İşte 10 adımda Sosyal Medya diyeti!
Sosyal medya diyetine ilk başladığınızda, sanki çok şey kaçırıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ama emin olun, asıl ellerinizden akıllı telefonlar, kucağınızdan tabletler, laptoplar düşmezken çok şey kaçırıyorsunuz!
Sosyal medya diyetine ilk başladığınızda, sanki çok şey kaçırıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ama emin olun, asıl ellerinizden akıllı telefonlar, kucağınızdan tabletler, laptoplar düşmezken çok şey kaçırıyorsunuz!
İşte 10 adımda Sosyal Medya Diyeti...
1. Uygulamaları silin. Dakika başı yenilediğiniz Facebook uygulamasını tamamen kaldırmakla başlayın. Bütün sosyal medya uygulamalarınızı, tüm cihazlarınızdan silin. Akıllı telefon ve tabletlerinizden... Bunlara tarayıcıdan girmek, uygulama kullanmaktan çok daha zahmetli olduğu için, otomatikman daha az vakit geçirmeye başlayacaksınız.
2. Arkadaşınıza söyleyin, şifrelerinizi değiştirsin. Güvendiğiniz -ve hafızası sağlam- bir arkadaşınıza, tüm sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini verin ve ondan bu şifreleri değiştirip, yenilerini size söylememesini isteyin. Ta ki belirlediğiniz sürenin sonuna dek; bir hafta, bir ay, bir yıl...
3. İlginizi çeken kişileri takip etmeyi bırakın. Twitter'da OMGFacts, Instagram'da Kim Kardashian, Facebook'ta iş arkadaşlarınız... Bu ağları en çok kimler için kullandığınızın muhasebesini yapın, önce kendinize itiraf edin. Siz mesaiye kalmış çalışırken, saat başı arkadaşınızın tatil fotoğraflarına bakmak size mazoşistçe bir zevk veriyor değil mi? O zaman onları silin! Onun yerine daha sıkıcı hesapları takip edin; mesela @kaangkts'ı...
4. Vakit kaybettiren siteleri bloklayın. Çalışırken vaktinizi çalan, bir girdiğinizde bir daha çıkamadığınız, sayfadan sayfaya gezindiğiniz, Arif'in Manchester'e attığı golü ararken Songül Karlı Sütyensiz videolarına ulaştığınız siteleri geçici süre için engelleyin. SelfControl gibi uygulamalar ya da LeechBlock gibi tarayıcı eklentileri bu konuda size yardım edecektir.
5. İradeniz güçlü mü? Eğer sıradan bir insana göre daha güçlü bir iradeniz varsa, kendinize kurallar koyun. Örneğin "akşam 6'dan önce Facebook'a girmeyeceğim", "iş saatlerinde Twitlere bakmayacağım" ya da "Instagram'a sadedce hafta sonları gireceğim" gibi... Bunları küçük post-itlere yazın ve görebileceğiniz yerlere asın ki sizi motive etsinler.
6. Listelerden faydalanın. Twitter'da tüm timeline'ı okumak yerine, sadece ilgilendiklerinizden oluşan listeler yapın ve bunlara bakın : Arkadaşlar, İş, Haberler gibi...
7. Ve RSS kullanın. İlginizi çeken siteleri, blogları gezmek için Feedly ya da Pulse gibi RSS okuyucuları kullanın. Böylece sadece içeriklere odaklanabilir, linkler, reklamlar ve görsellerle dikkatinizi dağıtmazsınız. Üstelik tüm siteleri bir defada okuyabilirsiniz de...
8. Doğum günlerini Google Takvim'e kaydedin. Facebook sayesinde artık hiç tanımadığımız, yolda görsek selam vermeyeceğimiz insanların bile doğum günlerini "hatırlayabiliyoruz." Ne büyük incelik değil mi? Eğer "sadece bunun için bile Facebook faydalı" diyorsanız, önemli kişilerin doğum günlerini Google Takvim'e kaydedin. Sonra da bunlar için hatırlatıcılar ayarlayın.
9. Daha "sade"ye dönün... Bir şeyler okumak için tabletinizi elinize aldığınızda sosyal medyaya dadanmadan duramıyorsanız, bir Kindle edinin. Eğer Instagram'i gerçekten fotoğraf çekmek için kullanıyorsanız, dijital bir makine edinin. Twitter ve Facebook sizin için yazıp içinizi dökme mecralarıysa, elinize kağıt ve kalem alın. Cep telefonunuz yerine ev telefonuyla konuşun...
10. Hesaplarınızı silin. Eğer hiç biri fayda etmiyorsa ve iradenize söz geçiremiyorsanız, hesaplarınızı silin ya da dondurun. Merak etmeyin, sizden önemli değiller.
Çağımızı gelişen teknolojiye ayak uydurmak gibi bir sorunu ortaya çıktı.Bu çemberin dışında kalanlar ise çağ dışı ve bir şeyden anlamaz şeklinde ötekileştiriliyor.Sosyal Medya'da birileri tarafından merak edilmek takip edilmek arzusu kişiyi gün geçtikçe paranoyaya doğru sürüklüyor.
İşte bu noktada uzmanlar uyarıyor.Sosyal Medya'da asosyallik yaşamamak için kararlı olun ve sosyal medya diyeti uygulayarak bu sağlıksız durumunuza engel olun.