İnternetten yedek parça aldı bakın kargodan ne geldi?
Genç adam fotoğrafları internette yayınladı, online alışverişlerde dikkatli olunması konusunda uyardı. Peki, internetten rezervasyon yapmak, sipariş vermek ne kadar güvenli yada güvenli mi?
Genç adam fotoğrafları internette yayınladı, online alışverişlerde dikkatli olunması konusunda uyardı. Peki, internetten rezervasyon yapmak, sipariş vermek ne kadar güvenli yada güvenli mi?
Peki internetten alışveriş yaparken ne yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?
1 - Online Sitelerin mutlaka SSL GÜVENLİK SERTİFİKALARI olmalı (Önerilen 256 bit SSL secure system)Sertifikanın Logosu ana sayfalarında Bulunmalı, logoya tıklanınca sertifika kendiliğinden açılıp görüntülenmeli kime düzenlendiği ve geçerlilik tarihine dikkat edilmeli.
2 - Ödeme yapılacak sayfaya gelindiğinde adres sayfasının başındaki http:// uzantısı HTTPS:// ye dönüşmeli ve yeşil bir güvenlik kilit işareti belirmelidir.
3 - Kredi kartınızla ödeme yapmak için 3D Secure systemi tercih edilmeli(3-D Secure cep telefonunuza bankanızdan güvenlik şifresi geldiği sistem)kartınızı kayıp etmeniz durumunda 3D secure ile başkası asla kartınızı kullanamaz.Daha fazla ve önemli bilgiler için mutlaka sonuna kadar
4 - Sitelerin ana sayfalarında mutlaka GİZLİLİK BİLDİRİMİ olmalı ve içeriği anlaşılık olarak yazılmış olmalı
5 - İptal ve iade koşulları mutlaka çok net olarak yazılış olmalı.
Buna benzer bir durum da yakın zamanda Türkiye'de yaşanmıştı. Bir internet sitesinden cep telefonu siparişi veren Yusuf Kurnaz’a gelen kutudan, oyuncak telefonla küçük bir salatalık çıkmıştı. Olayın ardından polise başvuran Kurnaz, giden 900 lirasından çok kutunun içinden salatalık çıkmasına kızdığını söylemişti.
Rusya'nın Çin'e yakın bir bölgesinde internet üzerinden 500 GB kapasiteli harici disk siparişi veren tüketici, ürünü geldiğinde dosyalarını yedeklemeye başladı. Diske yüklediği filmi kontrol ettiğindeyse, filmin sadece son bir kaç dakikasının oynatılabildiğini gördü. Ürünü hemen bir teknik servise götüren adama, acı haber burada verildi.
Satın aldığı "sahte" harici diskin içerisinde ağırlık yapması için iki civata somunu ve verilerin kaydedilmesi için 128 MB büyüklüğünde bir flash sürücü bulunuyordu. Çinli korsanlar, 128 MB boyutundaki diskin üzerine sürekli veri yazılabilmesi için bir yol bulmuş ve diskin kapasitesinin "sınırsız" olmasını sağlamışlardı.
Ancak verinin 128 MB'lık kısmı yazıldıktan sonra, disk tekrar başa dönüyor ve ilk yazdığı kısımları temizleyerek, üzerlerine tekrar veri yazıyordu. Yani tüketici aslında sadece 128 MB büyüklüğünde bir diske tanınan bir markanın 500 GB boyutunda diskinin parası ödemişti. İnternet üzerinde yapılan kısa bir araştırma, özellikle teknoloji ürünlerinde çok düşük fiyatlarla satılanların bu tür sahtekarlıklar içerebildiğini ortaya çıkardı.
Çin'de otomobili için yedek parça siparişi veren adam gelen kargo paketini açınca neye uğradığını şaşırdı
Adrese teslim siparişini alan adam paketi açınca hayatının şokunu yaşadı..