İstanbul depremi için tahliye planları yapıldı! Kim nereye gidecek?
Deprem uzmanlarının ön gördüğü olası İstanbul depremi için Türkiye'nin planları hazırlandı. Depremzedeler bakın nereye gönderilecek?
Türkiye, deprem gerçeği ile maalesef ki 17 Ağustos 1999 yılındaki Gölcük Depremi ile karşılaşmıştı. Türkiye'yi felç eden ve yüzlerde insanın vefatı ile sonuçlanan bu deprem sonrasında, deprem uzmanları bir deprem daha beklediklerini yıllardır dile getiriyordu. Yıkım gücü yüksek olması beklenen bu olası deprem için bugün tahliye planları açıklandı.
TRT'nin aktardığına göre; bu planların ilk adımı depremzedelerin şehirden tahliyesi olacak. Depremden sağ kurtulan kişilerin hangi illere yerleştirileceğinin planı yapıldı.
Açıklamalar doğrultusunda 6 tahliye noktasından depremzedelere yardım ulaştırmak için hazırda ekipler bekletilecek. Bu ekipler, vapur, deniz otobüsleri, kıyı emniyetine ait botlar ve Güvenlik Komutanlığı'na bağlı deniz araçları ile deprem bölgesine gönderilecek.
Jandarma Albay Metin Günal, "Destek illeri veya memleketlerine gitmek isteyen afetzedeler görevlendirilen ring araçlarıyla deniz, hava, kara ve demiryolu vasıtalarıyla tahliye edilmek üzere belirlenen tahliye alanlarına sevk edilecektir." dedi.
Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Liman İşletmeleri ise iskele ve kapak atma alanında hizmet verecek.
Yardım ve taşıma için demiryolu da kullanılacak. Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları, halkın kentin dışına taşınacağı üç tahliye noktası oluşturulacak.
Depremzedeler ilk etapta; Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri’ye tahliye edilecek.
Eğer bu illerde tahliye için yeterli yer kalmaz ise depremzedeler ikinci grup olan Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan'a yönlendirilecek.
Olası İstanbul depremini en hafif hasar ile atlatmak için evlerin ve yapıların depreme dayanıklı olup olmadığının denetlenmesi gerekiyor. Önemli olan deprem sonrası değil depremden önce alınacak tedbirler.
Doğa olaylarının önüne geçmenin yolu yok. Bu yüzden tedbirimizi önce biz kendimiz almalıyz. Umarız korkulan olay hiçbir zaman gerçekleşmez.