Japon Origami Sanatı Hakkında Bilmedikleriniz
Turna kuşu figürlü origaminin Japonya için önemi.
Origami, Japonca'daki ori (katlamak) ve kami(kağıt) kelimelerinin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Origami sanatında amaç kare şeklindeki kağıtları kesmeden katlayarak canlı ve cansız figürler üretmektir.
Japon kültüründe Turna kuşunun önemli bir yeri vardır. Bu durum Turna kuşu figüründe yapılan origamiler için de geçerlidir. Bin tane Turna kuşu yapan bir kişinin ömrü uzun olur ve iyilikler içinde geçer, düşüncesi hakimdir. O yüzden origami figürlerinin çoğu Turna kuşunu örnek almaktadır.
Turna kuşunun bu denli önemli olmasının başka bir sebebi daha vardır. 2. Dünya Savaşı esnasında atılan bombalar yüzünden Lösemi Hastası olan Sadako Sasaki ismli 11 yaşındaki kız çocuğu, iyileşmek için Turna kuşu origamisi yapmaya başlar. Fakat, 664. origamisini yaptıktan sonra hayata gözlerini yumar. Sasaki’nin anısına her yıl 6 Ağustos’ta Japonya ve dünyadaki bir çok çocuk Turna kuşu yapıp Sasaki’nin adına dikilen anıta gönderirler. Turna kuşunun günümüzde bu kadar ünlü olmasının en büyük nedeni de budur.
Ayrıca, Origami, çocukların gelişimini etkilediği düşünüldüğü için okullarda origami dersleri verilmektedir. Sanatçı ruhlu insanların da ilham alması için origami yaptıkları bilinmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=mTo-uH_N8cE
Origami sanatının ne zaman ortaya çıktığı ve bu sanatı başlatanların Japonlar mı yoksa Çinliler mi olduğu kesinleşmese de; Çinli Budist rahiplerinin origami sanatını Japonya’ya taşıdığı ve gelişimini Japonya’da tamamladığı öngörülür. Günümüzde de origami sanatı Japonlara has bir aktivite olarak bilinmektedir.