İşte ordusu olmayan ülkeler!
Ülkede İkinci Dünya Savaşı esnasında bir güvenlik gücü oluşturuldu. 1976’da kurulan hükümet 1998’e kadar ayakta kalmayı başardı.
Ülkede İkinci Dünya Savaşı esnasında bir güvenlik gücü oluşturuldu. 1976’da kurulan hükümet 1998’e kadar ayakta kalmayı başardı.
1998’den 2006’ya kadar geçen sürede hükümetin kötü yönetimi, suç ve etnik çatışmalar ülkeyi sardı.
Yeni Zelanda ve Avustralya’nın devreye girerek tekrar barışı sağladığı ülkede bugün Solomon Adaları Polis Gücü güvenlikten sorumlu.
Kosta Rika Kosta Rika bir zamanlar orduya sahipti. 1 Aralık 1948 tarihinde, dönemin Devlet Başkanı José Figueres Ferrer, 2 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşın ardından orduyu ortadan kaldırdı.
1947’de imzalanan Amerika Ülkeleri Karşılıklı Yardım Antlaşması sayesinde eğer herhangi bir ülke Kosta Rika’ya saldıracak ya da savaş açacak olursa, aralarında ABD, Şili ve Küba da bulunan 21 ülkenin Kosta Rika’nın savunması için bir çeşit askeri gücü ülkeye göndermesi gerekiyor.
Samoa Bugün Samoa’nın ihtiyaç halinde bile kullanılabilecek bir ordusu yok. Bunun yerine ülke savaş zamanında korunma ve savunma için dünyanın diğer yerlerindeki dostlarına güvenmek zorunda.
Samoa’da ayrıca bir polis gücü var ancak elbette bu ülkenin genelinde etkin olabilecek bir askeri güç değil.
Samoa’nın Yeni Zelanda’yla 1962 yılında imzaladığı bir dostluk antlaşması var. Savaş ya da yabancı işgali durumunda Samoa, askeri yardıma ihtiyaç duyarsa Yeni Zelanda’yı çağırabilir.
Palau Ulusal ordusu olmamasına karşın Palau’nun sivilleri korumak amacıyla oluşturulmuş bir Ulusal Polis gücü var.
Birçok polis gücü gibi, Palau Ulusal Spolisi de ülke içinde barışı korumak ve herhangi bir huzursuzluk durumunda müdahale etmekle sorumlu.
ABD’nin altında yarı bağımsız bir devlet olan Palau, saldırı ya da savaş hallerinde Washington’ın koruması altında. İki ülke arasındaki bu ilişkinin geçmişi 1983’te imzalanan Serbest Birliktelik Sözleşmesi’ne kadar gidiyor.
Andora 3 Haziran 1993 yılındaki antlaşmaya göre gerekli durumda ülkenin askeri yönden korunması İspanya ve Fransa tarafından sağlanıyor.
Grenada 1983 yılında ABD işgâli ile başlayan dönemden bu yana ülkede ordu bulunmuyor. Sadece yerel güvenlik güçleri...
Bölgesel Güvenlik Sistemi sayesinde Grenada, askeri destek için Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominica, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadines gibi ülkelere başvurabilir.
Marshall Adaları ABD’ye bağlı bir ülke olarak kabul edildiğinden beri, Marshall Adaları’nın savunma güvenliğinden Washington sorumlu. Eğer adalar saldırıya uğrarsa, ABD gerekli askeri desteği vermek zorunda.
Liechtenstein Listedeki birkaç diğer ülke gibi, Liechtenstein ordusunu tamamen dağıtma kararı almış ülkelerden biri.
Ülke, 1868’de yaşanan Avusturya-Prusya savaşının ardından, bütçeleri kaldırmadığı gerekçesiyle ordudan vazgeçme kararı aldı.
Bugün ülke içinde güvenliği sağlamak adına bir polis kuvveti oluşturulmuş durumda...
Nauru Sadece 21 kilometre karelik büyüklüğüyle dünyanın en küçük adası olarak bilinen Nauru, birçok açıdan kendine has özelliklere sahip.
Nauru hiçbir zaman ordu bulundurmadığı gibi, bugüne kadar herhangi bir askeri güç oluşturmamış bir ülke.
Bir ada ülkesi Nauru o kadar küçük ki, başkenti bile yok. Buna rağmen, ülkede düzen bulundurmak amacıyla bir polis kuvveti bulunuyor.
Nauru ve Avustralya arasında yapılan gayri resmi bir anlaşmaya göre Avustralya’nın ülkenin temel savunma ve askeri ihtiyaçlarını karşılıyor.
Vatikan Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan, yasalara göre bir ordu kuramıyor.
Bugün Vatikan’ın koruyucu gücü İsviçreli Muhafızlar tarafından korunuyor. İsviçreli Muhafızlar Papa’nın yanı sıra Vatikan Sarayı’nı korumakla da yükümlü.
Vatikan Şehri, doğal olarak sınırları içinde bulunduğu İtalya’nın koruması altında bulunuyor.
Kiribati Küçük ülkede güvenlik için sadece polis var. Ülkenin korunması gereken bir durum ortaya çıkarsa Yeni Zelanda ve Avustralya ordusu harekete geçecek.
Saint Lucia Ada ülkesinin 116 kişilik polis teşkilatından başka güvenliği yok.
Saint Vincent ve Grenadines İngiliz ordusuyla anlaştı. Güvenliği sağlayan 94 kişilik birimi var.
Samoa 1962'de bağımsızlığını kazandığından bu yana ordusu yok. Yeni Zelanda ile bir anlaşma yaptı. Buna göre orduya ihtiyacı olduğunda Samoa'yı Yeni Zelanda ordusu koruyacak.
Tuvalu İngiltere'den 1978'den ayrıldığından bu yana ordusu yok. Ülkede sadece küçük bir polis teşkilatı var.
Solomon Adaları Solomon Adaları birkaç değil, binlerce adacıktan oluşuyor. 1893’te İngiltere’nin yönetimine girdiğinden bu yana Solomon Adaları ciddi bir askeri güce ihtiyaç duymuyor.
Bazı ülkeler, hem coğrafi yapıları, hem de sahip oldukları devlet yapısı sayesinde orduya gereksinim duymuyor. İşte ordusu olmayan o ülkeler...