ağız, larenks, pankreas, akciğer, cilt ve mide kanserine karşı koruyamaya yardım eder.
Hint bitkisi olan zerdeçalın içinde bulunan “turmeric” isimli besin maddesi potansiyel bir kanser savaşçısıdır. Laboratuar çalışmalarına göre, birçok kanser türü için kanserli hücrelerin dönüşümünü, çoğalmasını ve saldırısını baskılayabiliyor.
Eti farklı şekillerde pişirmenin kanser riskini artırdığını biliyor musunuz? Yüksek sıcaklıkta eti kızartma, ızgara ve kavurmak kanser riskini artıran kimyasalların oluşmasına neden olur. Ancak güveç, tencerede yavaş yavaş pişirmek veya buharda pişirmek ise bu kimyasalların daha az üretilmesini sağlar. Eti güveç şeklinde pişirirken bol miktarda sağlıklı ve koruyucu sebze eklemeyi unutmayın.
Çilek ve kızılcık ellagic asit olarak bilinen bir fitokimyasal içeriyor. Bu güçlü antioksidan çeşitli şekillerde kanserle savaşmaya yardım ediyor. Kanser hücresi gelişimini yavaşlatıyor, kansere yol açan belirli maddelerin aktif olmasını engelliyor.
Yabanmersininin içinde bulunan potansiyel antioksidanlar sağlığınızı destekler. Hücrelere hasar vermeden önce vücudunuzu serbest radikallerden temizleyerek kanserle savaşır. Daha fazla tüketmek için yoğurdunuza, salatalarınıza, tahıl gevreklerinize, yulaf ununuza yaban mersini ekleyebilirsiniz.
Şeker doğrudan kansere yol açmaz. Kansere karşı sizi koruyan besin maddesi bakımından zengin olan yiyeceklerin etkisini değiştirebilir. Şeker, aşırı kilo ile obezitede rol oynayan kalori sayımını artırır. Aşırı kilo da kanser riski anlamına gelebiliyor. Vitaminle dolu olan meyveler şekerin iyi bir tatlı alternatifi olabilir.
Vitaminler sizi kansere karşı koruyabilir. Fakat, bunları yediğiniz yiyeceklerle doğal yollardan aldığınız takdirde bu geçerlidir. Amerikan Kanser Derneği ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü kanserle savaşan besin maddelerinin kabuklu uruyemiş, meyve ve yeşil yapraklı sebzelerden geldiğini vurguluyor. Bu nedenle vitamin hapı almak yerine sağlıklı beslenmek en iyisi.
Tek bir yiyecek kanser riskinizi azaltmaz, fakat doğru yiyeceklerin bir araya getirilmesi fark oluşturabilir. Sağlıklı beslenmek, hazır gıdalardan, şekerden ve işlenmiş ürünlerden uzak durmak sizi kansere karşı daha fazla koruyacaktır. İşte kanserle savaşmak için tüketmeniz ve uzak durmanız gereken yiyecekler:
Kanserle savaşan besinler açısından zengin olan meyve ve sebzeler daha renklidir ve daha fazla besin maddesi içerir. Bu yiyecekler sağlıklı kiloya ulaştığınızda ve sağlıklı kiloda kaldığınızda kanser riskini düşürmeye yardım eder. Fazla kilolu olmak kolon, özofagus ve böbrek kanseri gibi kanser türlerinin riskini artırır. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yemeye çalışın.